Peripețiile venirii pe lume a unui bebeluș dintr-un sat izolat din Munții Buzăului

19 martie 2024 | 0 comentarii |

Trei paramedici SMURD, asistați de la distanță de o asistentă medicală de la SAJ Buzău, au ajutat o femeie să nască în ambulanță, bebelușul grăbindu-se să vină pe lume înainte ca mămica să poată ajunge la maternitate. 

 

„O naștere ca-n filme!”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, după o misiune cu totul neașteptată la care a participat echipajul SMURD care a răspuns unei solicitări la 112 prin care familia unei femei din satul buzoian Plaiul Nucului anunța că a intrat în travaliu și are nevoie de o ambulanță pentru a ajunge la maternitate, să nască. Cum contracțiile erau puternice, femeia a fost transportată cu o mașină particulară, care a plecat în întâmpinarea ambulanței, în încercarea de a scurta timpul de așteptare. „Femeia se afla într-o localitate destul de izolată, Plaiu Nucului, în zona Munților Buzăului. Drumul nu era deloc ușor, fiind o zonă montană, dificil de parcurs, chiar și la pas. Timpul era prețios și trebuia folosit la maximum, atât pentru siguranța pacientei, cât și pentru micuțul nerăbdător să își cunoască mămica și frațiorii mai mari de acasă. Pentru a câștiga timp, au stabilit să se întâlnească pe traseu cu ambulanța SMURD din Beceni”, au transmis reprezentanții IGSU.

 

Cei 3 membri ai echipajului SMURD, Ionuț, Răzvan și Manuel, nu bănuiau ce avea să-i aștepte când au plecat la intervenție, deși știau că drmul către viitoarea mămică, este într-o zonă greu accesibilă. O oră a durat drumul anevoios parcurs pe un drum denivelat, pe care l-au parcurs aproape orbește din cauza ceții, care făcea ca vizibilitatea să fie redusă la doar câțiva metri. Nici întunericul nu i-a ajutat prea mult și nici poziția geografică a drumului.

Salvatorii au ținut însă legătura telefonic cu viitoarea mămică, până la Beceni, unde au preluat-o pentru a o transporta la spital.

A urmat o cursă contracronometru, dar bebelușul n-a mai avut răbdare și a vrut să vină pe lume înainte ca salvarea să ajungă la spital, așa că paramedicii au fost nevoiți să asiste nașterea. Emoțiile s-au amplificat însă, din cauză că bebelușul avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și exista riscul să se sufoce în timpul nașterii.

 

În ajutorul lui Ionuț, Răzvan și Manuel, trei nume pe care cu siguranță mămica le va ține minte toată viața, a venit și un asistent coordonator de la Serviciul Județean de Ambulanță, care a ținut legătura, telefonic, cu paramedicii, oferindu-le informații prețioase. Într-un final, copilul a venit pe lume cu bine, stârnind în cei trei salvatori cea mai intensă senzație trăită în întreaga carieră.

Erau extrem de emoționați! Toți! Bebelușul avea cordonul ombilical în jurul gâtului, situația devenea si mai complicată. Au luat imediat legătura cu dispeceratul, acolo se afla Doinița Ralea, asistent coordonator la SAJ. Doinița i-a ghidat de la distanță, iar coordonarea și lucrul în echipă au dat rezultate. Cu brațele tremurânde, Ionuț l-a susținut pe micuț, iar Răzvan și Manuel au reușit îndepărtarea cordonului ombilical care putea pune în pericol viața bebelușului. La scurt timp, micuțul a venit pe lume, sănătos și rotofei”, au transmis reprezentanții IGSU Buzău, pe pagina de Facebook.

 

Au urmat momente de liniște totală în ambulanță, dar și în dispeceratul ISU! Toată lumea aștepta țipătul băiețelului. Primul plânset a fost semnul că misiunea a fost îndeplinită cu succes. Au urmat aplauze și multe lacrimi de bucurie pe fețele tuturor.

La scurt timp după naștere, bebelușul a fost preluat, împreună cu mama, de un echipaj SAJ și duși în siguranță la Maternitatea Buzău.

A fost un moment extrem de emoționant! Bebelușul, în primă fază, avea cordonul după gât, dar Dumnezeu ne-a întărit, ne-a ajutat și am dus la bun sfârșit nașterea. Când a început să plângă a fost o explozie de bucurie și la noi dar și la Dispeceratul ISU Buzău”, povestește plutonier Ionuț Udatu, unul dintre salvatori.

Misiunea a fost descrisă de reprezentanții ISU ca „o poveste adevărată despre curaj, dedicare și devotament” pe care spun că aunt mândri să o împărtășească tuturor, felicitându-i totodată pe colegii lor, implicați în eveniment. 

 

Sursă foto: ISU Buzau


Adaugati un comentariu


 

*