Peste 65% dintre români își doresc o schemă de vaccinare pentru adulți

29 octombrie 2020 | 0 comentarii |

O relevă rezultatele unui studiu care a urmărit în premieră acest aspect și care au fost prezentate azi în cadrul  Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

 

În această perioadă sunt în plină desfășurare lucrările Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediție. În ciuda piedicilor impuse de pandemie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), organizatorul evenimentului, nu a dorit să întrerupă tradiția organizării forumului, adaptându-l condițiilor actuale. Prin urmare, lucrările forumului de desfășoară on-line în perioada 28-30 octombrie, iar în sesiunea de azi, au fost prezentate rezultatele unui studiu care a abordat în premieră un aspect legat de percepția românilor față de vaccinare. Astfel, dacă până acum au mai fost efectuate studii pe această temă, de această dată, cercetătorii au dorit să afle care este gradul de interes al românilor în ceea ce privește vaccinurile pentru adulți. Studiul a fost realizat în luna septembrie pe un eșantion reprezentativ de 424 de respondenți, relevând că, în percepția generală, vaccinul este asociat cu ideea de sănătate, prevenție și progres medical. Una dintre întrebările adresate subiecților a vizat și obligativitatea vaccinării, 20% dintre aceștia declarându-se de acord ca vaccinarea să fie obligatorie, în timp ce 40% consideră că toate vaccinurile ar trebui să fie opționale.

 

În ceea ce privește tema principală a studiului, 67% dintre respondenți consideră că este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți.

Cel mai cunoscut vaccin pentru adulți în rândul românilor este vaccinul gripal, menționat de 67% dintre respondenți, urmat de vaccinul anti-HPV, menționat de 20% dintre cei chestionați, și vaccinul împotriva varicelei, menționat de 18% dintre ei. Pandemia de Covid-19 nu a afectat în mod semnificativ încrederea în vaccinare a românilor, 72% dintre ei menționând acest lucru, în timp ce 8% spun că această perioadă dificilă le-a întărit încrederea în beneficiile vaccinării. În același timp, ceilalți 20% dintre respondenți spun că au început să aibă îndoieli de la debutul pandemiei, în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor.

În eventualitatea în care ar apărea un vaccin care să îi protejeze împotriva noului coronavirus 52% dintre respondenți spun că s-ar imuniza, restul declarându-se sceptici în această privință.

 

În ceea ce privește sursele de informare în privința vaccinurilor, majoritatea respondenților au precizat că se adresează în acest sens medicilor de familie sau medicilor specialiști. Site-urile medicale reprezintă a treia sursă în topul încrederii, iar locul al patrulea este ocupat de studii şi cărţi de specialitate. Românii cu vârste de peste 41 de ani declară într-un procentaj ridicat că se informează despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor, în vreme ce persoanele sub această vârstă tind să se informeze mai degrabă de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale. Studiul mai relevă că românii se aşteaptă că informaţiile cu privire la vaccinuri şi vaccinare să fie bazate pe date şi rezultate transmise de institute specializate şi cercetători avizaţi. În plus, aceștia spun că toate campaniile de informare asupra vaccinurilor ar trebui să ofere informaţii clare, precise şi uşor de înţeles de către majoritatea populaţiei, iar accentul ar trebui pus pe impactul vaccinării în comunitate.

În timp ce România se confruntă cu o rată vaccinală mult sub media europeană pentru anumite boli, respondenţii studiului privind percepţia românilor asupra vaccinării consideră că politicile privind vaccinarea ar trebui să fie mai ferme şi să urmărească sănătatea populaţiei” se mai arată în concluziile studiului.

 


Adaugati un comentariu


 

*