Ministrul Sanatatii promite solutii pentru criza vaccinurilor si citostaticelor

8 februarie 2017 | 0 comentarii |

Totodata, Florian Bodog a anuntat constituirea unui grup tehnic insarcinat cu elaborarea protocoalelor pentru oncologie.

 

vaccinIn cursul zilei de astazi, cu putin timp inaintea inceperii dezbaterilor din Parlament pe marginea motiunii de cenzura depuse impotriva Guvernului, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a facut cateva noi declaratii referitoare la criza de vaccinuri si cea de citostatice care se resimte de mai multa vreme pe piata romaneasca. In ceea ce priveste citostaticele, ministrul s-a referit in special la medicamentul Rivotril, care a disparut de pe piata si astfel multi pacienti cu afectiuni oncologice au fost nevoiti sa isi intrerupa tratamentul. „Stiu ca exista o problema cu Rivotrilul, pe care mi-au ridicat-o foarte multi pacienti. In momentul de fata, Unifarm cauta un producator care sa aduca acest medicament in Romania. Ceea ce vreau sa precizez este faptul ca nu a fost scos de pe lista ci, practic, firma importatoare l-a retras de pe piata si noi cautam solutii pentru a-l inlocui. La fel se va intampla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piata, noi le monitorizam foarte atent, chiar am luat in calcul, pentru medicamentele care pleaca la comert intracomunitar, sa gasim masuri pentru a limita acest lucru”, a declarat Bodog, precizand ca Ministerul Sanatatii va deveni un „jucator activ” in aceste probleme si se va implica atat prin Unifarm, cat si prin Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

Ministrul a venit si cu promisiuni referitoare la rezolvarea crizei de vaccinuri, declarand ca in cazul vaccinului hexavalent, contractul este in faza de finalizare, vaccinul tetravalent este in procedura de achizitie, iar in ceea ce priveste vaccinul impotriva hepatitei B, s-a luat legatura cu toti producatorii si exista promisiuni de la doua firme, una dintre acestea avand 70.000 de doze pe care le poate pune la dispozitie, luna vitoare.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Florian Bodog a mentionat si ca vor fi elaborate noi protocoale in oncologie, anuntand ca, in acest sens, va fi alcatuit un grup de lucru format din specialisti in domeniu, din toate regiunile tarii, astfel incat sa fie avute in vedere toate problemele, din fiecare zona.

Se va opta pentru formatul de grup tehnic de lucru, iar pentru a fi evitate situatiile de incompatibilitate in care se afla specialistii care au si contracte cu companii farmaceutice, ministrul a spus ca acestia se vor abtine la vot in momentul in care se va discuta despre un produs al companiei cu care au contract. „Avem de modificat 17 acte normative subsecvente, care sunt in curs de modificare, si avem de elaborat aceste protocoale terapeutice. Pentru ca altfel, la prescriptie vor exista probleme si vor avea probleme si pacientii”, a mai precizat ministrul.

 

comisie medicalaAcesta s-a plans insa de faptul ca la momentul actual, activitatea comisiilor de specialitate din cadrul ministerului este bulversata din cauza prevederilor referitoare la incompatibilitati, si din aceasta cauza s-a optat pentru varianta constituirii grupului de lucru. „Comisiile de specialitate sunt bulversate din cauza reglementarilor cu privire la incompatibilitati, cu privire la responsabilitatea relativ redusa a cadrelor medicale, a profesorilor, de a participa la acestea, din cauza problemelor legate de incompatibilitati. In momentul de fata, voi constitui un grup de lucru care sa lucreze la protocoalele pentru oncologie si la celelalte protocoale care sunt necesare pentru prescriptia directa a medicamentelor. Comisiile de specialitate din minister sunt, in momentul de fata, in majoritate dizolvate  Atunci, vom lucra pe acest format de grup tehnic de lucru pentru a elabora protocoale. Protocoalele exista, nu e niciun secret, sunt protocoalele europene, doar ca trebuie sa le adaptam la piata romaneasca. Ceea ce cred eu ca e important este faptul ca specialistii care au fost la CNAS si care au deja o expertiza cu privire la prescriptia acestor medicamente si la modul de actiune si la rezultatul acestora, dar si clinicienii care sunt in spital, care le-au utilizat si au vazut evolutia pacientilor, trebuie sa aiba un cuvant de spus” a mai declarat Florian Bodog.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*