Premiera in sistemul public de sanatate: un spital a reusit sa-si achitioneze un tomograf numai din fonduri proprii

Performanta apartine Spitalului Militar Cluj, iar aparatul achizitionat este unul de ultima generatie, fiind fabricat in luna decembrie a anului trecut.

 

tomograf (2)O realizare la care putine unitati medicale de stat din Romania pot spera, poate fi trecuta in contul Spitalului Militar Cluj, care a reusit, in premiera nationala, sa achizitioneze doar cu fonduri proprii un computer tomograf de ultima generatie. Anuntul a fost facut recent de medicul Iulian Raus, seful laboratorului de radiologie si imagistica medicala din cadrul spitalului, care a precizat ca pentru aceasta achizitie, unitatea nu a beneficiat de niciun leu de la buget, fondurile provenind exclusiv din surse proprii. Realizarea este cu atat mai mare tinand cont de faptul ca nu este vorba de un aparat de mana doua sau de unul uzat moral, ci de un tomograf de ultima generatie, fabricat in luna decembrie a anului trecut, cu o emisie de radiatii cu 40 la suta mai redusa decat cea a aparatelor similare aflate la acest moment in dotarea unitatilor medicale din Romania. Mai mult, tomograful achizitionat de spitalul din Cluj dispune chiar si de un ecran pe care pot fi rulate desene animate in timpul examinarii copiilor, iar in cazul persoanelor anxioase, pentru care o tomografie nu este o experienta foarte placuta, pot fi proiectate imagini relaxante care sa le mai reduca acestora din stres.

 

tomograf (1)Seful laboratorului de radiologie si imagistica, in dotarea caruia a intrat aparatul, a declarat ca tomograful a fost achizitionat prin licitatie publica, suma platita de spital fiind de 420.000 de euro. Constituit dintr-o platforma de imagistica si un aparat de radiologie digital, computerul tomograf dispune de 16 detectori si de un soft care permite realizarea unor imagini mult mai bune calitativ, permitand scaderea considerabila a dozei de radiatii. „Acest lucru este foarte important la examinarea copiilor, a femeilor gravide, a femeilor de varsta fertila si a pacientilor oncologici, care de regula necesita examinari din sase in sase luni. La o examinare CT cu un aparat normal exista o doza de radiatii echivalenta cu 60 de radiografii, iar o reducere cu 40 la suta a radiatiilor inseamna foarte mult”, a precizat medicul Iulian Raus.

 

col.dr. Doina Baltaru (foto Transilvaniareporter.ro)

col.dr. Doina Baltaru (foto Transilvaniareporter.ro)

Medicul clujean a mai precizat ca pentru serviciile decontate de Casa de Asigirari, pacientii vor beneficia de examinari gratuite cu noul tomograf, la fel ca si in celelalte spitale publice care dispun de un astfel de aparat, iar pentru serviciile nedecontate, tarifele percepute vor fi unele modice, sub pregul celor practicate pe piata. „Vom percepe tarife modice, tarife care sunt sub pretul pietei din Cluj, sub nivelul practicat de centrele private, in asa fel incat sa fie stimulata adresabilitatea tuturor categoriilor sociale”, a mai declarat seful laboratorului de radiologie si imagistica de la Spitalul Militar Cluj.

La randul sau, meicul Doina Baltaru, comandantul spitalului, a declarat ca laboratorul de radiologie si imagistica medicala reprezinta una dintre principalele surse de veniruri proprii ale spitalului, aducand unitatii aproximativ o treime din aceste venituri si contribuind semnificativ la strangerea sumei necesare achizitionarii noului tomograf primit in dotare.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*