Ministrul Sănătății vrea ca elevii din clasele mici să poarte obligatoriu mască de protecție

18 august 2020 | 0 comentarii |

Nelu Tătaru susține că se dorește pe cât posibil „să se facă şcoală faţă în faţă”, dar pentru a elimina riscul răspândirii coronavirusului este necesar ca „masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă”, pe care trebuie să o menţinem.

 

Nelu Tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, că elevii din clasele mici ar trebui să poarte mască de protecție în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă odată cu începerea noului an școlar.

Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a spus Tătaru.

Ministrul Sănătății a readus în discuție cele trei scenarii despre care s-a vorbit deja, care vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea fiecărei şcoli.

Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

 

Pe de altă parte, în cazul în care școala de desfășoară online sau este înschisă din cauza apariției unor focare de infecție, părinții vor putea sta acasă, cu copilul și vor fi plătiți de stat. Un proiect de ordonanță de urgență prevede că unul dintre adulţii rămași acasă va primi cel mult 75% din salariul mediu brut la nivel național. Măsura se va aplica părinţilor care au copii de grădiniţă şi de şcoală, cu vârste de până la 12 ani şi doar în cazul suspendării cursurilor ori a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Actul normativ prevede că un părinte va putea fi plătit cu cel mult 194 de lei brut pe zi, ceea ce înseamnă că va rămâne în mână cu 113 de lei. Dacă într-o clasă şi cursurile se suspendă o perioadă de 14 zile, părintele rămas acasă va putea primi cel mult 1.332 de lei net, iar dacă şcoala e închisă pentru o lună, suma ajunge la 2.382 de lei, pentru că se calculează în funcţie de zilele lucrătoare. Părintele trebuie doar să facă o cerere în acest sens către angajator, acesta îi va plăti suma cuvenită, după care își va recupera banii de la stat.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Nelu Tătaru a menţionat că sunt în pregătire, la minister, normele pentru „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”, iar acestea vor fi gata „cam într-o săptămână”, astfel încât până în octombrie să se poată lua toate măsurile de punere a lor în aplicare.

 

La nivelul județului Buzău, Prefectura împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Direcția de Sănătate Publică  au avut, deja, mai multe întâlniri pe această temă, în cadrul cărora s-a stabilit că trebuie intensificate acțiunile de renovare, de curățenie și dezinfecție, că este esențial ca fiecare școală să aibă apă (fie curentă, fie asigurată de autoritățile locale) și produse pentru dezinfectarea mâinilor copiilor și a cadrelor didactice, urmând ca alte măsuri suplimentare să fie stabilite în funcție de evoluția epidemiologică a pandemiei de cornavirus, dar și la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de scenariul în care aceasta poate fi încadrată. S-a pus accent, totodată, pe triajul epidemiologic, care trebuie făcut atât la intrarea în școală, cât și acasă, de către părinți, care la rândul lor trebuie să-și asume anumite responsabilități atunci când își trimit copilul în colectivitate.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze. până la data de 7 septembrie, inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii.

O probemă ridicată de părinți și de cadrele didactice este însă necesitatea prezentării avizului epidemiologic, care a fost eliminat anul trecut, de Guvernul Dăncilă, care a stabilit că acest document nu mai este necesar decât la înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală și trebuie prezentat odată cu fișa de vaccinări.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*