Noul contract pentru vaccinul hexavalent, semnat in aceasta saptamana

27 februarie 2017 | 0 comentarii |

Totodata, Ministerul Sanatatii anunta ca in zilele urmatoare va incepe distribuirea dozelor de vaccin tetravalent, pentru care contractul a fost semnat la jumatatea saptamanii trecute.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Promisiunile pe care ministrul Florian Bodog le facea la inceputul saptamanii trecute, cu privire la rezolvarea crizei vaccinurilor, au fost indeplinite partial. Sunt, insa, urmate de noi asigurari de rezolvare a problemei, in cursul acestei saptamani. Acelasi raspuns fusese dat de ministrul Sanatatii si in urma cu cateva zile, doar ca termenul comunicat atunci se referea la saptamana care tocmai s-a incheiat. Conform asigurarilor date de ministru, in cursul saptamanii trecute ar fi urmat sa fie incheiate noi contracte pentru furnizarea vaccinurilor tetravalent si hexavalent, dupa care s-ar fi trecut la furnizarea dozelor in teritoriu. Promisiunile s-au materializat doar in parte, in sensul ca a fost incheiat contractul pentru vaccinul tetravalent, in timp ce pentru vaccinul hexavalent, un document similar ar urma sa fie incheiat in cursul acestei saptamani. Conform noilor termene comunicate de ministrul Florian Bodog, tot in cursul acestei saptamani ar urma sa ajunga in tara si primele stocuri de vaccin tetravalent, care apoi va fi distribuit in teritoriu. Pentru vaccinul tetravalent am semnat deja contractul si va intra in toata tara, in zilele urmatoare. Daca nu gresesc, termenul de livrare este pe data de 28 februarie”, a declarat ministrul Sanatatii, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa o vizita de lucru in Arad.

 

vaccinAcesta a reamintit ca in privinta vaccinului hexavalent situatia a fost una mai problematica, intrucat precedentul contract, semnat de fostul ministru Vlad Voiculescu, nu primise avizul de control financiar preventiv, iar continuarea achizitiilor i-ar fi putut atrage noului ministru un dosar penal, pentru abuz in serviciu. Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, vechiul contract a fost anulat si s-a procedat la incheiarea altui contract, pe procedura scurta. Semnarea noului document ar urma sa aiba loc saptamana aceasta, dupa ce, initial fusese anuntata pentru saptamana trecuta. „Eu am avut o intalnire, la cel mai inalt nivel, cu reprezentantii firmei si am fost asigurat ca se va mentine pretul cel mai scazut, din procedura de licitatie. In acelasi timp a fost demarata o procedura de acord-cadru, pentru ca aceasta este doar o solutie de avarie. Este necesar un contract multianual, pentru a asigura necesarul de vaccin si pentru a nu mai avea pe viitor probleme cu stocurile”, a mai precizat ministrul Bodog.

 

productie vaccinuriAcesta a mai explicat ca disparitia vaccinului hexavalent are legatura si cu criza de vaccin impotriva hepatitei B, intrucat, in lipsa acestuia, a fost administrat vaccin hexavalent, care contine si o tulpina impotriva hepatitei B.

In conditiile in care Institutul Cantacuzino a fost preluat, anul trecut, de Ministerul Sanatatii, Florian Bodog a fost intrebat daca acesta nu ar putea reprezenta o solutie in problema crizei de vaccinuri. Ministrul spune insa ca, la acest moment, institutul nu poate prelua productia de vaccinuri, intrucat linia de fabricatie este prea mica pentru a putea suporta o productie de masa, care sa aigure intreg necesarul, pe plan national. Prin urmare, si in perioada urmatoare vaccinurile vor fi procurate tot de la producatori straini, asa cum se va intampla si cu vaccinul impotriva hepatitei B, care ar urma sa fie livrat spre sfarsitul lunii urmatoare, dupa ce producatorul cu care ministerul incheiase initial un contract, a anuntat ca are probleme de productie si nu mai poate livra vaccinul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*