Pastila otravita

21 iunie 2013 | 0 comentarii |

Nina

Oricat l-as critica pe ministrul Eugen Nicolaescu pentru starea deplorabila in care se afla Sistemul Sanitar, recunosc, astzi am un sentiment ciudat, de simpatie fata de el, pentru ca se afla intr-o situatie ingrata, in care a fost pus de chiar guvernul din care face parte. Daca va reusi sa nu atraga asupra Romaniei aversiunea Europei, voi avea convingerea ca va scoate si Sanatatea din marasmul in care se afla…

Ei bine, astazi, ministrul roman al Sanatatii va prezenta in cadrul Consiliului ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana, punctul de vedere oficial al statului pe care il reprezinta, fata de noua Directiva Europeana a Tutunului. In forma propusa de Comisia Europena, aceasta introduce masuri de preventie a fumatului in randul adolescentilor si al tinerilor, dar cu numai cateva zile in urma, Guvernul Romaniei a decis sa favorizeze industria tutunului, in totala contradictie cu pozitia Ministerului Sanatatii si cu interesul pentru sanatatea populatiei care fumeaza, sub scuza sumelor cu care contribuie la buget industria tutunului.

Nu stiu cum se va descurca ministrul Nicolaescu si cum va motiva decizia Guvernului, dar stiu ca potrivit statisticilor, Romania se afla in topul statelor europene la numarul de cancere pulmonare si de decese din aceasta cauza.

Sub imperiul amenintarilor medicilor ca ar putea bloca sistemul de sanatate printr-o greva generala sau chiar printr-o demisie in bloc, recunosc, uitasem de aceasta decizie a Gvernului.

M-a trezit insa, la realitate, scrisoarea deschisa pe care Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, dr. Florin Mihaltan, i-a adresat-o primului ministru Victor Ponta, prin care se arata ca Guvernul nu ar trebui sa se lase convins „de lobby-ul unor companii care fac afaceri de miliarde de euro in Romania prin productia de… boala si moarte!”.

De fapt, pneumologii romani i-au cerut premierului „sa dispuna schimbarea Memorandumului (Romaniei – n.r.) astfel incat vineri, 21 iunie 2013, la intalnirea ministrilor sanatatii din tarile Uniunii Europene, reprezentantul Ministerului Sanatatii sa poata sustine ca Romania sprijina continuarea negocierii Directivei, astfel incat sa fie aparata sanatatea cetatenilor si nu a industriei tutunului”. Iar argumentele sunt, inclusiv economice, prin exemplul SUA, care intr-o situatie similara de incalcare a unor tratate internationale, a trebuit sa schimbe legislatia si sa plateasca daune importante catre alte state…

Nu stiu cat castiga bugetul Romaniei din accizele pe tutun, dar stiu cat pierdem toti pentru ca a fost lasat de izbeliste sistemul de sanatate. Printr-un calcul pe care orice nespecialist in economie, asa ca mine, il poate face, aflam ca exodul fara precedent al medicilor si asistentilor medicali scoliti in Romania a dus la irosirea unor sume uriase. Stim ca au plecat sa lucreze in strainatate, numai in ultimii sase ani, peste 14.000 de medici. Pentru fiecare dintre ei, statul roman a cheltuit cu formarea, in facultate, aproximativ 30.000 de euro, la care se adauga alte 20.000 de euro pentru specializare. Ajungem astfel la aproximativ 700 de milioane de euro. Daca scadem din aceasta suma salariile pe care le-ar fi primit acesti medici ramanand sa lucreze in tara, avand in vedere ca majoritatea sunt tineri si ar fi avut 200 – 250 de euro, ajungem la mai putin de 250 de milioane de euro in cei sase ani, presupunand ca toti au plecat la inceputul perioadei, dar avand in vedere faptul ca au plecat pe parcursul celor sase ani, valoarea salariilor scade cel putin la jumatate. O suma nesemnificativa comparativ cu pierderile, in timp ce spitalele sunt aproape in colaps din lipsa de specialisti. Chiar daca le-ar fi dublat salariile, asa cum cere Colegiul Medicilor, tot ar fi insemnat o economie de cel putin  500 de milioane de euro. Cam aceeasi suma s-a dus pe apa sambetei si din cauza exodului celor peste 25.000 – 30.000 de asistenti medicali scoliti in Romania. La aceste sume se adauga contributiile pe care le-ar fi platit la buget acesti oameni, deloc neglijabile.

Daca mai luam in calcul numarul impresionant de bolnavi grav, care au ajuns in aceasta stare nu numai din cauza lipsei medicamentelor si materialelor sanitare, ci mai ales din lipsa medicilor care sa-i ingrijeasca la timp, la care adaugam tratamentele costisitoare ale afectiunilor pulmonare grave cauzate de fumat, ca si numarul de persoane pensionate pe caz de boala si de decese in randul populatiei active, imi este teama sa ma gandesc la o cifra care ar ilustra pierderile reale si pare de bun simt sa consideram indreptatita scrisoarea deschisa a profesorului Mihaltan.

Revenind la titlul articolului, va las sa gasiti singuri explicatia pentru pastila otravita pe care a fost pus s-o inghita astazi, ministrul Sanatatii din Romania…


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*