Peste 31 de milioane de lei plătiți de CJAS Buzău anul trecut, pe concedii medicale

25 martie 2025 | 0 comentarii |

Cele mai multe zile de concediu medical s-au acordat pentru probleme de sănătate reproductivă și risc maternal, pentru boli oncologice și urgențe medico-chirurgicale. 

 

În anul 2024, medicii români au emis 3.206.170 de certificate medicale (față de 3.385.466 în anul 2023), pentru 7.150.903 de zile de concediu medical suportate din bugetul FNUASS pentru persoane juridice și 168.478 de zile pentru persoane fizice, potrivit datelor Casei Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cele mai multe zile de concediu medical acordate la nivel național au fost pentru „servicii de sănătate pentru motive legate de reproducție”, pentru care s-au acordat 4.591.905 de zile de concediu medical, la care se adaugă problemele legate de risc maternal.

Buzoienii s-au înscris în aceeași tendință, anul trecut acordându-li-se aproximativ 58.000 de concedii medicale, reprezentand peste 320.000 de zile decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Cele mai multe, 83.645 de zile de concediu medical au fost acordate pentru „probleme de reproducție”, iar 17.362 de zile pentru risc maternal.

 

La scurtă distanță, într-un Top 10 boli pentru care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău a decontat certificate medicale eliberate de medici în anul 2024, se află bolile oncologice, pentru care a fost nevoie de 72.403 de zile de concediu medical, din care cea mai mare pondere a avut-o tumora malignă a sâului, pentru care au fost acordate 18.441 de zile de concediu medical. De asemenea, urgențele medico-chirurgicale au totalizat 47.517 zile de concediu medical, iar pentru probleme ale coloanei vertebrale (alte atingeri ale discurilor intervertebrale) s-au acordat 23.011 de zile de concediu medical plătit din FUNASS.

Fracturile au însumat 15.051 de zile de concediu medical, din care 13.958 pentru fracturi membru inferior și 1.093 pentru fracturi membru superior, la care ase adaugă 12.832 de zile de concediu medical acordat pentru luxații, entorse și întinderi de ligamente ale articulației.

Pentru dorsalgii s-au acordat 16.446 de zile de concediu medical, pentru boli cardiovasculare (inclusiv infarct cerebral) a fost nevoie de 8.703 zile de îngrijire medicală, iar pentru TBC respirator a fost nevoie de 6.372 de zile de concediu de boală.

 

Atrage atenția faptul că, dacă la nivel național s-a înregistrat o diminuare a bugetului decontat de CNAS pentru indemnizații de concedii medicale datorate persoanelor fizice și juridice în 2024, față de anul 2023, CJAS înregistrează o siuație aproximativ similară cu anul predecent. Valoarea restantă pentru plata concediilor medicale cu care CJAS Buzău a intrat în anul 2024 a fost de 22.005.737 lei, față de 9.318.960 lei cu cât a intrat în 2023. Pe parcursul anului s-au achitat 31.446.355 lei (comparativ cu 31.557.314 lei în 2023), iar la finalul anului am înregistrat o valoare totală a obligațiilor de plată, cu care s-a intrat în 2025, de 43.545.042 lei.

Faptul că CJAS Buzău înregistrează sume relativ mari este și din cauză că multe companii medicale care au sediul social în Buzău au filiale în toată țara, iar decontarea concediilor medicale acordate în toate acestea se face în totalitate la noi”, precizează jr. Simona Anghel, director general CJAS Buzău.

Pentru anul 2025, bugetul aprobat pentru aceste obligații de plată aflat la dispoziția Casei Buzău este de 47.446.000 lei, iar la 28 februarie 2025, valoarea obligațiilor de plată se ridica deja la 45.076.389 lei.

 

Simona Anghel

Potrivit directorului CJAS, în urma verificării documentelor care au stat la baza eliberării concediilor medicale nu au fost descoperite însă nereguli, dar nici nu există posibilitatea unui control temeinic al pacientului, întrucât instituția nu are atribuții de control. În cazul în care un angajator suspectează emiterea unui certificat medical nejustificat, acesta poate iniția, însă un control. 

Anul trecut am efectuat două controale în urma sesizării angajatorilor, dar și un control din partea noastră și 8 controale tematice. S-au verificat 5.959 de concedii medicale, dar nu s-a aplicat nicio sancțiune, pentru că totul a fost în regulă”, a precizat directorul CJAS. Aceasta menționează că instituția nu face controale inopinate, ci doar operative sau tematice, în cadrul cărora „mergem la furnizorul de servicii medicale, la medicii prescriptori la care este înscris pacientul și verificăm data, numele, diagnosticul, semnăturile, dacă are concediu medical de urgență sau de boală obișnuită… Nu avem însă dreptul să verificăm dacă în spatele diagnosticului există analize sau care a fost consumul de medicamente etc.”, explică Simona Anghel.

 

Șefa CJAS Buzău consideră că pentru a se putea concediile medicale verifica așa cum trebuie, este nevoie de modificarea legislației, astfel încât verificările să poată fi făcute de echipe de specialiști, care însă la ora actuală, nu există decât în structura Casei Județene de Pensii, deși verificarea se face de către CJAS.

Avem un singur medic care se ocupă de programele naționale de sănătate și nu avem niciun medic expert în medicina muncii. Dacă mai rămân concediile la casele de sănătate și nu se schimbă legea în ceea ce privește controlul și verificarea, o să ne confruntăm cu situații critice. Angajatorii vin și ne spun că un angajat care se află în concediu medical nu este bolnav, este plecat în concediu, în străinătate, dar noi nu avem cum să-l ajutăm. A existat o prevedere, prin care pacientul ar fi trebuit să dea o declarație o declarație pe propria răspundere pe care o semna și o lăsa la medicul de familie, în care menționa locul de reședință în perioada concediului medical și unde putea fi verificat, dar a picat. Dacă nu avem o legislație foarte bine pusă la punct, scăpăm «frâiele» din mâini cu aceste concedii medicale. Reversul este că plățile către angajatori întârzie, suntem abia la cererile din luna mai a anului trecut… șÎn ceea ce privește verificarea suntem la zi, dar asta nu rezolvă problema”, a atras atenția, Simona Anghel.

 


Adaugati un comentariu


 

*