Rujeola a mai luat o viață: o fetiță de doar un an a fost răpusă de boală

20 martie 2024 | 0 comentarii |

​825 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România în ultima săptămână, iar numărul deceselor a ajuns la 9, de la debutul epidemiei, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

 

O fetiță în vârstă de doar un an şi două luni, nevaccinată antirujeolic, a murit după ce a luat boala de la sora sa, care a prezentat, și ea, simptomatologie specifică, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care informează că numărul deceselor atribuite rujeolei, în perioada 1 ianuarie 2023 – 17 martie 2024, a ajuns la 9.

Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 825 de cazuri noi de rujeolă, iar de la începutul perioadei de raportare și până pe 17 martie au fost confirmate 8.845 de cazuri de rujeolă, în 40 de județe și municipiul București, transmite INSP.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.397 cazuri, incidența fiind de 253,56 cazuri la 100.000 de locuitori, Mureş – 1.041 cazuri (incidență 201,09) şi în Bucureşti – 1.073 cazuri (incidență 61,98). La polul opus s-au situat județele Tulcea – 2 cazuri (incidență 1,04), Mehedinți – 4 cazuri (incidență 1,72) și Maramureș – 5 cazuri (incidență 1,11).

 

Județul Buzău se află sub jumătatea clasamentului, cu 95 de cazuri înregistrate și o incidență de 23,69 la suta de mii de locuitori.

Medicii spun că numărul mare de îmbolnăviri este o consecință a scăderii ratei vaccinării copiilor împotriva rujeolei -rubeolei -oreionului (vaccin ROR) din ultimii 10 ani, pe fondul curentului antivaccinist, deși boala este prevenibilă prin vaccinare.

 „Rujeola este o infecţie virală acută foarte contagioasă, care se transmite pe calea aerului, cu un potențial foarte mare de răspândire în populaţie. La momentul de faţă, cea mai eficientă măsură prin care putem preveni îmbolnăvirea este vaccinarea. OMS recomandă ca acoperirea vaccinală pentru rujeolă să fie undeva la 95-98 la sută, dar la noi în țară a scăzut, în ultimii ani, la 83 la sută, ceea ce a făcut să crească numărul îmbolnăvirilor, atât la copii cât și la adulți și, iată, s-a ajuns la aproape 9.000 de cazuri de îmbolnăvire și la 9 decese cauzate de rujeolă, la nivel național”, a explicat medicul Carmen Scîntei, epidemiologul șef al județului.

Potrivit INSP, în perioada 6 decembrie 2023 – 17 martie 2024, conform datelor registrului național de vaccinare, au fost utilizate 97.806 de doze de vaccin ROR, dintre care 15.759 de doze pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

 

Medicii epidemiologi atrag atenția că peste 90 la sută dintre cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă sunt cazuri nevaccinate. Decesele sunt produse în marea lor majoritate la vârste mici, la persoane nevaccinate. Schema de vaccinare prevede 2 doze, prima la vârsta de 1 an şi a doua la vârsta de 5 ani.

„Părinţii ar trebui să încerce să aibă încredere în beneficiile vaccinării, pentru că rujeola este o afecțiune extrem de contagioasă și reprezintă una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial. Se transmite prin strănut sau tuse și are o contagiozitate de 95%, infectând receptivii indiferent de vârstă”, avertizează medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Din cauza complicațiilor, rujeola are o mortalitate între 1 și 3 la mia de cazuri, mai ales în rândul copiilor sub 5 ani.

Vaccinarea este cea mai sigură modalitatea de a ne proteja. Prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă 95% protecție împotriva rujeolei, iar a doua doză, care se administrează între 5 și 7 ani, oferă 99,7% protecţie împotriva rujeolei.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*