Molecule noi, aprobate pentru tratamentul bolnavilor cu forme rare de cancer, leucemie si epilepsie

Ministrul Sanatatii a semnat documentul care aproba protocoalele terapeutice de prescriere a 17 molecule noi, indicate in taramentul formelor rare ale acestor boli.

 

Nicolae Banicioiu

Nicolae Banicioiu

Printr-un comunicat remis in cursul acestei dimineti, Ministerul Sanatatii anunta ca ministrul Banicioiu a semnat un document ce aproba modificarea unui ordin emis in 2008, cu referire la aprobarea  protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale pentru diferite forme rare ale unor boli grave precum cancerul, epilepsia, leucemia, bolile endocrine si bolile neuroilogice degenerative.

Actul semnat recent de ministrul Sanatatii, certifica, practic, modificarea acestei liste si completarea acesteia cu 17 molecule noi fara echivalent terapeutic, ce au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an si care s-au dovedit eficiente in tratarea respectivelor afectiuni. Conform comunicatului Ministerului Sanatatii, este vorba despre denumirile comune internationale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafo.

 

medicamenteCele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si prevad metodologiile si criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si medicii care pot prescrie aceste medicamente.

Protocoalele mai prevad modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament. Totodata, sunt precizate si criteriile de intrerupere a tratamentului, dar si conditiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt, de asemenea, prevazute in actul normativ.

Referindu-se la documentul publicat ieri, in Monitorul Oficial, ministrul Nicolae Banicioiu a declarat ca „am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, in premiera, a listei de medicamente compensate si gratuite dupa sapte ani. Astfel, pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*