#MedSafetyWeek – săptămâna creșterii gradului conștientizare a farmacovigilenței pe rețelele de socializare

4 noiembrie 2024 | 0 comentarii |

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România încurajează publicul larg și profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze reacțiile adverse ale medicamentelor de uz uman.

 

Centrul de Monitorizare Uppsala (UMC) în parteneriat cu autoritățile de reglementare a medicamentelor și cu centrele naționale de farmacovigilență din întreaga lume a lansat, astăzi, cea de-a IX-a campanie globală #MedSafetyWeek 2024, care se desfășoară în perioada 4-10 noiembrie, pe rețelele de socializare, cu susținerea OMS și a membrilor Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare a Medicamentelor (ICMRA).

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) este una dintre cele 96 de organizații guvernamentale și nonguvernamentale, din 90 de state, participante la campania din acest an a #MedSafetyWeek, a cărei temă se concentrează pe „importanța utilizării medicamentelor în mod corect, pentru a preveni apariția efectelor adverse și pentru a le raporta atunci când apar”, transmite ANMDMR, printr-un comunicat.

 

Razvan Prisada – Presedinte ANMDMR

„Fiecare raport de reacție adversă transmis către ANMDMR contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții”, este mesajul transmis de conducerea ANMDMR, care încurajează publicul larg și profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze reacțiile adverse suspecte ale medicamentelor de uz uman, în cadrul campaniei globale #MedSafetyWeek, prin care timp de o săptămână, autoritățile de reglementare a medicamentelor din întreaga lume distribuie, simultan, materiale de campanie pe canalele lor de socializare, cu hashtag-ul #MedSafetyWeek.

„Este ușor să credem că doar oamenii de știință sau profesioniștii din domeniul sănătății pot face medicamentele mai sigure. Însă dumneavoastră – pacientul – jucați un rol crucial. De fiecare dată când raportați o reacție adversă suspectată către ANMDMR, contribuiți la creșterea siguranței medicamentelor pentru pacienții din întreaga lume”, subliniază președintele ANMDMR, farm. dr. Răzvan Mihai Prisada.

 

Medicamentele sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume pentru a-și trata afecțiunile sau pentru a reduce unele manifestări ale acestora, dar uneori, medicamentele pot provoca reacții adverse.

„Folosind corect medicamentele putem reduce riscul de apariție a reacțiilor adverse, iar raportând reacțiile adverse atunci când apar, putem ajuta ca medicamentele să fie mai sigure pentru toată lumea. Cercetările arată că aproximativ 50% din toate efectele adverse ce apar ca urmare a utilizării medicamentelor pot fi prevenite. Siguranța pacienților este o prioritate principală a agenției, de aceea pe durata campaniei #MedSafetyWeek, dorim să le reamintim pacienților să utilizeze medicamentele conform recomandărilor, iar profesioniștilor din domeniul sănătății le recomandăm să reevalueze tratamentele pacienților înainte de a le prescrie alte medicamente”, transmite președintele ANMDMR.

 

Multe reacții adverse pot fi prevenite prin administrarea medicamentelor conform instrucțiunilor din Prospectul medicamentului. Iată cinci întrebări pe care orice pacient sau persoană care asigură îngrijirea pacientului le poate adresa profesionistului din domeniul sănătății, pentru a putea să ia decizii în cunoștință de cauză și a crește gradul de conștientizare cu privire la prevenirea apariției reacțiilor adverse:

1) Pentru ce este acest medicament?

2) Când și cum ar trebui să îl administrez?

3) Cum ar trebui să îl depozitez?

4) Poate interacționa cu celelalte medicamente ale mele?

5) Care sunt efectele adverse care pot să apară?

„Dacă aveți o reacție adversă, nu uitați să o raportați profesionistului dumneavoastră din domeniul sănătății sau la ANMDMR, accesând link-ul: https://lnkd.in/ez5ZD6yS. Împreună putem contribui la creșterea siguranței medicamentelor pentru toată lumea”, transmite ANMDMR.

 

Pe parcursul campaniei de anul acesta, toată lumea poate contribui la promovarea mesajului campaniei, folosind hastag-ul #MedSafetyWeek și distribuind postările de pe rețelele sociale ale Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România sau ale altor organizații participante.

„Autoritățile de reglementare a medicamentelor de uz uman din întreaga lume au creat sisteme de raportare pentru a monitoriza siguranța medicamentelor, cu scopul de a obține mai multe informații despre reacțiile adverse deja cunoscute și de a identifica alte reacții adverse noi, care pot duce la noi atenționări și modificări ale modului de utilizare a unui medicament”, explică Răzvan Prisada.

În România, reacțiile adverse pot fi raportate de orice pacient sau profesionist în domeniul sănătății, accesând pagina web a ANMDMR – secțiunea Raportează o reacție adversă. Toate rapoartele de reacții adverse sunt evaluate și examinate de experții ANMDMR, pentru a determina pașii corecți care să protejeze pacienții din România de efectele adverse ale medicamentelor.

 

Timp de o săptămână în fiecare an, autoritățile de reglementare a medicamentelor din întreaga lume distribuie simultan materiale de campanie pe canalele lor de socializare, cu hashtag-ul #MedSafetyWeek. Dacă tema din acest an se concentrează pe prevenirea efectelor secundare ale medicamentelor, campaniile anterioare au tratat cine poate raporta (2023), modul în care pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății lucrează în siguranță (2022), vaccinurile (2021), tratamentele noi sau experimentale (2020), polifarmacia (2019), copiii și sarcina (2018), produse fără prescripție medicală (2017).

Materialele campaniei includ animații atrăgătoare produse de UMC, cu personaje amuzante din desene animate a căror nefericită utilizare greșită a medicamentelor duce la calamități comice. Animațiile sunt adaptate pentru utilizare în fiecare țară participantă – cu text în limba locală, sigla autorității de reglementare a medicamentelor și un link către sistemul național de raportare. Versiunile generice ale animațiilor pot fi descărcate gratuit din biblioteca de campanie.

 

* #MedSafetyWeek este o campanie internațională condusă de Centrul de Monitorizare Uppsala (UMC), Centrul de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Monitorizarea Internațională a Drogurilor. Campania este susținută de OMS și de membrii Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare a Medicamentelor (ICMRA).

* ANMDMR este responsabilă, zi de zi, pentru protejarea și îmbunătățirea sănătății a tuturor pacienților, prin reglementarea strictă a tuturor medicamentelor și a dispozitivelor medicale în România, asigurându-se că acestea sunt eficace și sigure.

* Pacienților li se recomandă să contacteze un profesionist din domeniul sănătății, dacă sunt îngrijorați în legătură cu starea lor de sănătate și să acceseze Raportează o reacție adversă ori de câte ori consideră că un medicament produce un efect nedorit.

* Mai multe informații pot fi aflate vizitând site-ul campaniei #MedSafetyWeek și canalele de social-media ale ANMDMR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*