Premiera medicala in cazul unei paciente in varsta de numai 8 zile

Copilul suferea de stenoza pulmonara critica si a fost supus unei interventii efectuate pentru prima data in Romania, aceasta fiind singura optiune pentru a-i fi salvata viata.

 

maternitate incubator bebeIn cursul zilei de ieri s-a consemnat o noua premiera medicala romaneasca in ceea ce priveste interventiile minim invazive pentru corectarea malformatiilor cardiace la nou-nascuti, viata unui copil de numai 8 zile fiind salvata datorita unei interventii riscante, dar care reprezenta singura sa sansa de supravietuire.

Copilul a venit pe lume in data de 9 iunie, intr-o maternitate privata din Bucuresti, iar inca din a doua zi de viata, medicii si-au dat seama ca acesta are anumite probleme de sanatate. In urma unui consult amanuntit, s-a stabilit ca fetita se nascuse cu o malformatie cardiaca, mai precis o stenoza pulmonara critica. Aceasta inseamna ca valava pulmonara, care permite trecerea sangelui din ventriculul drept in plamani, prin artera pulmonara, prezenta o ingustare severa, obstructionand buna circulatie a sangelui. Se impunea o interventie imediata, in caz contrar existand riscul ca nou-nascutul sa nu supravietuiasca.

 

aresDin cauza varstei foarte mici si a faptului ca organismul copilului era destul de slabit din cauza malformatiei grave, o operatie clasica ar fi avut prea putini sorti de izbanda. In aceasta situatie, s-a luat legatura cu medicii unei clinici private specializata in interventii minim invazive in astfel de cazuri, copilul fiind transferat de la maternitate la clinica respectiva. Aici, medicii specialisti care au examinat-o si-au dat seama ca pana si o interventie minim invaziva prezenta numeroase riscuri, insa, in lipsa altei alternative, au decis sa o supuna unei proceduri care nu mai fusese efectuata pana atunci in Romania, mai ales in cazul unui pacient de o varsta atat de frageda.

Cei care au decis sa isi asume riscul au fost medicii primari cardiologi Basil Thanopoulos si Dan Delean.

 

Dr. Basil Thanopoulos

Dr. Basil Thanopoulos

Interventia a avut loc ieri si a constat in introducerea unui cateter cu balon in capat in vena femurala, cu scopul final de dilatare a balonului in interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reusit deschiderea valvei si, implicit, a imbunatatit considerabil circulatia cardiaca a copilului, cat si prognosticul final, dupa cum a explicat medicul Basil Thanopoulos la finalul interventiei. „Interventia este, intr-adevar, una extrem de complicata si de riscanta, avand in vedere varsta frageda a pacientei, insa a fost singura optiune de salvare a vietii nou-nascutului. In lipsa manevrei, aceasta ar fi murit in cateva zile”, a mai adaugat medicul.

Dupa operatie, pacienta a fost transferata inapoi la maternitate, insotita de un echipaj SMURD si de o echipa de neonatologi, urmand sa mai ramana internata aici o saptamana, timp in care se va afla sub monitorizare continua si terapie medicamentoasa.

Clinica privata in care a avut loc interventia are o implicare activa in ceea ce priveste depistarea precoce a malformatiilor cardiace la copii, in acest sens efectuand gratuit examene EKG copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*