Ministrul Sănătății a anunțat reducerea drastică a categoriilor de persoane scutite de taxa pe Sănătate

3 iulie 2025 | 0 comentarii |

Cu câteva excepții, persoanele care până acum eru exceptate de la plata asigurărilor de sănătate nu vor mai beneficia de aceste facilități, iar în „zona concediilor medicale” vor fi făcute modificări, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

 

Numărul categoriilor de persoane exceptate de la plata contribuțiilor pentru sănătate se restrânge drastic, a anunțat Alexandru Rogibete, ministrul Sănătății. Vor plăti CASS, inclusiv șomerii, asistații social, coasigurații, părinții aflați în concediu de creștere a copilului, personalul monahal, dar și pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei, pentru diferența care depășește această sumă.

Vor fi însă scutiți în continuare de plata CASS copiii cu vârste până la 18 ani și tinerii între 18 și 26 de ani care sunt elevi, studenți sau doctoranzi, pacienții oncologici sau cu handicap, pacienții cronici cu patologii grave și cei cu urgențe medico-chirurgicale, iar bolnavii neasigurați incluși într-un Program Național de Sănătate vor beneficia de servicii medicale în cadrul programului în care sunt incluși, inclusiv pe perioada de recuperare.

De asemenea, programele de screening vor fi gratuite „indiferent dacă persoana este asigurată sau nu”, a mai spus ministrul, care a subliniat că în acest fel se urmărește creșterea capacitatății de răspuns în ambulatoriile de specialitate și accelerarea programelor de screening, pentru ca pacienții să nu mai ajungă la medici abia atunci când boala a avansat și este mai greu de tratat.

 

Mai mulți contribuabili și reguli noi la concedii medicale

 

Ministrul Sănătății a recunoscut că măsurile fiscale stabilite de Coaliția de guvernare afectează mai multe segmente din zona sănătăţii, iar „primul şi cel mai important este creşterea numărului de contribuabili”, prin care se va reduce drastic numărul de categorii de persoane exceptate de la plata contribuției la sănătate.

„Al doilea punct important, unde se regăsesc efectele, dar şi reformele în acelaşi timp, este cel privind concediile medicale. Se va aplica CASS ca până acum, doar pentru codul de boală 01. Noutatea, pentru că aţi văzut cu toţii excesele care au apărut în acest segment, este reaşezarea procentelor de indemnizaţie, în sensul că, pentru o perioadă de până la 7 zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 şi 14 zile, 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile, 75%”, a punctat Rogobete, subliind că aceste modificări vizează în priul rând concediile medicale care par a fi fictive, iar astfel „vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste o jumătate de miliard de lei”. Pentru boli cardiovasculare, neurologice și alte boli grave, indemnizația rămâne de 75%, iar pentru afecțiuni grave (incapacitate temporară de muncă, tuberculoză, SIDA, neoplazii, boli infectocontagioase din grupa A, urgențe medico-chirurgicale și unele tipuri de arsuri) rămâne 100%, inclusiv pentru perioada de recuperare.

 

Măsuri de reducere a cheltuielilor

 

Alexandru Rogobete a explicat că noile măsuri, care fac parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului de sănătate, vizează creşterea capacităţii de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, mărirea numărului de paturi de spitalizare de zi şi accelerarea programelor de screening populaţional pentru a reduce numărul pacienţilor care ajung la spital în stadii avansate ale bolii.

„Mai importante decât atât (decât creșterea numărului de contribuabili și reconfigurarea concediilor de boală – n.r.), cred că sunt reformele de bază din sistemul de sănătate. Unele dintre acestea au fost deja pornite şi le-aţi văzut public, altele urmează, iar aici mă refer la creşterea capacităţii de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, la creşterea numărului de paturi de zi, la accelerarea programelor de screening populaţional pentru a reduce numărul de pacienţi care ajung la spital într-o formă gravă de boală şi pentru care, din păcate, de multe ori nu se mai poate face nimic”, a declarat ministrul Sănătății, subliniind că, în același timp, „toate programele naţionale de screening, atât pentru cancer, cât şi pentru alte boli sau afecţiuni importante, precum cele cardiologice, neurologice, screeningul neonatal, diabet zahărat, etc. vor fi asigurate, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată”.

 

Mai puține persoane exceptate de la plata CASS

 

Prin noul pachet de legi, o serie de categorii de oersoane care până acum erau scutite de plata CASS, de la 1 august nu vor mai beneficia de asceste scutiri. Astfel, persoanele coasigurate (soț, soție, părinți fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate), vor putea dobândi calitatea de asigurat doar dacă persoana care le coasigură le achită contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe şase luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată, iar astfel se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

De asemenea, persoanele persecutate politic sau etnic, conform mai multor legi reparatorii (inclusiv veterani de război, deportați, persoane condamnate politic etc.), nu mai sunt scutite de plata CASS.

Nici beneficiarii de indemnizație de șomaj sau alte forme de protecție socială din bugetul asigurărilor pentru șomaj nu mai beneficiază de asigurare fără a plăti contribuția la sănătate, nici persoanele aflate în concediu de creștere a copilului sau concediu de acomodare (adopție), persoanele cu venit minim de incluziune, personalul monahal al cultelor religioase recunoscute.

 

Rămân scutiți de plata CASS

 

Ministrul Sănătății a precizat că nu vor plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni oncologice incluși în programele de sănătate, până la vindecarea afecţiunii și bolnavii care beneficiază de programele naţionale de sănătate (diabet, cardiologie şi altele).

„Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez pe cât se poate de mult pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi sigur, pacienţii în general, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS. De asemenea, se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Şi aici vă dau exemplu diabet sau cardiologie, de exemplu, sau alte programe”, a mai spus Alexandru Rogobete.

 

Pacienții cronici nu snut condiționați de plata CASS

 

Toți pacienții cronici – inclusiv cei neasigurați – continuă să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate, se menționează într-un comunicat remis presei, de Ministerul Sănătății.

În proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor, este menționat explicit faptul că bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora (…), până la vindecarea respectivei afecțiuni”, se menționează în comunicat.

Acest lucru înseamnă că toți pacienții incluși în programele naționale de sănătate – inclusiv cei cu afecțiuni cronice precum: oncologie, diabet, afecțiuni cardiovasculare, ortopedice, bolnavi cu insuficiență renală cronică dializați, boli rare, HIV/SIDA, TBC, etc. – beneficiază în continuare, de tratamente, dispozitive și materiale sanitare, servicii medicale acordate în cadrul acestor programe, indiferent de statutul lor de asigurat”, precizează MS.

 

Lista programelor naționale scutite de plata CASS

 

Pentru a veni în sprijinul pacienților, Ministerul Sănătății a transmis și lista programelor naționale prin care pacienții beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, fie că sunt sau nu asigurați la sănătate:

• Programul naţional de boli cardiovasculare;

• Programul naţional de boli endocrine;

• Programul naţional de diabet zaharat;

• Programul naţional de oncologie;

• Programul naţional de ortopedie;

• Programul naţional de sănătate mintală;

• Programul naţional de supleere a funcţiei renale;

• Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;

• Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;

• Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;

• Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;

• Programul naţional de tratament al surdităţii;

• Programul naţional de tratament pentru boli rare;

• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;

• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*