Premierul Grindeanu promite noi consultari cu pacientii si producatorii, in problema pretului medicamentelor

22 februarie 2017 | 0 comentarii |

Cu toate acestea, nici primul ministru, nici ministrul Sanatatii nu au prezentat, deocamdata, o solutie concreta pentru criza medicamentelor.

 

bodog si grindeanuScurta vizita facuta de premierul Sorin Grindeanu, marti, la Ministerul Sanatatii, nu a avut ca rezultat luarea vreunei decizii, in vederea rezolvarii crizei de vaccinuri si a celei de medicamente, doua dintre problemele stringente ale momentului in sistemul sanitar, ci doar un prilej de declaratii si noi promisiuni.

La finalul vizitei, atat premierul cat si ministrul Florian Bodog au repretat promisiunile pe care le fac de cateva zile, fara a omite nici de aceasta data sa aduca in discutie „greaua mostenire” lasata de fosta conducere a Ministerului Sanatatii, care nu s-ar fi preocupat deloc de aceste aspecte.

Astfel, ministrul Florian Bodog a reiterat faptul ca vaccinul hexavalent va fi din nou disponibil pe piata incepand din luna martie, dupa ce a fost demarata o noua procedura scurta de achizitie. In schimb, pentru vaccinul impotriva hepatitei B, ministrul a declarat ca inca se cauta solutii, desi cu cateva zile inainte precizase ca s-a gasit un producator iar vaccinul ar putea fi disponibil spre sfarsitul lunii martie.

Intrebat de jurnalisti cat va mai dura pana cand vaccinul hexavalent va ajunge in cabinetele medicilor, ministrul a raspuns ca a avutintalniri cu specialistii din Ministerul Sanatatii, cat si cu firma producatoare si, in luna martie, vaccinul va fi pe piata, distribuit in toate directiile de sanatate publica”.

 

depozit de medicamente unifarmPremierul Grindeanu a vorbit despre criza de medicamente, provocata in mare masura de politica initiata de autoritatile romane, care doresc o diminuare a preturilor, cu care producatorii nu sunt de acord.

Desi criza a fost initiata in mandatul fostului ministru PSD-ist Nicolae Banicioiu, actualul premier a tinut sa mentioneze doar faptul ca ministerul fusese notificat inca din luna ianuarie a anului trecut despre lipsa unor medicamente, insa nu s-a luat nicio masura, aruncand toata responsabilitatea in sarcina fostului ministru, Vlad Voiculescu, din cabinetul Ciolos. Grindeanu a declarat ca actuala criza, acutizata de lipsa masurilor in mandatul lui Voiculescu, constituie la acest moment cea mai grava problema a sistemului de Sanatate si una dintre principalele prioritati ale actualului guvern, in acest domeniu. „Ministerul Sanatatii a fost notificat din ianuarie anul trecut de lipsa anumitor medicamente. Nu s-a luat nicio masura. S-au demarat acum toate procedurile, astfel incat tot ceea ce a semnalat presa pe anumite componente sa fie remediat. Mi se pare cea mai grava situatie”, a declarat premierul, in legatura cu acest subiect. Celelalte prioritati ale Guvernului sunt legate de programul de investitii si de spitalele regionale.

Cat despre posibila intentie a Executivului de a taia unele sporuri ale medicilor, premierul a mentionat ca s-a discutat si despre salarizare cu domnul ministru, dar toate aceste distorsiuni nu sunt doar in sanatate. (…) Vor fi rezolvate prin Legea salarizarii unice, astfel incat aceste distorsiuni sa fie reglate. Am avut o discutie aparte. Ministerul Sanatatii face parte din comitetul interministerial care lucreaza la Legea salarizarii unice, a raspuns, evaziv, Grindeanu.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Intrebat daca totusi, scadera brusca a preturilor la medicamente cu 35 la suta, i se pare o solutie viabila pentru rezolvarea crizei de pe piata farmaceutica, Sorin Grindeanu a precizat ca o decizie finala in acest sens va fi luata dupa ce autoritatile se vor pune de acord cu reprezentantii asociatiilor de pacienti si cu producatorii de medicamente, desi pana la data anuntata nu mai sunt decat cateva zile. „Preturile vor fi hotarate conform cu ceea ce noi ne-am propus, cu respectarea programului de guvernare, dar in acord si cu producatorii si cu asociatiile de pacienti. Eu stiu ca la precedenta dezbatere publica au fost prezente inclusiv asociatiile de pacienti. In perioada imediat urmatoare, domnul ministru  va veni cu o solutie. Noi nu vrem sa ajungem in situatia in care pe anumite componente sa avem distorsiuni in piata”.

De altfel, tot ieri, Camera Deputatilor a respins OUG 59/2016, initiata de Guvernul Ciolos, care prevedea ca metodologia de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale pentru medicamentele de uz uman, cu exceptia OTC-urilor, se stabileste prin HG. Actul normativ a fost respins, anterior, si de Senat, asa ca este, practic, anulat.

Vizat de afirmatiile facute de Sorin Grindeanu, fostul ministru al Sanatatii a reactionat public, pe pagina sa de Facebook, spunand ca acuzele ce i se aduc in privinta crizei medicamentelor, „intrec orice limita a nesimtirii si a ridicolului”, cerandu-le actualilor guvernanti sa se apuce de treaba sau macar sa nu distruga ce s-a facut bun!. Vlad Voiculescu reaminteste ca peste 1.700 de medicamente au fost retrase de pe piata in mandatul lui Nicolae Banicioiu, mentionand apoi o serie de masuri optime pe care le-a luat in mandatul sau dar care au fost abandonate, in mare parte, de actuala conducere a ministerului.

 

Bodog, GrindeanuIntrebat de ce reprezentantii Ministerului Sanatatii nu mai raspund pe aplicatia www.lipsamedicamente.ro, incepand cu 10 ianuarie, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca probabil ca relationarea a fost foarte buna, dar solutiile, apropos de notificarile pe care Ministerul Sanatatii le-a avut de un an pe lipsa anumitor medicamente, solutiile pentru rezolvarea acestei lipse au lipsit.

Replica fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu a aparut imediat, pe pagina sa de Facebook, acesta mentionad ca a implementat primul sistem in timp real de raportare a lipsei medicamentelor, care a functionat fara nicio problema pana la predarea mandatului sau. De cand am plecat si pana astazi sunt peste 250 de cereri de la oameni care asteapta raspuns de la actualul guvern. Mai lucreaza cineva acolo? Am implementat impreuna cu STS primul sistem de MONITORIZARE A STOCURILOR in timp real! Ministerul si Agentia Nationala a Medicamentului stiu in fiecare moment (!!!) exact cate fiole/cutii/flacoane/etc. exista din fiecare medicament din aceasta tara! Sistemul este functional – trebuie doar cineva sa isi dea interesul si sa ia masurile care se cuvin! Ordinul care defineste OBLIGATIA DE SERVICIU PUBLIC al distribuitorilor – adica, pe romaneste: daca un medicament este in Romania, distribuitorii au OBLIGATIA sa il puna la dispozitia spitalelor si farmaciilor din Romania!… prin acest ordin se pune frana EXPORTULUI PARALEL! Masurile guvernul PSD-ALDE de pana acum si mai ales faptul ca lasa de izbeliste mecanismele pe care le-am lasat functionale la MS, dauneaza pacientilor, medicilor, spitalelor, farmaciilor si bugetului de stat!”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*