Pacientii cu reumatism contesta noile protocoale de tratament propuse de Ministerul Sanatatii

9 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia cer ca retetele sa fie eliberate in continuare de medicii de familie si nu de la specialistii din centrele zonale, la care se ajunge mai greu.

 

medici-familie-600x360Modificarile pe care Ministerul Sanatatii intentioneaza sa le aduca protocoalelor de tratament pentru pacientii cu reumatism au starnit nemultumirea bolnavilor, care cer oficialilor sa retraga aceste propuneri, care contin prevederi ce le-ar ingreuna acesul la tratament, in loc sa il faciliteze.

Solicitarea a venit din partea Ligii Romane de Lupta Impotriva Reumatismului, ai carei reprezentanti s-au declarat nemultumiti in special de faptul ca modificarile prevad ca pacientii sa isi obtina prescriptiile de tratament de la medicii specialisti din centrele zonale si nu de la medicii de familie, asa cum se intampla in prezent. Reprezentantii pacientilor spun ca medicii de familie sunt mult mai accesibili decat specialistii din centrele zonale, iar in cazul in care aceasta modificare va fi pusa in paractica, bolnavii, a caror problema este chiar deficitul de mobilitate, vor fi nevoiti sa se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometri pentru o reteta.

Intr-o adresa inaintata Ministerului Sanatatii, reprezentantii pacientilor spun ca, daca pentru tratamentele biologice este indicat ca bolnavul sa vina in centre specializate unde poate fi corect supravegheat, prescrierea unor medicamente antireumatice, in cadrul unui tratament de durata, care a fost deja avizat de medicul specialist, este necesar sa ramana in competenta medicului de familie.

 

farmacieObligarea pacientilor sa se deplaseze la centrele specializate pentru obtinerea retetelor ar duce la limitarea severa a dreptului la terapie. Aceasta, din cauza ca pentru multi bolnavi, distantele pana la cel mai apropiat centru sunt mari, iar oamenii ar avea mari dificultati sa le strabata, dat fiind ca prin natura afectiunii de care sufera, le este greu sa se deplaseze chiar si pe distante de cateva zeci de metri.

Adoptarea acestei propuneri ar insemna, totodata, si o desconsiderare grava a suferintei pacientilor, astfel ca reprezentantii Ligii Romane de Lupta Impotriva Reumatismului cer retragerea sa.

In plus, reprezentantii pacientilor afectati de boli reumatismale sustin ca eliberarea retetelor exclusiv in centrele zonale va incarca si mai mult activitatea medicilor specialisti de aici, iar acestia nu se vor mai putea concentra doar pe tratarea pacientilor, fiind nevoiti sa se ocupe si de aspectele birocratice impuse de scrierea si eliberarea retetelor.

 

reumatismO alta propunere care a starnit nemultumirea reprezentantilor pacientilor se refera la refuzaul tratamentului biologic, in cazul pacientilor care nu isi iau medicatia conventionala antireumatica prin sistemul de asigurari de sanatate. Legat de acest aspect, pacientii reamintesc autoritatilor ca tabletele de Metotrexat, care fac parte din aceasta medicatie conventionala, lipsesc frecvent din stocurile farmaciilor, iar multi pacienti si le procura din strainatate, profitand de faptul ca preturile sunt mai reduse. Totodata, este reamintit faptul ca sistemul informatic al cardului de sanatate se blocheaza frecvent, asa cum se intampla chiar si in aceste zile, iar in aceste conditii, chiar daca ar gasi medicamentele necesare in farmaciile romanesti, pacientii si le-ar procura cu dificultate, din cauza acestor disfunctii. „Sa refuzi tratamentul cu biologice daca, timp de trei luni, SIUI nu inregistreaza ca bolnavul si-ar fi achizitionat medicatia in vederea tratamentului, in conditiile in care acesta nu functioneaza in parametri acceptabili, este de neinteles. Rugam autoritatile sa verifice de cate ori a fost blocat cardul de sanatate, numai saptamana aceasta”, se mai precizeaza in comunicatul organizatiei reprezentative a pacientilor reumatici.

Nu in ultimul rand, acestia contesta prevederile conform carora toti pacientii cu afectiuni reumatice ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament, reamintind autoritatilor ca bolnavul si nu boala are nevoie de tratament, ca fiecare pacient este unic si chiar daca are un diagnostic pentru o boala pe care o au si alte persoane, fiecare are anumite caracteristici biologice si anumite sensibilitati, poate avea anumite boli asociate si trebuie tinut cont, in acest context, de riscurile reactiilor adverse care pot aparea la unii pacienti.

 


Adaugati un comentariu


 

*