Pomeni electorale: Spital nou în sectorul 6 al Capitalei și fonduri suplimentare pentru spitalele CFR

6 iunie 2024 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat, joi, înființarea Spitalului public al Sectorului 6 din municipiul București, și fonduri suplimentare spitalelor din reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor, pentru unele reparaţii şi pentru dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanţă.

 

Mai multe hotărâri aprobate joi, de Guvern, care vizează domeniul sănătății, au fost anunțate joi, înaintea ședinței de la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu. Între acestea, finanțarea spitalului public al Sectorului 6, a fost motiv pentru ca premierul să-i felicite pe primarii PSD Ciprian Ciucu și Daniel Băluță.

Aprobăm azi și finanțarea spitalului public al Sectorului 6, și îl felicit pe domnul primar Ciucu. Este primul spital de acest fel construit în București, după anul 1990. Vorbim de o unitate cu peste 300 de paturi și servicii medicale moderne. Este o investiție de peste 145 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind împrumutată de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Iată că, la fel, ca și extinderea metroului din Sectorul 4 a domnului Băluță, o altă primărie de sector face un spital, și nu Primăria Capitalei, și cred că acest lucru spune totul despre situația și capacitatea de manager a actualului primar al Capitalei”, a declarat Marcel Ciolacu, atacându-l pe Nicușor Dan (că tot suntem pe finalul campaniei electorale pentru alegerile locale)…

 

Proiect spital sector 6

După ședința executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că în urma aprobării înființării Spitalului public din sectorul 6 al Municipiului Bucureștise pun bazele construcției primului spital public generalist construit în ultimii 45 de ani în Sectorul 6 și primul de acest fel construit în București în ultimii 34 de ani. Unitatea sanitară va fi construită pe Bulevardul Timișoara și va avea o capacitate de 307 paturi – 257 de paturi pentru spitalizare continuă și 50 de paturi pentru spitalizare de zi -, pentru afecțiuni care privesc neurologia, cardiologia, medicina internă, obstetrică-ginecologie, neonatologie, chirurgie, terapie intensivă, oncologie și oftalmologie”, menționând că investiția este estimată la 145,8 de milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de trei ani, din momentul demarării execuției.

În urmă cu doar o săptămână era semnat un contract de finanțare a lucrărilor, în valoare de 72,9 milioane de euro (364 de milioane de lei), cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Alte aproape 2 milioane de euro, fonduri nerambursabile, au fost primite de la BDCE și vor fi folosite pentru asistență tehnică.

 

Tot printr-o hotărâre de guvern, spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor (spitalele CFR), care se află pe lista tranferurilor gratuite către diferite Primării și Consilii Județene, ale MApN și ale unor Universități de Medicină și Farmacie, vor primi bani pentru reparații și dotări cu aparatură de înaltă performanță pentru intervenții minim-invazive, în vederea creșterii calității actului medical. Adică, dacă tot „le mărităm”, măcar să aibă „zestre”…

„Bugetul Ministerului Transporturilor va primi în plus 2,8 milioane lei, credit de angajament şi 2,8 milioane de lei, credite bugetare, iar fondurile vor ajunge la Spitalele clinice CF Witting şi numărul 2 din Bucureşti, Spitalul Clinic CF din Timişoara, cel din Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Constanţa, Spitalele generale CF din Braşov, Ploieşti, Paşcani, Galaţi, Simeria şi Sibiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Pe lista transferurilor se află și secția exterioară Buzău a Spitalului CF Galați, despre care primarul Constantin Toma a anunțat recent că va fi preluat de Consiliul Local Buzău, iar acesta va fi primul pas către construirea unui Spital Municipal în orașul pe care este sigur că-l va administra și în următorii 4 ani.

 

Tot în domeniul sanitar, Constantin a anunţat şi aprobarea unei hotărâri în baza căreia echipamente medicale în valoare de 1,1 milioane de lei, donate statului român de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vor trece spre utilizare în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Semnalez o donație importantă oferită statului român de Organizația Mondială a Sănătății: echipamente medicale, precum sisteme de ecografie mobilă, monitoare pentru pacienţi şi seturi de laringoscoape destinate stocurilor de urgenţă medicală pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă. Vor fi administrate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Hotărârea aprobată astăzi de Guvern are rolul de a face posibilă trecerea acestor echipamente medicale, în valoare de 1,1 milioane lei, în administrarea IGSU şi utilizarea lor de către această instituţie”, a explicat Mihai Constantin.

 


Adaugati un comentariu


 

*