Ne confruntam cu stresul inca dinainte de a veni pe lume

7 iunie 2014 | 0 comentarii |

Conform unui studiu recent al cercetatorilor britanici, copiii resimt stresul mamelor in timpul vietii intrauterine si isi manifesta ingrijorarea prin ducerea mainii stangi la fata.

 

belelus stresatSursa pentru multe dintre bolile psihice si factor determinant chiar si pentru unele din afectiunile fizice, stresul se pare ca ne urmareste inca inainte de a veni pe lume, starea de neliniste si ingrijorare fiind resimtita de copii inca din timpul vietii intrauterine. Acestea sunt concluziile unui studiu recent, efectuat de un grup de cercetatori britanici, care au constatat ca starile de neliniste sau de  ingrijorare ale mamelor se transmit copiilor pe care-i poarta in pantece, intr-o oarecare masura acestia resimtind starea de ingrijorare si reactionand cu un gest care sugereaza acest lucru. Analizand mai multe imagini ale unor ecografii 4D, specialistii au constatat ca fetusii au tendinta de a-si duce mana stanga la nivelul fetei (foto), atunci cand resimt o stare de stres, intr-un gest ce pare a fi unul de preocupare.

 

ecografie-gravidaPentru acest studiu au fost realizate ecografii in 4D, cu ajutorul carora au putut fi observati 15 bebelusi si au fost inregistrate 342 de gesturi in care ei isi duceau miinile la fata. „Aceste concluzii sunt o dovada ca stresul matern poate avea efect temporar asupra fetusului, astfel incat se recomanda pe cat posibil sa fie evitat”, explica cercetatori de la universitatile Durham si Lancaster. Imaginile inregistrate cu ajutorul ecografiilor 4D au fost luate in patru etape diferite, intre saptamana 24-a si 36-a de sarcina, iar mamele au fost intrebate la cat stres au fost supuse in saptamanile scurse intre ecografii. Potrivit cercetatorilor, cu cat stresul suferit de mama este mai mare, cu atat este mai mare frecventa cu care bebelusii lor isi ating fata cu mana stanga. Cum majoritatea populatiei este dreptace, autorii s-au gandit ca si bebelusii sr trebui sa respecte aceasta tendinta, dar procentul mare al gesturilor cu mana stanga, observat la bebelusii ale caror mame au fost supuse stresului, i-a determinat sa concluzioneze ca stresul matern induce acest comportament la bebelusi.

 

Dr. Nadja Reissland

Dr. Nadja Reissland

Cercetari prealabile au demonstrat ca stresul in timpul sarcinii duce la cresterea nivelului de cortizol – hormonul stresului – la mame, fapt ce ar putea altera preferinta pentru mana stanga sau dreapta a bebelusului. Vor fi necesare si alte studii pentru a determina nivelul de cortizol la bebelusii nenascuti si a se vedea in ce masura le influenteaza acesta dezvoltarea ulterioara. „Descoperirile noastre sugereaza ca viitoarele mame ar trebui sa inceteze din timp munca stresanta pe care o fac, sa se inscrie la programele de relaxare prenatala si sa implice intreaga familie in aceasta perioada prenatala”, a precizat medicul Nadja Reissland, de la departamentul de Psihologie al Universitatii din Durham, principala autoare a studiului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*