Spitalul Județean de Urgență Buzău începe să fie atractiv pentru medicii tineri

22 martie 2024 | 0 comentarii |

La Cardiologie, unde anul trecut s-a suspendat activitatea pentru două săptămâni, din lipsă de specialiști, profesează acum doi medici tineri cu contract și un medic pensionar colaborator, iar alți patru rezidenți fac gărzi în spital. 

 

Criza de medici cu care s-a confruntat Spitalul Județean de Urgență Buzău în ultimii ani începe să-și găsească rezolvare. Dacă în ultimii ani, multe dintre posturile de medici specialiști ofertate de Spitalul Județean Buzău rămâneau neocupate, în ultima perioadă, mai mulți specialiști s-au arătat interesați să vină să profeseze la Buzău și s-au înscris pe posturile scoase la concurs de cel mai mare spital din județ, pe care le-au și ocupat. Dar, ce-i determină pe medicii tineri să aleagă Buzăul?

„În ultimele 6 luni avem un număr mare de medici care s-au înscris la concurs. Cred că au fost atrași de faptul că la Spitalul Județean Buzău avem cele mai mari stimulente și facilități din țară, fără lipsă de modestie, am vorbit cu colegii din țară, nici unul nu oferă mai mult decât noi. Spitalul Județean Buzău oferă 21.000 RON primă de instalare, 1.500 RON/lună pentru cazare, medicilor care vin la noi pentru gărzi primesc le mai plătim un stimulent care înseamnă 1.900 de lei net la patru gărzi, le decontăm transportul, sunt multe facilități pe care le oferim, doar să vină la noi”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Roade au dat și eforturile conducerii unității medicale de a-și prezenta oferta în Universitățile de Medicină și Farmacie. Mai mulți rezidenți în ultimii ani și-au manifestat interesul de a veni să facă gărzi la Buzău, urmând ca după obținerea gradului de specialist să rămână în spital.

La Cardiologie, secție vitală pentru orice spital, unde în ultimii ani a fost o criză cronică de specialiști, iar anul trecut a avut activitatea suspendată două săptămâni, din lipsă de medici, lucrurile încep să intre în normal. „În acest moment avem trei medici. Doi medici specialiști tineri, cu contract la spital, și un medic primar cu colaborare. Vestea bună este însă că avem și patru rezidenți care au decis să facă gărzi în Spitalul Județean. Deci, avem o gură de oxigen și putem să spunem că suntem cât de cât ok, nu bine, bine ar fi să avem cele șase posturi ocupate, să avem și cele două posturi de medici intervenționiști pentru angiografie, dar măcar putem să acoperim gărzile, avem peste 20 de zile din lună cu gărzi acoperite pe Cardiologie”, a precizat managerul SJU Buzău.

 

Desigur, noile angajări și dorința tot mai multor rezidenți de a veni la Buzău are ca suport și dotările de ultimă generație exitente în Spitalul Județean de Urgență, precum și oportunitățile de avansare în carieră care li se oferă tinerilor medici.

„Avem aparatură și echipamente medicale echivalente cu cu cele din clinicile universitare, iar pe unele segmente chiar mai performante, iar medicilor care doresc să se supraspecializeze le plătim cursurile, au posibilitatea de a avansa în carieră mult mai ușor decât într-o clinică unde nu prea au loc de profesori. Avem deja trei medici chirurgi, un medic neonatolog, un medic urgentist. Avem și trei medici ATI, unul de la București și doi de la Cluj care au optat pentru Buzău, după ce, în ultimii 9 ani, abia am angajat un astfel de specialist. Unul este medic specialist și a promovat deja concursul, ceilalți doi sunt rezidenți ultimul an, iar în toamnă, când vor fi specialiști, se vor fixa și ei pe post. Suntem foarte încântați de dânșii, dr. Victor Ioniță, medicul șef, spune că au un potențial foarte bun”, mai spune managerul Damian.

 

Mai este însă mult până când va fi rezolvată problema deficitului accentuat de personal în toate secțiile. Potrivit managerului unității medicale, noile angajări nu acoperă întreaga nevoie de specialiști, dar „este o gură de oxigen, atât pentru pentru medicii noștri, care se confruntă cu un volum imens de muncă, cât și pentru pacienții care ajung la spital. Mai avem nevoie de neurochirurgi, pentru că la Compartimentul Neurochirurgie, la acest moment, nu există niciun specialist care să efectueze intervenții specifice. De asemenea, avem criză de medici oncologi, din cele patru posturi fiind ocupat doar unul. Și la Pediatrie mai avem nevoie de medici. Sunt ocupate toate cele șapte posturi, dar trei pediatri sunt în concediu creștere copil. De asemenea, dacă dăm drumul noii secții UPU, în această vară, și aici ne mai trebuie 5-6 medici urgentiști. În plus, pentru că unii medici sunt în prag de pensie sau sunt deja pensionari, deși profesează încă în spital, putem spune că avem nevoie de medici în aproape toate specialitățile. Am avut 45 de posturi scoase la concurs, o parte s-au ocupat, dar tot mai avem aproximativ 30 de posturi vacante”, a explicat managerul Claudiu Damian.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*