Cum va pretui Nicolaescu elitele medicinii romanesti?

24 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Nina NeaguAnul 2012 a fost, fara doar si poate, unul al premierelor medicale romanesti, inregistrate mai ales in chirurgia cardiovasculara, neurochirurgie sau transplant. De 22 de ani, sistemul medical din Romania, aflat intr-o continua reforma, nu s-a prea remarcat decat prin realizarile medicilor, carora in anumite cazuri am fi datori sa le ridicam statui, pentru ca sunt capabili sa faca minuni aproape cu mainile goale. Medicina romaneasca a inregistrat numai in acest an, o serie de premiere fata de care este normal sa ne „scoatem palaria”, dar si sa ne intrebam daca Eugen Nicolaescu va sti sa le acorde medicilor meritul cuvenit, asa cum declara ca o va face, cand a revenit la carma Ministerului Sanatatii.

Le voi mentiona doar pe cele despre care intreaga presa a relatat ca au avut loc la nivel national, unul din cazuri fiind chiar o premiera mondiala, dar cu siguranta au fost numeroase alte premiere inregistrate la nivelul unor spitale regionale sau judetene, prin care s-au salvat numeroase vieti si fata de care guvernantii si parlamentarii, alaturi de intreaga societate, ar trebui sa ne plecam.

In luna ianuarie, seful Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, efectua in premiera in Romania un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice. Interventia chirurgicala a durat aproximativ opt ore, iar evolutia post-transplant a pacientului a fost favorabila.

In februarie, la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Dr. C. C. Iliescu” Bucuresti, o echipa complexa de specialisti, condusa de conf. dr. Serban Bubenek, a aplicat pentru prima data in tara noastra, procedura de asistare cardio-pulmonara postoperatorie de tip ECMO – oxigenare extracorporala arterio-venoasa cu membrana, pentru soc cardiogen, dupa o operatie pe cord deschis. Procedura a fost un succes, dupa 65 de ore constatandu-se recuperarea functiei cardiace si a efectuat sevrarea de ECMO in sala de operatie, astfel ca pacientei i-a fost salvata viata. Pana la acea data, in lume fusesera descrise sub 1.600 de cazuri de ECMO post chirurgie cardiaca.

In martie, chiar in prima zi, o interventie complexa de implantare a sapte electrozi intracerebrali, avand ca scop identificarea exacta a locului in care se afla focarul epileptic si extragerea acestuia, a fost efectuata la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti, de o echipa formata din chirurgi, neurologi si biofizicieni coordonata de dr. Jean Ciurea. Pacientul supus implantului suferea de epilepsie focala, localizata in zona vizuala a creierului.

Tot in martie, o operatie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, la o femeie flata in a 29-a saptamana de sarcina, a fost realizata in premiera in Romania, la Maternitatea Regina Maria. Fara aceasta interventie, copilul ar fi putut prezenta, la nastere, insuficienta respiratorie severa, potential fatala. In saptamana urmatoare, dr. Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic. O alta premiera chirurgicala fusese inregistrata in februarie la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria, cand s-a indepartat cvasitotal un  neurinom acustic gigant, la un baietel de doi ani, de catre dr. Sergiu Stoica, neurochirurg format in cadrul Universitatii Henri Poincare, Nancy, Franta.

Si tot in martie, in premiera nationala, o echipa coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, supranumit pe buna dreptate „parintele” transplantului hepatic in Romania, a realizat in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni, un transplant hepatic dublu, unei fete de 14 ani, care a primit bucati din ficat de la mama si de la sora sa. Interventia i-a salvat fetei viata, boala de care suferea fiind genetica si afectandu-i ficatul si creierul.

In luna aprilie, la Centrul de Excelenta de Transplant din Oradea, sub coordonarea dr. Victor Zota, a avut loc prima prelevare multiorgan si multitesut de la un donator fara activitate cardiaca (categoria IV Maastricht) din Romania, de la care s-au recoltat mai multe organe (ficat, rinichi) si mai multe tesuturi (cornee, piele), aflat initial in moarte cerebrala initial, ulterior incetandu-i si inima sa bata. Ficatul a fost transplantat cu succes la Institutul Clinic Fundeni de prof. dr. Irinel Popescu, rinichii au salvat viata unui pacient al prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, pielea a fost dusa in Banca de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, iar corneea la Spitalul Militar, Sectia Oftalmologie.

In iunie, o operatie de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold a fost realizata cu succes, pentru prima data in Romania, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Interventia, care a durat 12 ore, a fost efectuata de o echipa multidisciplinara , condusa de prof. dr. Mihai Popescu, formata din 12 medici (ortopezi, chirurgie vasculara, urologi, chirurgie general, ATI) care au avut la dispozitie aparatura de ultima generatie. Operatia a presupus inlaturarea unei jumatati din bazin (pelvis) si apoi reconstructia bazinului cu alogrefa obtinuta de la o banca de tesuturi.

In septembrie, tot in premiera in Romania, doua operatii de denervare a arterei renale, care ii ajuta pe pacientii hipertensivi, rezistenti la mai mult de patru medicamente, sa reduca tensiunea arteriala, s-au realizat la Spitalul „Floresca” din Bucuresti, cu ajutorul unei tehnici adusa din Germania de dr. Karl Stangl, cardiolog la Clinica Charite de la Universitatea din Berlin, care a si coordonat interventia chirurgicala realizata de medicii romani.

In luna octombrie, doua proceduri de implantare a unui dispozitiv numit stand pentru bifurcatii au fost realizate, in premiera nationala, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, sub coordonarea prof. dr. Dragos Vinereanu, seful sectiei Cardiologie. Interventiile au fost efectuate unor pacienti de sex masculin, in varsta de aproximativ 60 de ani, care sufereau de o boala coronariana ischemica, cu angina pectorala severa.

Tot in octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti a avut loc o operatie de protezare de genunchi personalizata, efectuata de o echipa condusa de conf. dr. Catalin Cirstoiu, unei paciente in varsta de 59 de ani care suferea de gonartroza, in premiera nationala, dar si la nivelul Europei Centrale si de Est. Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este primul centru din Romania si al doilea din Europa acreditat pentru acest tip de procedura.

In noiembrie, sub coordonarea dr. Dan Deleanu, coordonator Cardiologie Interventionala „Med New Life” si sef al Sectiei de Cateterism Cardiac de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”, a avut loc in premiera in Romania, implantarea primului stent resorbabil, la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala Med New Life (MNL) cu punct de lucru in incinta Delta Hospital din Bucuresti. Potrivit medicului, este un stent special, bioresorbabil, lansat la Viena, tot in luna noiembrie, utilizat pentru pacientii cu leziuni coronariene, mai ales tineri (avand in vedere ca stentul se resoarbe, nu mai au nevoie sa mai ia medicatia, dupa interventie, cand vasul revine la o forma normala).

Sa tinem minte aceste realizari si nici sa nu uitam ce riscam sa pierdem daca nu ne pretuim valorile. Asa cum s-a intamplat in cazul academicianului Laurentiu Mircea Popescu si a echipei de cercetatori condusa de acesta, pe care statul roman nu i-a apreciat, iar acum, munca lor este valorificata de chinezi. Ei au descoperit, in cadrul activitatii de cercetare pe care o desfasurau la Institutul „Victor Babes”, telocitele (un soi de celule stem care repara muschiul inimii), o descoperire revolutionara prin care Romania ar fi putut deveni centru mondial de transplant in acest domeniu.

Si atunci, cred ca este fireasca intrebarea: va sti noul ministru al Sanatatii sa pretuiasca elitele medicinii romanesti?

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*