Ministerul Sanatatii a inceput distribuirea vaccinului hexavalent

4 iulie 2017 | 0 comentarii |

Peste 245.000 de doze din acest vaccin vor ajunge, in cel mai scurt timp, la cabinetele medicilor de familie si la directiile judetene de sanatate publica.

 

Vesti bune pentru parintii care vor sa-si vaccineze copiii. Ministerul Sanatatii anunta, printr-un comunicat remis SanatateaBuzoiana.ro, ca de astazi, 4 iulie, a inceput repartizarea in teritoriu a 245.498 de doze de vaccin hexavalent.

In aceste conditii, este de asteptat ca de saptamana viitoare, acest vaccin sa fie in depozitele tuturor directiilor de sanatate publica. De aici va putea fi ridicat de catre medicii de familie, care il vor administra copiilor eligibili si restantierilor. Ministerul Sanatatii se achita, astfel, de promisiunea facuta, conform careia vacciul va ajunge in teritoriu pana la 15 iulie.

Oficialii sustin ca aceasta cantitate „acopera necesarul de hexavalent pentru urmatoarea perioada (cca. 5 luni), iar dozele vor ajunge in toate judetele Romaniei conform calendarului programat”.

Facem precizarea ca transa actuala, de 245.498 de doze, este livrata inainte de termenul contractual stabilit in contractul de achizitie, respectiv lunile iulie si octombrie 2017”, se subliniaza in comunicatul amintit.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

De asemenea, Ministerul Sanatatii reaminteste ca a demarat toate procedurile de achizitie a vaccinului hexavalent pentru urmatorii patru ani (2018-2022), masura care va preveni eventualele discontinuitati de aprovizionare cu acest tip de vaccin.

Totodata, oficialii mentioneaza ca s-a incheiat, in acest an, un contract pentru furnizarea unei cantitati de 630.000 doze vaccin hexavalent. Prima transa, de 120.000 de doze si partial a doua transa de 44.229 de doze, au fost repartizate in tara in lunile aprilie si mai, iar dupa repartizarea dozelor curente, conform contractului de achizitie, urmeaza ca Romania sa primeasca o noua transa de vaccin hexavalent.

Prin urmare, avem toate motivele pentru a reasigura parintii, copii, medicii de familie si opinia publica ca Ministerul Sanatatii a luat decizii corecte, rapide si eficiente pentru a rezolva situatia vaccinurilor”, sustine ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

 

Dr. Carmen Scantei

La Buzau, potrivit datelor comunicate de epidemiologul sef al DSP, dr. Carmen Scantei, medicii si parintii au avut la dispozitie 800 de doze de vaccin hexavalent primite in ultima transa, din care in luna iunie au fost recuperati o mare parte din copiii restantieri. „Am facut rost si de ROR, de la alt judet, si am reusit, astfel, sa ne apropiem de rata de imunizare normala. Important este insa ca parintii sa nu se mai lase influentati de tot felul de informatii neacoperite de dovezi, gasite pe diferite site-uri sau chiar in unele publicatii, dar nesustinute de specialisti, sa inteleaga ca vaccinarea este singurul mod in care isi pot proteja copiii de anumite boli grave si ca in acest fel nu-i vor expune riscului nici pe cei care din cauza unor afectiuni nu sunt eligibili la vaccinare dar au o imunitate scazuta si vor fi primele victime la contaminare”, a explicat specialistul epidemiolog.

Din pacate, deocamdata, Ministerul Sanatatii nu ofera informatii si despre alte vaccinuri, asa cum ar fi cel impotriva tetanosului sau vaccinul hepatitic B despre care, asa cum se stie, lipsesc de o buna vreme din stocurile DSP-urilor, ale maternitatilor si ale medicilor de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*