O nouă premieră medicală a echipei profesorului Dan Cristian Gheorghe de la Spitalul „Marie Curie”
Un băiețel în vârstă de doar 8 luni, care s-a născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat în această dimineață la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”.
Minunile continuă să se întâmple la Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie” din București, unde sunt mulți medici dăruiți cu har. Echipa medicală condusă de prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șeful Clinicii ORL din cadrul unității medicale a realizat, în această dimineață, o nouă premieră medicală națională. Un bebeluș venit pe lume în urmă cu doar 8 luni a fost supus unei intervenții chirurgicale de implant cohlear. Procedura în sine nu mai constituie de mult o noutate pentru sistemul medical românesc, dar este pentru prima dată când un pacient cu o vârstă atât de fragedă a fost supus unei asemenea intervenții.
„Complexitatea intervenției a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern, pentru o afecțiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantați la vârste cât mai mici, au șanse mult mai mari de a se integra în societate și de a duce o viață normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât și pentru societate”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe.
Din echipa medicală a făcut parte și dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competență în audiologie, care a explicat că „pentru o intervenție precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv și de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori”, având în vedere că pacientul începe să audă înainte de a începe să deprindă vorbirea.
Studiile arată că implantul cohlear, cu cât este realizat mai devreme, cu atât i se oferă copilului șansa de a recupera mai rapid efectele produse de lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă, permițându-i încă din prima copilărie o dezvoltare armonioasă, coparativ cu copiii cu deficiențe de auz care beneficiază mai târziu de implant cohlear, a căror recuperare va fi mult mai anevoioasă. De aceea, specialiștii spun că fiecare zi câștigată în recuperarea auzului copilului contribuie semnificativ și la reducerea decalajelor de vorbire, iar dezvoltarea acestuia se apropie de cea a copiilor născuți fără deficiențe de auz.
Aceeași echipă realiza, în 2016, primul implant cohlear la un copil în vârstă de 9 luni, cel mai tânăr pacient supus unei interventii de implant cohlear bilateral, iar în 2022, doctorul Dan Cristian Gheorghe realiza, împreună cu neurochirurgul pediatru Sorin Târnoveanu, primul implant auditiv de trunchi cerebral din România, la un copil de patru ani.
Implantul cohlear bilateral este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încă din 2015, dar fondurile alocate sunt insuficiente, așa că spitalele care realizează astfel de intervenții au liste lungi de așteptare. Din această cauză, intervenția de astăzi a fost posibilă doar prin eforturile financiare ale familiei, care a achiziționat implantul din fonduri proprii.
Mulți copiii depistați cu hipoacuzie severă în primele zile sau luni de viață sunt însă implantați târziu și le este afectată semnificativ dezvoltarea limbajului. Această situație impune eforturi considerabile de educare a părinților și a familiei extinse, pentru a asigura copiilor cu deficiențe de auz o integrare de succes în școli și pentru a le oferi șanse de dezvoltare cu cele ale copiilor care s-au născut cu auzul normal.
O finanțare adecvată, care ar elimina listele de așteptare pentru astfel de intervenții, ar duce pe lângă impactul afectiv, s-ar reduce semnificativ numărul persoanelor cu deficiențe de auz, iar intergrarea acestora în colectivitate ar genera un impact socio-economic important, implicând și costuri mult mai mici față de cele suportate acum cu asistența persoanelor cu deficit de auz. În România sunt, conform estimărilor oficiale, peste 3.500 de persoane cu afecțiuni ale urechii, încadrate în diferite grade de invaliditate.
Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput să înlocuiască funcția urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul și îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impuls electric și le transmite direct către nervul auditiv, permițând persoanelor afectate să audă, ocolind porțiunea disfuncțională a urechii interne.
Hipoacuzia neuro-senzorială bilaterală severă sau profundă, cunoscută și sub denumirea de surditate, poate fi tratată cu un implant cohlear dacă nervul auditiv este funcțional, dar urechea internă nu poate transmite corect sunetele către acest nerv.