Mortalitatea maternă în România se menține la cote alarmante

17 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Lipsa accesului la servicii medicale sau neprezentarea la controalele periodice în perioada sarcinii sunt două dintre principalele cauze ale acestui fenomen.

 

Palatul Parlamentului a găzduit azi  în sala de ședințe a Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților o dezbatere pe tema sănătății materne, organizată în cadrul programului „Mame pentru viață. Viață pentru mame”, de către fundația World Vision România, sub patronajul acestei comisii. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților, demnitari, societăți medicale profesionale, precum și experți în politici de sănătate și organizații non-guvernamentale, iar principala temă de dezbatere a fost situația alarmantă a femeilor vulnerabile din comunitățile rurale, situație care contribuie semnificativ la menținerea unei rate ridicate a mortalității materne în România. După cum reiese din statisticile puse la dispoziție de organizatori, una din cinci femei însărcinate din România nu se prezintă la medic pentru control în timpul sarcinii, un sfert dintre femeile din mediul rural nu au asigurare medicală iar 10% dintre mame sunt minore. În aceste condiții, mortalitatea maternă la nivelul anului 2015 era de 14,5 decese la 100.000 de nou-născuți vii, mai mult decât dublu comparativ cu media Uniunii Europene, de trei ori mai ridicată față de Slovacia, Slovenia și Bulgaria, aproape de șase ori mai mare comparativ cu Italia și Spania și aproape de zece ori mai mare față de cea din Austria și Polonia. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în ultimii trei ani, așa că rata mortalității materne continuă să se mențină la cote foarte ridicate, principalele cauze fiind cele enumerate mai sus.

 

Ținând cont de această situație, și în încercarea de a face demersuri concrete pentru a îndrepta lucrurile, World Vision România a demarat proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame”, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul dezbaterii de azi. Proiectul a urmărit dezvoltarea unui model integrat de intervenție, destinat îmbunătățirii serviciilor de asistență medicală maternă și sănătate reproductivă în mediul rural, în scopul reducerii mortalității materne și a numărului de sarcini nedorite și avorturi la minore, derulându-se în județele Dolj, Vâlcea și Vaslui. Astfel, peste 22.000 de femei din aceste județe au fost informate despre dreptul la accesarea serviciilor medicale, în cadrul a 820 de sesiuni informative susținute în comunitățile rurale, inclusiv în licee și școli. În același timp peste 500 de medici și asistente au participat la evenimente și cursuri cu tema îngrijirii gravidei și a fost publicat un studiu de cercetare privind barierele întâmpinate de femeile vulnerabile în accesarea serviciilor medicale. Nu în ultimul rând, 30 de planuri de acțiune destinate sustenabilității intervențiilor după încheierea proiectului și sprijinirii femeilor vulnerabile au fost dezvoltate împreună cu autoritățile locale.

 

Dr. Adrian Craciun

Cauzele enumerate anterior sunt responsabile și pentru numărul mare de nașteri premature din România, un alt capitol la care țara noastră ocupă primul loc în Europa, capitol ce se reflectă și într-o rată ridicată a mortalității infantile. Pentru copiii care vin pe lume înainte de termen, medicii fac eforturi supraomenești pentru a-i menține în viață, misiunea lor fiind îngreunată de multe ori și de lipsa aparaturii adecvate. De aceea, satisfacția fiecărei reușite este cu atât mai mare, fapt pentru care, la maternitatea Cantacuzino din Capitală a devenit deja o tradiție organizarea unor întâlniri între medici, părinți și copii prematuri care au supraviețuit datorită lor.

O astfel de întâlnire a avut loc în week-end, în parcul Herăstrău, ocazie cu care dr. Adrian Crăciun, șeful secției de Neonatologie a spitalului Cantacuzino a declarat că „îngrijirea unui nou-născut prematur, mai ales un prematur foarte mic, îţi pune surprize în fiecare zi. N-am văzut doi copii să reacţioneze la fel. Trebuie să te adaptezi tu copilului, trebuie să ai o echipă nemaipomenită. Prematurii sunt cei mai mari luptători de pe lumea asta. N-am văzut pe cineva să lupte cu atâta putere pentru viaţa lui”.

Totodată acesta a precizat că secția de Terapie Intensivă a maternității se va extinde la 9 la 15 locuri, dat fiind faptul că aici sunt preluate și cazuri din afara Bucureștiului, iar anul trecut, peste 70 de cereri de transfer nu au putut fi onorate, din lipsă de spațiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*