Povesti de viata extraordinare, intr-o suta de minute de inspiratie, motivatie si provocare

9 aprilie 2014 | 0 comentarii |

La conferinta motivationala „Performanta nu are limite”, organizata la teatrul National de Fundatia Licinium,  aproximativ 150 de participanti au fost martori la povestile si lectiile de viata impartasite de trei persoane cu handicap si un guest speaker care demonstreaza ca potentialul uman este inepuizabil.

 

 imag.conferintaPerformanta nu are limite”, tema Conferintei motivationale organizata de Fundatia Licinium la inceputul acestei saptamani, a adus in fata publicului oameni care au atins performanta prin infrangerea unui handicap, demonstrand ca limitele se pot transforma in atuuri si se poate obtine performanta daca accepti  ideea de normalitate. Cuvintele cheie pe care speakerii motivationali si-au cladit discursurile au fost: provocare, problema, speranta, a pretui si a risipi.

Evenimentul s-a adresat tuturor tinerilor, dar in special celor cu handicap care se lasa adesea coplesiti de povara statutului lor, angajatilor din institutii publice si private care, de multe ori, isi pierd bucuria de a munci si dorinta de a performa. Conferinta, prin expunerea povestilor de viata prezentate de chiar autorii lor, care au demnonstrat ca totul este posibil, a avut ca scop principal determinarea participantilor de a-si schimba viata, prin valorificarea potentialului individual.  

Totodata, cei prezenti au fost provocati din perspectiva motivationala, sa analizeze obiectiv: „Iti permiti luxul sa ai probleme sau provocari?” si „Evalueaza-ti trecutul pentru a vedea cum traiesti in prezent si pentru a-ti creiona un viitor”.

 

Cosmin Jurcan

Cosmin Jurcan

Evenimentul a fost sustinut de primul speaker motivational cu handicap din Romania, Cosmin Jurcan, un reprezentant viabil al persoanelor cu dizabilitati din Romania, care a demnstrat in numeroase ocazii ca limitele fizice pot fi depasite, ca „se poate”. Inca de la varsta de 8 ani, Cosmin a luat problemele cu care s-a confruntat ca pe o provocare, descoperind, treptat, impulsul si pasiunea de a starni curajul si ambitia in oamenii din jurul sau.

Pentru mine, o problema este, de fapt, o provocare. Iar provocarea este un dans. Refuzul este cea mai mare imbratisare pe care ti-o ofera viata! Avem timp, insa trebuie sa pretuim clipele cu onestitate si la intensitatea pe care o simti acum!”, a dezvaluit Cosmin, pe scurt, secretul performantelor sale, in ciuda greutatilor si prejudecatilor cu care s-a confruntat de-a lungul timpului.

Cosmin Liciniu Jurcan s-a nascut la Salonta – Bihor, in 1975. La  varsta de 2 luni era considerat o „cauza pierduta”, din cauza unei hemipareze pe partea dreapta, iar la  10 ani a inceput sa aiba crize de epilepsie. La 16 ani a avut nevoie de doua operatii pe creier pentru extirparea chistului care constituia un factor declansator agravant. Famila l-a ajutat insa sa se recupereze si sa se formeze ca om, astfel ca in 1999 a absolvit Universitatea „Emanuel” din Oradea, Sectia Teologie Asistenta Sociala si un master la Universitatea Bucuresti, in „Politici sociale europene”- 2001. Este o persoana dinamica, un reprezentant remarcabil al persoanelor cu dizabilitati din Romania, de trei ani coordoneaza platforma „Investiti in potential” , in urma cu zece ani devenind primul speaker motivational cu handicap din Romania.

 

Tedy NeculaTedy Necula, tanar regizor de film si speaker in cadrul evenimentul, a atras atentia ca nu exista o reteta despre cum sa te bucuri de viata, ci „trebuie sa te bucuri pur si simplu! (…) Cum iti vorbesti tie despre tine, de acolo vine validarea. Este importanta si cea din exterior, deoarece iti da incredere in tine, insa validarea performantei incepe din tine, tot singuri trebuie sa va validati drumul, pana la urma”.

Nascut cu o dizabilitate fizica, Tedy Necula munceste in fiecare zi pentru a-si transforma visele in realitate si pentru a livra filme de calitate, intrand in lumea creatorilor de film la o varsta frageda (19 ani). Nu si-a privit niciodata handicapul ca pe un obstacol, ci dimpotriva, acest lucru l-a motivat sa munceasca mai mult pentru a obtine ceea ce isi doreste. Rezultatele au fost pe masura, astfel ca munca lui a fost apreciata si i-a adus colaborarea cu Consiliul European, UNICEF, Blue Heron Foundation America si cu alte 23 de fundatii romanesti.

Stilul sau de viata debordant, in ciuda handicapului fizic pe care il are, este un exemplu extraordinar pentru toate persoanele cu probleme de incredere in ele insele si un izvor extraordinar de energie si optimism.

 

Mihaela Lulea si Ruxandra Dragomir Mihaela Lulea a simtit discriminarea inca de la scoala, insa a reusit, datorita sportului, sa nu mai fie „fata cu handicap” sau „fata fara un picior”, ci acea persoana care a reusit prin propriile forte sa devina campioana europeana.

Ea a ramas fara un picior la 12 ani, dupa ce a fost atacata de un urs, insa nu s-a dat batuta, si-a demonstrate siesi si lumii ca handicapul nu o poate opri din evolutie. S-a refugiat in sport, iar on 2012 a obtinut doua titluri importante la unul dintre cele mai grele sporturi pentru persoanele cu dizabilitati, paracanoe: bronzul la Campionatul Mondial si aurul la Europene.

Ruxandra Dragomir, jucatoare profesionista de tenis si guest speaker in cadrul conferintei, a oferit o reteta de succes desprinsa din cea mai mare pasiune a sa: tenisul. Cuvintele „ghem”, „set”, „meci”, care o vor ghida toata viata, se traduc in primul pas, directia si scopul atins. Prin perseverenta si daruire, Ruxandra a castigat 9 turnee de tenis, ajungand numarul 15 mondial, in anul 1997.

Conferinta „Performanta nu are limite” face parte dintr-o serie de seminarii motivationale care au scopul de a oferi o perspectiva motivationala asupra vietii si de a te provoaca sa analizezi obiectiv cat de mult pretuiesti clipele, cum poti sa faci diferenta prin exemplul vietii tale, ce inseamna, de fapt, imposibil si cate dintre piedicile pe care le resimtim sunt obstacole ce pot fi depasite prin munca si vointa. 

Urmatoarea conferinta va avea loc in data de 5 mai.

 


Adaugati un comentariu


 

*