Medicii si asistentii medicali au iesit in strada. Guvernantii fac promisiuni

18 septembrie 2013 | 0 comentarii |

proteste-sanatateProtestatarii picheteaza timp de 9 zile ministerele Sanatatii si Finantelor, respectiv, sediul Guvernului. Suntem deschisi discutiilor si facem tot ce sta in puterea Ministerului, promite ministrul Nicolaescu si invita protestatatrii la masa discutiilor. Cardul de sanatate se distribuie prin posta, iar spitalele au bani pana la sfarsitul anului, dau asigurari presedintele CNAS Cristian Busoi si premierul Victor Ponta, care s-au intalnit la sediul Casei de Sanatate.Profesionistii din Sanatate spun insa ca nu renunta la proteste in baza unor promisiuni, ci a unor masuri concrete prin care sa fie solutionate principalele lor revendicari care se refera la finantare, salarii si conditii mai bune de lucru.

 

20 de protestatari sunt  din Buzau

20 de protestatari sunt din Buzau

Astazi este prima zi de proteste ale profesionistilor din sistemul de sanatate. Timp de 9 zile, cate 120 de medici si asistenti medicali picheteaza, intre orele 11:00 si 13:00, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante si sediul Guvernului.Din Buzau, la proteste participa 20 de reprezentanti, din partea SANITAS, care reprezinta Coalitia profesionistilor din sistemul sanitar de la nivelul judetului.

Ei cer, printre altele, alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, cresterea veniturilor medicilor, cu aplicabilitate pentru rezidenti chiar de la 1 septembrie, conditii mai bune de munca si bani pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor pana la sfarsitul acestui an.

Protestul se anunta a fi cel mai amplu din sistem, in ultimii 15 ani.

In functie de reactiile ministrilor de resort, medicii vor decide daca vor intra sau nu in greva generala.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in aceasta dimineata ca este deschis dialogului si va face tot ce ii sta in putinta „in functie de competentele pe care le are Ministerul Sanatatii, de a rezolva cele mai importante dintre revendicarile protestatarilor. Unele dintre acestea deja sunt in curs de rezolvare”, a spus oficialul, apreciind ca nu in strada se vor rezolva problemele sistemului de sanatate, ci „la masa negocierilor”.

 

Eugen Nicolaescu si Victor Ponta

Eugen Nicolaescu si Victor Ponta

Vizavi de protestele medicilor, premierul a spus ieri, dupa o intalnire pe care a avut-o la sediul CNAS, cu presedintele acestei institutii, Cristian Busoi, ca are toata dorinta de dialog si de a gasi solutii si ca a fost informat tot timpul de ministrul Eugen Nicolaescu in legatura cu solutiile discutate.

Nu doar ca ma implic, am toata dorinta de dialog si de a gasi toate solutiile posibile pentru ca pana la urma daca se cer lucruri imposibile nu le va rezolva nimeni. Din cate stiu si am fost informat tot timpul de catre ministrul Sanatatii, domnul Nicolaescu, exista dialog si exista solutii discutate impreuna si sunt convins ca demersul domnului Astarastoae nu este politic, ci este profesional si atunci, in mod clar, ministrul Sanatatii, presedintele CNAS, ministrul de Finante sunt in orice moment si au fost disponibili pentru a identifica toate solutiile”.

On cadrul inatalnirii s-a mai discutat despre distributia cardurilor de sanatate, bugetele spitalelor, tratamentele oncologice si prioritatile Casei de Sanatate pentru 2014, in relatia cu asiguratii si cu furnizorii.

 

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a precizat ca in cadrul discutiilor cu premierul au fost abordate „patru subiecte pe care trebuie sa luam decizii si despre care trebuie sa va informam, pentru ca sunt chestiuni chiar de importanta nationala: distributia cardului de sanatate, bugetele spitalelor, tratamentele oncologice si ce va fi in anul 2014”, reiterand declaratia de saptamana trecuta, cand a dat asigurari ca nu exista probleme finantarea spitalelor, cel putin in privinta asigurarii salariilor.

La contractul pe care il avem pana in luna octombrie, vor veni prin acte aditionale, bani din fondul de rezerva al caselor judetene si din fondul de rezerva al Casei Nationale, pentru a acoperi creditele de angajament pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie si platile aferente in aceste luni. Sigur, spre sfarsitul anului, o sa inaintam o propunere de rectificare, dar indiferent daca aceasta vine sau nu, facem toate eforturile si avem solutii pentru ca spitalele sa nu sufere”, a spus Busoi.

 

Coalitia profesionistilor din sanatate

Coalitia profesionistilor din sanatate

Premierul a spus la randul sau ca activitatea CNAS este extrem de utila si pragmatica si a felicitat echipa de conducere a institutiei pentru lupta de combatere a fraudelor pe care o duce.

Am vrut sa fiu astazi aici, la sediul Casei Nationale, pentru a da un mesaj de sprijin, pentru echipa de conducere, pentru domnul presedinte Busoi, pentru toti cei care au fost astazi prezenti la aceasta intalnire extrem de utila si de pragmatica. Consider ca activitatea CNAS, care administreaza totusi cel mai mare buget dintre institutiile publice si cel mai important domeniu de activitate, alaturi de educatie, este extrem de importanta si am vrut sa cunosc in mod direct cum merg lucrurile in acest an, care sunt perspectivele pentru 2014. Am discutat despre bugetul actual si despre constructia bugetului in anii care urmeaza, in asa fel incat necesitatile de baza ale sistemului de sanatate sa poata fi indeplinite in conditii cat mai bune. De asemenea, am incurajat si eforturile pe care domnul Busoi si echipa de conducere le fac pentru a combate fraudele care au existat si exista”, a spus Ponta.

 

Cardul de sanatate se va distribui prin posta

Cardul de sanatate se va distribui prin posta

In ceea ce priveste distributia cardului de sanatate, care a creat atatea controverse intre autoritati si medicii de familie, premierul Ponta considera ca varianta cea mai pragmatica este aceea de le transmite prin posta.

Cred ca pe termen mediu si lung, faptul ca fiecare cetatean care apeleaza la serviciile medicale are un card si se poate verifica exact cand a apelat, cat a cheltuit, va duce la economii importante. Distributia nu poate fi facuta prin medicii de familie, deoarece au spus ca nu pot sa o faca si atunci, cea mai sigura solutie este de fi distribuite prin posta, cu confirmare de primire. Asta inseamna celtuieli in plus de niste milioane bune, dar important este ca acele carduri sa ajunga la oameni, pentru ca daca le dam medicilor de familie si raman la acestia nu ne-am atins scopul. Era o idee si cu primarii, dar primarii au o capacitate administrativa destul de redusa, mai ales in comunele mici,asa ca le-am incarca cu niste sarcini pe care nu toate primariile le pot indeplini”, a spus Ponta.

Premierul a mai spus ca a fost informat in legatura cu producerea a peste 1,1 milioane de carduri, iar Imprimeria Nationala va continua acest proces pana se va ajunge la 16 milioane de persoane beneficiare.


Adaugati un comentariu


 

*