Noua posturi pentru Adapostul oamenilor strazii din Buzau

17 februarie 2013 | 1 comentariu |

Primaria Buzau scoate la concurs cate doua posturi de asistent medical, infirmiere si ingrijitoare si cate unul de psiholog, asistent social si bucatar, la doi ani dupa inaugurarea constructiei.

 

Centrul de Urgenta de Zi si de Noapte pentru Persoane Adulte Fara Adapost de pe strada Sperantei din Buzau, o investitie de un milion de lei, inaugurat in urma cu aproape doi ani are, in sfarsit, speranta ca va deveni functional.

Primaria Buzau, in subordinea careia se afla obiectivul, a obtinut, in sfarsit, aprobare de la Guvern pentru deblocarea a 9 posturi, care permite angajarea personalului fara de care Adapostul pentru oamenii strazii nu este decat o cladire moderna dar ineficienta.

In urma aprobarilor primite de la nivel central, Executivul local organizeaza, in luna martie, concurs pentru ocuparea a 9 posturi cu personal specializat. Este vorba despre cate doi asistenti medicali, doua infirmiere si doua ingrijitoare si cate un de asistent social, psiholog si bucatar, care se vor alatura celor 6 lucratori deja angajati pentru a asigura servicii persoanelor fara adapost. Mai putin decat a solicitat Primaria, pe baza normelor de functionare a acestui tip de institutie sociala, dar suficient pentru ca Centrul sa inceapa sa functioneze.

 

*Detalii privind concursul pentru asistent social si psiholog, AICI

*Detalii despre concursul pentru asistent medical, infirmiera, ingrijitoare si bucatar, AICI

 

Odata intrarea in functiune a Centrului, Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Buzau nu va mai fi nevoita sa suplineasca, in special in conditii de ger, lipsa unui astfel de stabiliment, asa cum s-a intamplat pana acum.

Numai in aceasta iarna, in perioada in care temperaturile au coborat sub pragul de inghet, 20 de oameni ai strazii, oameni saraci si lipsiti de ajutor, oameni fara capatai care-si duc traiul de pe o zi pe alta dar nu se dezlipesc de langa carciumi si baruri au fost „clienti” ai Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Buzau. Fie au ajuns aici singuri, pentru a fi spalati, schimbati si a li se servi o masa calda, fie ca li s-a facut rau si au fost adusi cu ambulanta, ei au fost ajutati de medici. In cazul in care nu au necesitat tratament (majporitatea), dupa  igienizare si deparazitare (multi dintre ei fiind plini de paduchi), au fost transferati la Adapostul pentru oamenii strazii deschis provizoriu de municipalitate pentru a nu-i lasa sub cerul liber si a le oferi o masa calda de la cantina de Ajutor Social.

 

Centrul de zi si de noapte din Buzau poate asigura cazare pentru 25 de persoane care astfel pot beneficia de adapost, hrana calda de la Cantina Sociala a municipalitatii aflata in imediata apropiere, igienizare, ingrijiri medicale, consiliere juridica, sociala si psihologica, precum si protectie, timp de 30 de zile consecutiv. Dormitoarele de la parter au fost amenajate pentru a oferi gazduire femeilor, iar cele de la etaj, barbatilor.

 In adapost au ajuns, in aceasta iarna, oameni de toate categoriile sociale: fosti profesori, constructori dar si oameni care toata viata au trait din mila altora, din gunoaie sau din furat. Unii dintre ei nu au nici acte de identitate.

Conducerea adapostului isi propune ca pe langa dublarea numarului de locuri sa ii ajute pe cei care sunt cazati sa-si gaseasca un rost.

 Marius Lungu, directorul adapostului, spune ca odata cu functionarea in conditii normale, exista intentia pentru dublarea numarului de locuri, dar mai ales de a-i ajuta pe cei care ajung aici, sa-si gaseasca un rost in viata.  „Avem proiecte de reinsertie, vrem sa le oferim consiliere juridica si psihologica, nu vrem sa functionam doar ca un azil. Oamenii acestia trebuie ajutati sa gaseasca de lucru, sa devina utili“, a declarat Marius Lungu.

Costurile pentru functionarea lunara a adapostului sunt estimate la 40 – 45 de mii de lei.


Categorii: Comunitate, Jobs, Stiri

Comentarii (1)

  1. Rotaru Florin spune:

    Ma bucur ca ati facut centru de si de noapte, ar fi bine sa existe si un program pentru activitati de zi de noapte. Multumim pentru ajutor primarului si primariei Buzau.

Adaugati un comentariu


 

*