Ninsoarea a scos drumarii la deszăpezire și copiii la joacă

17 februarie 2025 | 0 comentarii |

Pe drumurile județului Buzău, acoperite cu un strat consistent de omăt, drumarii sunt monitorizați permanent, prin GPS, iar reprezentanții Consiliului Județean și ai Prefecturii verifică și în teren modul în care societățile responsabile cu deszăpezirea își fac datoria. 

 

Mai sunt doar câteva zile până la debutul primăverii calendaristice, dar în județul Buzău, ca de altfel în aproape întreaga țară, iarna și-a făcut abia acum simțită prezența cu adevărat, iar o mantie albă de zăpadă a acoperit totul în jur și ca într-un basm, ne dă senzația că aerul este mai curat, că răutatea, ranchiuna, egoismul și duplicitatea poamenilor pot fi „curățate”, iar gerul „va ucide” microbii și virusurile.

Desigur, nu mai sunt troienele de altădată, despre care copii și tinerii de astăzi au auzit doar din povești sau de la bunici, dar chiar și cei câțiva centimetri de omăt care au acoperit totul în jur i-au făcut fericiți. În plus, au putut profita de faptul că sunt în vacanță și pot să se bucure din plin de zăpada din fața blocului și din parcuri, iar cei mai norocoși au ajuns deja la munte unde pot schia, se pot da cu sania sau cu placa și se pot bate cu bulgări de zăpadă.

Odată cu gerul și zăpada crește însă și riscul de accidente și de fracturi, astfel că este necesară mai multă prudență în trafic, pe străzi, pe trotuare, în gospodării sau la joacă, pentru ca bucuria zăpezii să nu se încheie la spital…

 

Doar șoferii au fost nemulțumiți că drumurile acoperite de zăpadă le-a îngreuat circulația, dar și problema lor pare să fi fost rezolvată rapid, de firmele de deszăpezire, cu unele excepții în care drumarii pare că s-au culcat pe o ureche, pe principiul că „merge și așa”. S-au înșelat, însă, pentru că specialiștii Consiliului Județean Buzău și chiar prefectul Buzăului i-au verificat în teren. Porivit unei informări transmise astăzi de Biroul de presă al CJ Buzău, acțiunea de deszăpezire a drumurilor județene a fost demarată încă de duminică, de la ora 12.00, iar utilajele au acționat continuu, circulându-se însă în condiții de iarnă, pe toate tronsoanele de drum județean.

Fiecare coordonator din cadrul Consiliului Județean Buzău, Direcția Tehnică, a verificat și în teren acțiunea firmelor de deszăpezire. Utilajele de deszăpezire fiind monitorizate prin sistem GPS știm concret, în timp real, unde acționează fiecare operator. Singurele nereguli semnalate au făcut referire la DJ 202 Râmnicu Sărat-Puiești, indicând o cantitate insuficientă de material antiderapant folosit”, se arată într-un comunicat al CJ Buzău. 

 

Duminică noapte, prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, a verificat, personal, în teren, cum se circulă pe drumurile din județ, după ninsoare, iar pe DJ203 K, la ieșirea din Vadu Pașii spre Săgeata, a constatat că se acționase corect pentru îndepărtarea omătului de pe șosea, dar pe drumurile județene din zona Râmnicu Sărat, societatea comercială Al Karon SRL, responsabilă cu deszăpezirea, nu intervenise până la miezul nopții cu material antiderapant, pe DJ 203H Rm. Sărat – Buda și nici pe DJ 202 Rm. Sărat – Puiești. În urma acestor constatări, prefectul a cerut măsuri ferme împotriva celor care nu și-au respectat obligațiile contractuale.

Pe de altă parte, prefectul Țiclea a remarcat o bună mobilizare pe cellelalte drumuri din județ și pe Autostrada Moldovei, unde „utilajele au acționat toată noaptea”.

De menționat că drumurile județene sunt în responsabilitatea Consiliului Județean Buzău, cele din municipii și orașe sunt gestionate de primăriile locale, iar drumurile naționale și autostrăzile, de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău.

 

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Buzău, dacă în urma verificărilor în teren se va descoperi că „obligațiile contractuale nu au fost îndeplinite de firmele de deszăpezire, vor fi aplicate sancțiuni, în consecință”. Ținând cont că prognoza meteo indică menținerea condițiilor de iarnă și în următoarele zile, Consiliul Județean Buzău transmite că va continua „acțiunea de deszăpezire la capacitate maximă, pentru a asigura circulația în condiții de siguranță” și recomandă participanților la trafic „să-și adapteze viteza la condițiile de drum și să circule cu prudență”.

Și polițiștii rutieri recomandă prudență și respectarea cu strictețe a regulilor de circulație, atât șoferilor, cât și pietonilor. În plus, conducătorii auto sunt atenționați că trebuie să-și adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic, să nu plece la drum fără anvelope de iarnă, să nu se angajeze în depășiri periculoase, să nu blocheze intersecțiile și să-și păstreze calmul în cazul unor blocaje temporare.

 


Adaugati un comentariu


 

*