Numarul bebelusilor care vin pe lume in Romania scade tot mai mult, de la an la an

11 iulie 2014 | 0 comentarii |

Doar in luna mai a acestui an s-au nascut cu 595 de copii mai putin decat in perioada similara a anului trecut, arata datele Institutului National de Satatistica .

 

maternitateIn urma cu o luna statisticienii anuntau oficial ca populatia Romaniei a scazut sub pragul de 20 de milioane enumerand drept cauze principale emigratia, in conditiile in care cei care pleaca din tara au, preponderent, varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, cresterea varstei la care tinerii decid sa aiba copii, dar si faptul ca, in prezent, majoritatea cuplurilor se limiteaza la un  singur copil, ceea ce a dus la o scadere continua a natalitatii. Mai era consemnat la acel moment ca pentru prima data numarul bebelusilor veniti pe lume a fost mai mic de 180.000, 2013 fiind anul cu cel mai putine nasteri din ultimul sfert de veac. Statisticile date recent publicitatii indica faptul ca acest record nedorit i-ar putea fi atribuit anului in curs, natalitatea fiind in scadere fata de 2013, cel putin in perioada primelor sase luni. Populatia Romaniei a scazut cu aproape 5.700 de persoane in luna mai a acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada din 2013, conform datelor provizorii ale Institutului National de Statistica, iar numarul nou-nascutilor vii a fost mai mic cu 595 in mai, fata de intervalul similar din anul trecut, in timp ce numarul persoanelor care au decedat a fost cu 760 mai mare.

 

populatieTotodata, conform acelorasi statistici, sporul natural a fost negativ, respectiv de minus 5.699 persoane, fenomen similar cu cel din luna mai 2013, cand scaderea a fost de 4.344 persoane. In acelasi timp, numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat a fost cu 8 mai mic decat in luna mai 2013.

Pe de alta parte, in mai, numarul casatoriilor a crescut 2.239 fata de  aceeasi luna din anul precedent, in timp ce prin hotarari judecatoresti definitive s-au pronuntat cu 233 mai putine divorturi in comparatie cu luna mai 2013.

Tot in luna mai a anului curent, s-a inregistrat nasterea a 15.204 copii, cu 128 mai putini decat in luna aprilie 2014. In acelasi interval, numarul persoanelor decedate a fost de 20.903, cu 1.062 mai putine decat in luna aprilie. Numarul deceselor copiilor cu varsta sub un an, inregistrate in luna mai, a fost de 137, in crestere fata de luna aprilie, cand au fost inregistrati 119 decedati sub un an, iar la oficiile de stare civila s-au inregistrat 10.720 casatorii, cu 5.255 mai multe decat in luna aprilie.

 

salon_spital_cfr_brasov_30645600Aceasta tendinta de scadere a populatiei se manifesta inca din 1990, si din pacate nu a putut fi stopata nici pana in ziua de azi, din cauza situatiei socio-economice a tarii, care a cunoscut, de asemeni, un declin continuu. Fara indoiala ca si declinul in care s-a aflat in toti acesti ani sistemul public de sanatate a avut o contributie importanta in scaderea populatiei sub pragul de 20 de milioane, sanatatea romanilor avand din ce in ce mai mult de suferit in acest context, influentand rata mortalitatii inregistrate la nivel national. Astfel, boli precum afectiunile vasculare, cancerul, diabetul, obezitatea, au inceput sa se manifeste in randul populatiei de la varste din ce in ce mai fragede, in multe cazuri nefiind depistate la timp si acutizandu-se, scazand astfel speranta de viata in randul pacientilor. Si in prezent, Romania este pe primele locuri in Europa in clasamente referitoare la prevalenta mai multor afectiuni care in alte tari sunt de mult tinute sub control.

 


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*