Premieră medicală mondială: Medicii din Boston au realizat cu succes primul transplant de rinichi de porc modificat genetic

22 martie 2024 | 0 comentarii |

Premiera medicală a fost anunțată public, vineri, 22 martie, de conducerea Spitalului General din Massachusetts, alături de echipa medicală care a contribuit la această realizare remarcabilă, într-o conferință de presă. 

 

Deficitului cronic de organe de care ar fi nevoie pentru transplant antrenează lumea medicală și științifică la nivel global, să caute noi soluții, prin care să poată fi echilibrat numărul foarte mic de donatori, în raport cu numărul mare de oameni care au nevoie de un transplant. În speranța rezolvării măcar parțial a acestei probleme, oamenii de știință caută și să încearcă să găsească soluții care să permită transplantarea unor organe de la animale modificate genetic.

Până de curând, niciuna dintre intervențiile realizate asupra unor pacienți vii, cu organe modificate genetic, nu a avut succes pe termen lung, dar medicii continuă să caute și să găsească rezolvări pentru problemele port-operatorii.

Un anunț făcut de cercetătorii americani de la Massachusetts General Hospital din Boston, care au realizat cu succes, în premieră mondială, transplantarea unui rinichi de la un porc modificat genetic la un pacient în viaţă, indică faptul că o nouă etapă se conturează și aduce speranță în domeniul transplantului.

 

Chirurgii americani au făcut publică remarcabila realizare într-o conferință de presă, organizată vineri, 22 martie, în prezența profesorului Paul Russel, considerat „părintele” transplantului din Brigham și unul dintre părinții transplantului la nivel mondial, așa cum s-a subliniat în deschiderea evenimentului.

Sâmbăta trecută (16 martie – n.r.), după ani și ani de studiu, luni de planificare și ore de intervenție chirurgicală, speranța a devenit o realitate pentru pacientul nostru Rick Slaman, care a suferit primul transplant din lume al unui rinichi de porc modificat genetic, realizat cu succes. Sunt încântat să vă spun că domnul Slaman se simte bine și se recuperează frumos și vreau să îi mulțumesc pentru încrederea acordată nouă și pentru curajul de a face parte din această experiență. De asemenea, vreau să-mi exprim profunda apreciere față de oamenii de știință, clinicienii și personalul spitalului, care au contribuit la această realizare remarcabilă, din dorința de a îmbunătăți viața pacienților noștri”, a precizat prof. dr. David F. M. Brown, președintele centrelor medicale academice din Mass General Bream, în conferința de presă

 

Richard (Rick) Slayman, pacientul transplantat, are 62 de ani, este din Weymouth și trăiește cu diabet zaharat de tip 2 și hipertensiune arterială de mulți ani. El a mai beneficiat de un transplant renal în 2018, cu rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală, dar anul trecut, medicii au constatat semne de eșec, iar pacientul a fost nevoit să reia dializa. S-a confruntat însă cu complicații recurente care au necesitat vizite frecvente la spital și numeroase intervenții care au avut puternic impact negativ asupra calității vieții sale. La aflarea posibilității de a beneficia de un nou transplant, cu rinichi de porc modificat gentic, a acceptat, iar acum așteaptă să plece acasă.

Sunt un pacient al Centrului de Transplant de 11 ani și am cea mai mare încredere în medicii și asistentele care au avut grijă de mine. Când rinichiul meu transplantat a început să eșueze, în 2023, am avut din nou încredere în echipa mea de îngrijire, nu doar pentru a-mi îmbunătăți calitatea vieții, ci și pentru a o extinde. Nefrologul meu, dr. Winfred Williams, împreună cu echipa Centrului de Transplant, au sugerat un transplant de rinichi de porc, explicând cu atenție avantajele și dezavantajele acestei proceduri. Acest nou transplant l-am văzut nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui, a povestit Slayman.

 

Intervenția a fost realizată sâmbătă, 16 martie, de o echipă de chirurgi din cadrul Centrului de Transplant de la Massachusetts General Hospital, coordonată de prof. dr. Leonardo V. Riella, director medical pentru transplant renal, împreună cu prof. dr. Tatsuo Kawai, director Centrul Legorreta pentru Toleranță Clinică la Transplant, și dr. Nahel Elias, șef interimar Chirurgie și Chirurgie de Transplant Director pentru Transplant de Rinichi.

La șaptezeci de ani de la primul transplant de rinichi și la șase decenii de la apariția medicamentelor imunosupresoare, suntem în pragul unei descoperiri monumentale în transplant. Numai la MGH sunt peste 1.400 de pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi. Unii dintre acești pacienți vor muri, din păcate, sau se vor îmbolnăvi prea mult pentru a fi transplantați din cauza timpului lung de așteptare pentru dializă. Sunt ferm convins că xenotransplantul reprezintă o soluție promițătoare la criza deficitului de organe”, a spus dr. Riella.

 

Medicii au subliniat că procedura este o piatră de hotar istorică în domeniul emergent al xenotransplantului – transplantul de organe sau țesuturi de la o specie la alta – și o potențială soluție pentru deficitul de organe, la nivel global.

„Succesul acestui transplant este punctul culminant al eforturilor a mii de oameni de știință și medici de-a lungul mai multor decenii. Suntem privilegiați că am jucat un rol semnificativ în această etapă. Speranța noastră este că această abordare a transplantului va oferi un colac de salvare pentru milioane de pacienți din întreaga lume care suferă de insuficiență renală”, a spus dr. Kawai.

Acest transplant nu ar fi fost posibil fără colaborarea și efortul mai multor echipe și specialiști de la MGH, inclusiv medici, chirurgi, oameni de știință, anesteziști și asistente. Ei au participat la coordonarea îngrijirii pacientului în pregătirea transplantului, l-au urmărit prin intervenție chirurgicală și au avut grijă de el postoperator”, a completat dr. Elias.

 

Rinichiul de porc a suferit 69 de modificări genomice și a fost transplantat cu succes unui pacient viu, iar intervenția a durat patru ore.

Procedura a fost efectuată în conformitate cu protocolul FDA de acces extins (EAP) – cunoscut sub numele de utilizare compasivă – acordat unui singur pacient sau unui grup de pacienți cu boli sau condiții grave care pun viața în pericol, pentru a avea acces la tratamente sau studii experimentale atunci când nu există un tratament sau alte opțiuni sau terapii. Slayman a primit, de asemenea, medicamente imunosupresoare noi, furnizate de Eledon Pharmaceuticals, Inc. și Alexion Pharmaceuticals, Inc.

Medicul nefrolog Winfred Williams a subliniat că nevoia de organe pentru transplant este extrem de mare și această descoperire ar putea rezolva una dintre cele mai dificile probleme din domeniul transplantului – accesul la organul salvator. Îl felicit pe domnul Slayman, care a fost pacientul meu mulți ani, pentru curajul său de a deveni un pionier în domeniul acestui tip de transplant”, a mai spus Williams.

 

Centrul de Transplant de la Massachusetts General Hospital este cunoscut în întreaga lume pentru premierele medicale și rezultatele extraordinare obținute în domeniul transplantului. Are o istorie bogată în inovarea transplantului de organe, în palmaresul său aflându-se primul transplant de organe umane (rinichi) de succes din lume, efectuat în 1954, și primul transplant de penis din țară, realizat în 2016. Clinicienii și chirurgii de transplant MGH au aproape 30 de ani de experiență în cercetarea xenotransplantului.

Cercetătorii și clinicienii din Mass General Brigham împing în mod constant granițele științei pentru a transforma medicina și a rezolva probleme semnificative de sănătate cu care se confruntă pacienții noștri în viața lor de zi cu zi. La aproape șapte decenii de la primul transplant de rinichi de succes, clinicienii noștri au demonstrat încă o dată angajamentul nostru de a oferi tratamente inovatoare și de a ajuta la ușurarea poverii bolii pentru pacienții noștri și pentru bolnavii din întreaga lume, a declarat Anne Klibanski, CEO Mass General Brigham.

 

Rinichiul de porc transplantat a fost furnizat de eGenesis din Cambridge. Animalul a fost modificat genetic folosind tehnologia CRISPR-Cas9, cu scopul de a îmbunătății compatibilitatea sa cu rasa umană. În plus, oamenii de știință au inactivat retrovirusurile endogene porcine ale donatorului, pentru a elimina orice risc de infecție la om.

De altfel, în ultimii cinci ani, MGH și eGenesis au efectuat ample cercetări, în colaborare cu cercetători care au publicat descoperirile lor în acest domeniu, în revista Nature. Noutatea acestui caz o reprezintă faptul că primitorul este unul viu, iar după cum decurg lucrurile, intervenția pare să fie una de succes.

Aceasta reprezintă o nouă frontieră în medicină și demonstrează potențialul ingineriei genomice de a schimba viața a milioane de pacienți cu insuficiență renală, a punctat Mike Curtis, director executiv eGenesis.

Până acum au mai fost transplantaţi rinichi de la porci modificaţi genetic, dar primitorii se aflau în moarte clinică, iar experimentele au dovedit că organele au fost funcționale. Premiera mondială a unui transplant de rinichi de porc modificat genetic la un om aflat în moarte cerebrală a avut loc în septembrie 2021 şi a fost efectuat o echipă de chirurgi ai NYU Langone din New York.

 

Anul trecut, pe 14 iulie, specialiștii de aici au prelevat un rinichi de porc modificat genetic și l-au transplantat în corpul unui bărbat de 57 de ani, aflat în moarte cerebrală şi conectat la aparate de suport vital, după ce corpul său a fost donat ştiinţei. Organul funcționa și după mai bine de o lună de la transplant, aceasta fiind cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic funcţionează la un om, a transmis Spitalul NYU Langone.

Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant din cadrul NYU Langone, a spus că biopsiile şi testele renale nu prezintă semne de respingere, iar rinichiul porcin înlocuieşte toate funcţiile importante îndeplinite de rinichiul uman. Acest record a dat speranțe lumii științifice, iar operația a fost o etapă esenţială în încercarea de a găsi o soluţie pentru deficitul cronic de donatori de organe.

Doctorul Adam Griesemer, implicat în experiment, a explicat că medicii au transplantat şi timusul porcului, o glandă care joacă un rol important în răspunsul sistemului imunitar și ajută celulele beneficiarului să le identifice pe cele ale porcului ca fiind celule proprii, contribuind astfel la evitarea respingerii grefei. Urmează ca după două luni de la realizarea transplantului să fie analizat în amănunt rolul pe care timusul îl joacă în această procedură.

 

* Spitalul General Massachusetts, fondat în 1811, este cel mai mare și mai bine dotat spital în care se desfășoară activitatea didactică a Facultății de Medicină a Universității Harvard.

Mass General Research Institute desfășoară cel mai mare program de cercetare în spitalele din țară, cu operațiuni anuale de cercetare de peste 1 miliard de dolari și cuprinde peste 9.500 de cercetători care lucrează în peste 30 de institute, centre și departamente. În iulie 2023, Mass General a fost numit în U.S. News & World Report, Cel mai bun spital. MGH este membru fondator al sistemului de sănătate Mass General Brigham.

Mass General Brigham este un sistem academic integrat de îngrijire a sănătății, care reunește minți luminate, pentru a rezolva cele mai dificile probleme din domeniul medical, conectând continuu, centre medicale academice, spitale comunitare și de specialitate, un plan de asigurări de sănătate, rețele de medici, centre de sănătate comunitare, de îngrijire la domiciliu și servicii de îngrijire pe termen lung. Mass General Brigham este o organizație nonprofit dedicată îngrijirii pacienților, cercetării, predării și serviciilor comunității. În plus, este una dintre cele mai importante organizații de cercetare biomedicală din țară, cu mai multe spitale didactice de la Harvard Medical School. Mai multe informații pe: massgeneralbrigham.org.

 

Credit foto: Massachusetts General Hospital

 


Adaugati un comentariu


 

*