Crește numărul cazurilor de rujeolă. Peste 700 de îmbolnăviri, în ultima săptămână

28 februarie 2024 | 0 comentarii |

Județul Buzău se situează sub media națională, cu o incidență de 11,47 cazuri la 100.000 de locuitori, dar în ultimele zile a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri.  

 

A scăzut semnificativ numărul infecților respiratorii în ultima săptămână – sunt cu aproape 15.000 mai puține cazuri de gripă clinică, IACRS și pneumonii decât în săptmâna anterioară -, iar numărul cazurilor de gripă este cu peste 1.600 mai mic, dar se înregistrează o creștere însemnată a numărului de cazuri de rujeolă, la nivel național.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână au fost raportate în România peste 700 de cazuri de rujeolă și două decese – o fetiță de 1 an din Bacău, care se afla sub tratament imunosupresor după transplant hepatic, în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” din București, unde a avut un contact de salon confirmat cu rujeolă,  și un băiețel de 11 luni, din județul Ilfov, cu hidrocefalie, ambii nevaccinați.

Astfel, potrivit INSP, până la data de 27 februarie, în România au fost notificate 6.589 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese, raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt în județul Brașov1.263 de cazuri, unde incidența este de 229,24 la 100.000 de locuitori. Pe locurile următoare se află județele Mureș (incidență de 186,99), Covasna (153,72), Giurgiu (109,04) și Sibiu (71,50), iar cele mai puține cazuri sunt în Iași (0,39), Galați (0,40) și Maramureș (0,44).

 

Buzăul, sub media națională

 

Județul Buzău are o incidență sub media națională, dar în ultimele zile s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri. Astfel, dacă până la sfârșitul săptămânii trecute fuseră confirmate 46 de cazuri de rujeolă (cu 2 mai multe decât în săptămâna anterioară), iar incidența era de 11,47 cazuri la 100.000 de locuitori, numărul acestora a crescut cu 12 până astăzi, adică tot atâtea câte s-au înregistrat pe tot parcursul anului 2023.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, s-au înregistrat și câteva focare, atât în unități de învățământ, cât și familiale, dar au fost ținute sub control. „Avem 58 de cazuri de rujeolă confirmate până astăzi, din cele apropae 100 de suspiciuni care au existat în acest an. Este un număr dstul de mare, dar, din fericire, chiar dacă au fost și cazuri înregistrate în unele colectivități preșcolare și școlare, nu a fost nevoie să intervenim în colectivitate cu vaccin, copiii de acolo fiind deja protejați corespunzător vârstei, și nici nu s-au înregistrat îmbolnăviri secundare. Au fost și câteva focare familiale, dar am vaccinat și contacții”, a precizat dr. Carmen Scîntei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

 

Rujeola nu ține cont de vârstă

 

Chiar dacă rujeola este considerată o boală a copilăriei, din cauza scăderii ratei de vaccinare din ultimii ani, a scăzut imunitatea colectivă, așa că au fost și multe cazuri de adulți care s-au îmbolnăvit. În cazul celor nevaccinați, rujeola poate da complicații neurologice grave, atrag atenția medicii infecționiști, care spun că mulți adulți nu sunt vaccinați deloc sau au fost primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei, iar o singură doză s-a dovedit că nu ține rujeola la distanță.

„Plaja de vârstă este între sub 1 an și ajunge la 50 – 56 de ani, în rândul adulților fiind vorba despre persoane care nu au făcut rujeolă sau care nu mai au imunitate la rujeolă, pentru că fie nu au fost respectate schemele de vaccinare, fie nu au fost vaccinați și au venit în contact cu un caz. Acum însă au fost vaccinați, așa că vor fi și ei protejați, în perioada următoare”, a mai spus dr. Carmen Scîntei.   

Medicii infecționiști spun că, din păcate, în cazul rujeolei, ca și al multor boli contagioase, îmbolnăvirea „înseamnă internare, indiferent de vârstă: Sunt copii, adulţi și tineri cu complicaţii, discutăm inclusiv de cazuri severe, din păcate şi chiar de pierderea vieţilor omeneşti şi lucrul acesta, ştiind că poate fi rezolvat prin vaccinare, cred că e de neacceptat în 2023”, consideră medicul Bogdan Micu, șef secție Boli Infecțioase, Spitalul Județean de Urgență Buzău.

 

Mergeți la medic!

 

Dr Carmen Scantei

În Buzău, autoritățile de sănătate publică derulează o amplă campanie de informare și conștientizare a nevoii de vaccinare și au, periodic, întâlniri cu medicii de familie. „Chiar și astăzi am avut o întâlnire online cu medicii de familie, pentru a fi sensibilizați asupra acestei situații epidemiologice care caracterizează județul și i-am rugat ca în continuare să acorde o atenție deosebită vaccinării, în special pentru grupa de vârstă 9-11 luni, pentru că rujeola este o boală infecto-contagioasă care poate îmbrăca și forme foarte grave și complicate, putând antrena chiar decesul. Din fericire, noi nu am avut decese, dar au fost trei cazuri grave, ale unor copiii de vârstă foarte mică (3 – 6 – 8 luni) care nici nu erau eligibili la vaccinare și au necesitat transfer către spitale specializate din București”, a explicat medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Părinții sunt informați, de asemenea, că rujeola poate fi prevenită printr-un vaccin care nu comportă niciun risc, dar poate salva vieți și îi îndeamnă să-și vaccineze copiii, iar dacă apar simptome precum febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale să consulte medicul de familie sau medicul pediatru, chiar dacă nu au apărut erupții cutanate – semnul clasic al pojarului.

 

Vaccinarea salvează vieți

 

În România, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pe 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea și recuperarea ccopiilor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, scăzând vârsta la care se administrează prima doză, de la 1 an la 9 – 11 luni, astfel încât să fie protejați de îmbolnăvire, după ce s-a înregistrat o „explozie” de cazuri de rujeolă, ajungându-se la aproape 2.000, în 29 de județe.

Între timp, numărul cazurilor a crescut la 6.589 de cazuri, în 40 de județe și Municipiul București.

Acoperirea vaccinală este redusă, ajunge abia la 78% pentru prima doză și la 62% pentru doza a doua, la vaccinul rujeolă – oreion – rubeolă (ROR), în timp ce rata de imunizare recomandată de OMS este de peste 95%, a explicat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, subliniind că rata scăzută de vaccinare este cauza creşterii îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi a numărului mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

Ministerul Sănătății a decis, de asemenea, recuperarea de urgență la vaccinarea ROR a copiilor cu vârste între 1-4 ani nevaccinați și a celor cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR, care conține variante atenuate de virus viu de rujeolă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*