Pacientii cronici cer noi comisii pentru avizarea tratamentelor

Ei vor ca acestea sa functioneze la nivelul spitalelor si nu al CNAS, astfel incat sa se poata reduce povara responsabilitatii de pe umerii medicilor curanti.

 

comisie medicala Clinicco BrasovO decizie care la vremea ei s-a vrut a fi in beneficiul pacientilor, luata in scopul grabirii procedurilor de avizare pentru tratamentele afectiunilor cronice, s-a dovedit, la cateva luni, a avea efecte total opuse. Asociatiile de pacienti spun ca se inregsitreaza o reducere cu 20% a numarului de astfel de tratamente prescrise, dupa adoptarea ei.

Este vorba despre decizia privind desfiintarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS, care aveau rolul de a aviza prescrierea tratamentelor scumpe pentru afectiunile cronice, masura care a intrat in vigoare incepand cu data de 1 martie. La acea data, pacientilor li se promitea un acces mult mai facil la aceste tratamente, sarcina comisiilor defiintate fiind trecuta in seama medicilor prescriptori, care trebuie sa completeze niste formulare ce inlocuiesc avizele date de experti, formulare care ajung intr-un final la CNAS.

Teoretic, totul parea ca va merge ca la carte, insa la trei luni de la implementarea acestei masuri, pacientii cronici, cei care ar fi trebuit sa fie principalii beneficiari, se plang ca medicii prescriu tot mai putine tratamente scumpe pentru bolile de care ei sufera, vrand sa evite eventuale neplaceri ulterioare, putand fi trasi la raspundere pentru deciziile luate.

 

medici-reteta electronicaAstfel, conform datelor prezentate de Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), prescriptia tatatamentelor cu afectiuni cronice a scazut cu 20% in ultimele trei luni, de cand aceste tratamente nu mai au nevoie de avizul comisiei de experti si sunt lasate exclusiv in sarcina medicilor curanti. Explicatia consta in principal in faptul ca medicii evita sa prescrie astfel de tratamente scumpe, temandu-se ca ar putea fi trasi la raspundere si eventual pusi sa plateasca din propriile buzunare medicamentele decontate de CNAS.

Cezar Irimia a recunoscut ca in prima instanta a apreciat initiativa desfintarii comisiilor de experti, pentru ca astfel se oferea mai multa autonomie medicilor si se facilita accesul la tratament al pacientilor, insa acest lucru nu s-a intamplat, efectele nefiind cele scontate. „Desfiintarea acestor comisii nu a mai creat acel confort medicului prescriptor, prin care el se culca linistit seara, ca exista acest filtru la nivel de Casa Nationala. Cu alte cuvinte, protocoalele sunt restrictive si ei nu-si asuma acum aceste protocoale care pot fi interpretate. Ei au teama controalelor venite de la Curtea de Conturi, care le va imputa retetele prescrise. E vorba de zeci de mii de euro. Dam crezare si acestor medici prescriptori, pentru ca pe undeva au si ei dreptate, dar noi trebuie sa clarificam lucrurile”, a declarat Cezar Irimia.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

In cadrul unei dezbateri pe aceasta tema, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania a venit si cu o solutie, pe care urmeaza sa o propuna printr-o adresa trimisa Ministerului Sanatatii si CNAS. Solutia consta in infiintarea unor noi comisii la nivelul spitalelor. Din comisiile respective ar urma sa faca parte si medicii curanti, impreuna cu alti medici specialisti, iar decizia prescrierii unui astfel de tratament ar fi luata in urma unor consultari, iar in acest fel s-ar usura si povara raspunderii de pe umerii unui singur medic. „Am propus infiintarea de comisii la nivelul spitalelor si atunci va disparea teama aceea ca medicii vor fi trasi la raspundere. Aceasta este recomandarea si practica internationala. Medicul curant apeleaza la colegi si le spune ce decizii a luat privind tratarea unui pacient. Vine cu argumentele lui, iar ceilalti doi medici il vor contrazice sau vor fi de acord si vor semna impreuna recomandarea tratamentului. Este o comisie mai mult colegiala, pentru a nu gresi medicul curant, si este binevenita. Atunci cand e vorba de trei medici ai alt confort ca medic prescriptor in ceea ce priveste tratamentul prescris pacientului. Zilnic, in Romania mor 130 de pacienti din patologia oncologica, multi dintre ei cu sanse reale de supravietuire sau chiar de vindecare, iar cu aceasta scadere a prescriptiei, cu siguranta numarul deceselor se va inmulti”, a si-a argumentat Cezar Irimia, dorinta de a se gasi o solutie la aceasta problema.

 


Adaugati un comentariu


 

*