Ministrul Santatii garanteaza calitatea vaccinurilor aduse in Romania

Florian Bodog spune, de asemenea, ca in acest moment se achizitioneaza cantitati mai mari de vaccin hexavalent, care va inlocui vaccinul impotriva hepatitei B, care nu este inca disponibil.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

In contextul dezbaterilor pe marginea Legii Vaccinarii si al controverselor iscate artificial in spatiul public de persoane care contesta necesitatea si efcienta imunizarii, ministrul Sanatatii a declarat ca toate vaccinurile pentru copii pe care ministerul le aduce in tara sunt foarte sigure din punct de vedere al calitatii.

Acesta a mai explicat ca, tocmai din aceasta cauza, se importa in prezent o cantitate importanta de vaccin hexavalent, pentru ca s-a preferat inlocuirea temporara a vaccinului impotriva hepatitei B cu acesta,  care include si o tulpina impotriva afectiunii respective. Florian Bodog a declarat ca fusese gasit in India un producator de vaccin impotriva hepatitei B, insa acesta nu avea autorizatie de punere pe piata pentru Romania, asa ca s-a decis sa fie folosit in continuare vaccinul hexavalent ca substituent, pana la rezolvarea crizei de vaccin impotriva hepatitei B. In aceasta perioada cumparam vaccin hexavalent mai mult, pentru ca nu exista pana la momentul acesta niciun producator care sa livreze vaccin pentru hepatita B si atunci s-a modificat schema de vaccinare si se vaccineaza cu vaccin hexavalent. Acesta este motivul pentru care suntem in aceasta situatie. Noua ni s-a oferit vaccin din India, insa firma nu avea drept de punere pe piata in Romania, iar noi nu dorim sa aducem vaccinuri care sa puna in pericol viata copiilor. Dorim sa aducem vaccinuri sigure, iar in acest moment aducem numai vaccinuri sigure pentru copii”, a declarat ministrul.

 

vaccin testAcesta mai spune ca administrarea de vaccin hexavalent in locul celui antihepatitic B este o solutie care necesita costuri mai mari, dat fiind ca hexavalentul este mai scump decat vaccinul impotriva hepatitei B, insa a preferat aceasta solutie in locul aducerii in tara a unui vaccin pentru care nu exista garantii.

Ministrul a anuntat, totodata, ca Agentia Nationala a Medicamentului efectueaza, in aceasta perioada, teste in cazul unui vaccin impotriva hepatitei, provenit de la un producator european. Procedurile de verificare se efectueaza si in prezenta reprezentantilor companiei farmaceutice care a solicitat in mod expres acest lucru, astfel incat sa nu existe suspiciuni.

Dat fiind faptul ca s-a gasit o solutie provizorie de rezolvare a crizei prin inlocuirea cu vaccin hexavalent, testarile pentru vaccinul european nu se fac in procedura de urgenta, iar Florian Bodog spune ca nu trebuie sa fie grabite lucrurile, pentru a nu se influenta rezultatul final al testelor.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Totodata, ministrul a valorificat inca odata ocazia sa se planga de „greaua mostenire” lasata de predecesorul sau in ceea ce priveste procedura de achizitie a vaccinului hexavalent, punand pe seama acestuia criza cu care se confrunta Romania. „Am mostenit o procedura de licitatie care nu a primit viza de control financiar preventiv, motiv pentru care am facut o procedura de urgenta, insa achizitia s-a facut la acelasi pret. Deci, nu s-a modificat cu absolut niciun leu pretul platit de minister pentru acest vaccin. Procedura a fost de achizitie de urgenta pentru ca toata tara era fara vaccin, dar eu nu sunt vinovat pentru faptul ca procedura initiala nu a fost facuta in asa fel incat sa primeasca control financiar preventiv. Eu, ca ministru, puteam sa imi asum responsabilitatea si peste doi ani sa dau cu subsemnatul si sa explic de ce. Asa am preferat sa ii chem la negocieri pe cei de la firma cu care s-a finalizat procedura mare de licitatie si sa ma asigur ca, anuland aceasta procedura si facand o noua procedura scurta, de 7 zile, isi vor mentine acelasi pret”, a mai precizat Florian Bodog.

 


Adaugati un comentariu


 

*