Ministrul Banicioiu vrea pace cu SANITAS

10 martie 2014 | 0 comentarii |

Prima intalnire cu partenerii sociali a avut-o noul ministru, astazi, cu Sanitas. A promis ca va continua parteneriatul incheiat de sindicalisti cu predecesorul sau liberal si chiar va accepta noi revendicari. Nu a spus insa si daca are bani si resurse.  

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Reforma Sanatatii, tergiversata aproape sapte ani, nu va debuta nici la 1 aprilie 2014, asa cum daduse asigurari si cum se angajase in negocierile cu FMI ministrul liberal Eugen Nicolaescu.

Noul ministru social-democrat al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat inca de la investirea in actualul Guvern, ca vrea sa reia negocierile cu factorii implicati si sa „imbunatateasca anumite aspecte”, continuand insa pe aceeleasi directii principale.  In acest context, astazi a debutat la prima intalnire cu partenerii sociali, Banicioiu avand grija sa-si apropie sindicatele, pentru ca Executivul sa aiba liniste in perioada alegerilor europarlamentare.

Intr-un comunicat remis astazi redactiei Sanatatea Buzoiana, ministrul Sanatatii arata ca s-a intalnit cu reprezentantii Biroului Operativ al Federatiei SANITAS din Romania si i-a asigurat pe sindicalisti de deschidere la dialog si de continuarea parteneriatului existent.

Cu aceasta ocazie, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe participantii la intalnire de intreaga deschidere la dialog si de continuare a parteneriatului existent, exprimandu-si dorinta imbunatatirii proiectelor pe care Ministerul Sanatatii le desfasoara cu federatia SANITAS”, se arata in comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, Nicolae Banicioiu a asigurat conducerea Federatiei ca toate acordurile incheiate si insusite vor continua si se va urmari dezvoltarea acestora, iar reprezentantii SANITAS si-au exprimat sustinerea si au apreciat deschiderea pentru dialog a noii conduceri.

 

Marius Sepi

Marius Sepi

La randul sau, tot printr-un comunicat de presa, prim-vicepresedintele SANITAS, Marius Sepi, anunta ca s-a intalnit cu noul Ministru al Sanatatii, iar impreuna au trecut in revista „subiecte de mare actualitate in sistemul sanitar romanesc, modificarile din pachetul legislativ promovat de fosta conducere a ministerului, precum si situatii punctuale ce necesita rezolvare imediata”.

Conducerea Federatiei SANITAS a reiterat solicitarile care s-au aflat pe lista de revendicari care a stat la baza conflictului de munca de la finalul anului 2013 si care nu au fost inca solutionate si a solicitat respectarea intelegerilor cu fosta conducere a Ministerului Sanatatii, se mai arata in comunicatul celui mai reprezentativ sindicat din sanatate.

Ministrul Nicolae Banicioiu si-a exprimat intreaga disponibilitate in a analiza si sustine solicitarile Federatiei SANITAS si a declarat ca isi asuma prevederile din Acordul incheiat intre Federatia SANITAS si fosta conducere a Ministerului Sanatatii si este de acord sa identificam impreuna solutii viabile pentru toate problemele din sistem”, se arata increzator, Sepi, in finalul comunicatului exprimandu-si la randul sau, totala deschidere catre dialog si negociere.

 

SANITAS BUZAU (SB)Totodata, sindicalistii au atras atentia noii echipe de la conducerea MS ca nu vor acceptatransformarea spitalelor in fundatii si/sau societati comerciale, ca va milita pentru cresterea veniturilor salariale ale tuturor angajatilor din sistem si ca nu va admite nici un derapaj in ceea ce priveste mentinerea locurilor de munca ale membrilor sai, imbunatatirea conditiilor de la locul de munca si nu in ultimul rand optimizarea ingrijirilor acordate populariei”, se mai arata in comunicatul SANITAS.

Ramane de vazut daca promisiunile primei intalniri intre ministrul Nicolae Banicioiu si sindicate va avea si rezultatele scontate sau va fi doar un mijloc de a tergiversa in continuare reformarea sistemului sanitar romanesc, unul dintre cele mai deficitare din Europa si de a preveni eventualele nemultumiri si miscarile sociale care odata cu venirea primaverii s-ar putea relua.

Reamintim ca in toamna anului trecut, Coalitia profesionistilor din Sanatate, in care Colegiul Medicilor din Romania si SANITAS au avut rol decisiv, au organizat cele mai ample proteste din ultimii 10 ani.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*