Premiera medicala: Istoricul Dinu C. Giurescu, cel mai varstnic pacient operat pe cord deschis in Romania

6 august 2014 | 1 comentariu |

Vicepresedintele Academiei Romane, academicianul Dinu C. Giurescu, a a fost operat de o echipa coordonata de conf. univ. dr. Horatiu Moldovan, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara a spitalului Sanador.

Conf. univ. dr. Horatiu Moldovan

Conf. univ. dr. Horatiu Moldovan

Academicianul Dinu C. Giurescu a fost supus, saptamana trecuta, unei interventii chirugicale complexe pe cord deschis. In varsta de 87 de ani, distinsul isoric a devenit astfel cel mai varstnic pacient operat intr-un spital din Romania pe cord deschis. Operatia a fost una deosebit de complexa si a durat 12 ore, fiind realizata in Sectia de Chirurgie Cardiovasculara a celui mai mare spital multidisciplinar privat din tara, dotat cu aparatuira de ultima generatie. Spitalul Sanador, ca si dr. Horatiu Moldovan, care a condus echipa operatorie, bifeaza astfel o noua premiera medicala.

 „Ne bucuram ca am reusit sa finalizam cu succes operatia. Acesta este o premiera la nivel national, domnul academician fiind cel mai in varsta pacient care a suferit aceasta interventie chirurgicala” a declarat conf. univ. dr. Horatiu Moldovan, dupa interventie.

Medicii spun ca starea de sanatatea a academicianului Dinu C. Giurescu este buna, iar in aceasta perioada, academicianul se afla in recuperare, in Sectia de Terapie Intensiva.

 

Academician Dinu C. Giurescu

Academician Dinu C. Giurescu

Academicianul Dinu C. Giurescu suferea de disectie acuta de aorta, o afectiune care i-ar fi fost fatala in lipsa interventiei chirurgicale de urgenta. Considerata cea mai complexa in patologia cardiovasculara a adultului, operatia presupune utilizarea circulatiei extracorporale, racirea pacientului in hipotermie profunda la 18 – 20 grade, perfuzia separata a creierului cu masina de circulatie extracorporala si inlocuirea acestui vas de sange major cu o proteza vasculara.

Profesorul Horatiu Moldovan, cel care a condus echipa operatorie, este medic primar Chirurgie Cardiovasculara, doctor in Stiinte Medicale si Membru Corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, avand la activ peste 4.000 de interventii chirurgicale pe cord deschis si 1.500 de interventii vasculare. Dr. Moldovan, impreuna cu o echipa multidisciplinara formata din medici de renume international, a efectuat la Sanador, in aceasta primavara, o interventie hibrid de implantare de proteza valvulara aortica transcateter, pe cale femurala, la un pacient de 86 de ani, tot in premiera pentru Romania.

Din echipa medicala care s-a ocupat de istoricul Dinu C. Giurescu au mai facut parte dr. Mihaela Craciun – medic primar ATI, care i-a administrat anestezia si l-a ingrijit in terapie intensiva, dr. Daniela Popescu – medic primar Cardiologie, cercetator stiintific principal grad 3, care i-a stabilit diagnosticul, precum si medicul sau curant, prof. dr. Mioara Rizescu – medic primar Medicina Interna.

 


Categorii: Actual

Comentarii (1)

  1. Dr. Ioan Dragusin spune:

    DUMNEZEU SA-I MAI DEA ZILE SA TRAIASCA !

Adaugati un comentariu


 

*