Spitalul Județean de Urgență Buzău atrage cu greu medici tineri. 24 de posturi vacante își așteaptă candidații
Doar patru candidați au optat pentru două din cele 10 posturi scoase la concurs în ianuarie, iar cea mai aractivă pare să fi fost Ortopedia.
Buzăul se numără printre județele care au angajat cei mai mulți medici în ultimul an, dar cu toate acestea Spitalul Județean de Urgență duce în continuare lipsă de medici, pentru că, pe de o parte, unitatea medicală încearcă să își extindă serviciile, iar pe de altă parte, unii dintre medicii angajați în ultimii ani au plecat fie în străinătate, fie în clinici universitare, în timp ce alții s-au pensionat, iar posturile lor s-au vacantat.
„Am angajat 80 de medici de când am veni la conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, dar am pierdut 35. Unii au plecat din sistem în mod natural, prin pensionare, alții au plecat să lucreze în străinătate, iar alții, după ce li s-au oferit condiții de avansare în profesie și au căpătat experiență, au migrat către clinici universitare, deși noi le-am oferit condiții foarte bune de lucru și numeroase bonificații. Eu sper ca acum, când foarte mulți medici tineri au promovat examenul de specialist, să găsim și noi, măcat câțiva, dispuși să se alăture echipei din Buzău. Cea mai dificilă problemă cu care ne confruntm este cea de la Terapie Intensivă, de unde în decembrie ne-au plecat doi medici. La ora actuală asigurăm gărzile cu patru medici titulari și trei rezidenți”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.
Între cele zece noi posturi scoase la concurs, cele mai multe sunt, așa cum SănătateaBuzoiană.ro a anunțat într-un articol anterior, pentru secția UPU-SMURD. Nu mai puțin de 7 posturi vacante de medic urgentist (6 de specialist și 1 de medic primar) au fost scoase la concurs, dar niciun candidat nu s-a arătat interesat să ocupe unul dintre aceste posturi. „Organigrama secției UPU-SMURD prevede 21 de posturi, iar la ora actuală avem doar 13, dintre care mulți sunt medici de familie sau de alte specialități, cu competență/atestat în medicina de urgență. De aceea am scos la concurs 6 posturi de medic specialist și unul de medic primar, pentru că mai ales în această perioadă, în care trebuie să facem față pandemiei, avem nevoie de specialiști. În plus, s-au început lucrările de extindere și modernizare a secției UPU-SMURD și vom avea nevoie, așa cumam spus, de cel puțin 21 de medici cu această specializare, între care 2-3 ar fi bine să fie specialiști în medicină de urgență pediatrie”, a mai spus managerul Claudiu Damian.
Nici pentru postul de medic specialist confirmat în specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice nu s-a înscris niciun candidat, deși unitatea medicală are nevoie de doi specialiști pentru asigurarea activității cabinetului din ambulatoriul de specialitate intergat.
Și-au depus însă dosarele pentru ocuparea postului de medic specialist confirmat în specialitatea ortopedie şi traumatologie, 3 candidați. Secția are deja 5 medici tineri, dar pentru a se putea asigura toate liniile de gardă are nevoie de încă un specialist, acum beneficiind de sprijinul fostului șef de secție, dr. Stanciu Paraschiv, care deși s-a pensionat, continuă să-și ajute colegii, asigurând o parte din gărzi.
Din fericire și postul de medic specialist confirmat în specialitatea dermato-venerologie a atras un medic specialist, așa că și Compartimentul DV va putea asigura cel puțin 2 linii de gardă.
„Cea mai mare nevoie avem, așa cum am spus, de medici ATI, dar și de medici cardiologi, atât pentru secția Cardiologie cât și pentru Compartimentul de Terapie Intensivă coronarieni, de medici neurologi, de medici oncologi și de cel puțin un diabetolog, deși avem 3 posturi vacante pentru specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice. În urma anunțului de angajare din decembrie, când am scos la concurs 17 posturi, ne-a venit doar un medic infecționist pentru SPIAM, așa că 16 posturi sunt în continuare vacante. Acestora li se adaugă cele 8 noi posturi pentru care nu s-a înscris deocamdată niciun candidat”, a explicat managerul Damian.
Conducerea celei mai mari unități sanitare cu paturi din județul Buzău a transmis, la Viața Medicală, toate posturile vacante, așa că speră ca în curând să fie republicate și să găsească mai mulți medici care să dorească să se alăture echipei. „Le noi vor găsi o echipă în care entuziasmul tinereții se completează foarte bine cu experiența și profesionalismul unor medici de talie internațională pe care se pot sprijini, le oferim condiții foarte bune de lucru, facilități atractive de cazare, de instalare și de avansare în carieră. Chiar dacă Buzăul nu este centru universitar, sperăm că își vor evalua corect avantajele de a profesa în spitalul nostru, care în ultimii ani s-a modernizat și dispune de aparatură medicală de ultimă generație și de condiții hoteliere foarte bune. Este adevărat, pandemia ne-a obligat să facem unele adaptări, dar sperăm să treacă și asta și să ne reluăm activitatea în condiții normale. Căutam oameni pe care să ne putem baza, pentru că le punem la dispozitie toate resursele de care au nevoie pentru a profesa în condiții de secol XXI și le oferim sprjin financiar pentru a-și completa competențele și a avansa în profesie, pentru că noi credem că doar împreună putem progresa”, a punctat managerul SJU Buzău.