Un aradean cu infarct a fost salvat printr-o metoda folosita in premiera

28 februarie 2014 | 0 comentarii |

In doar 70 de minute, interventia, efectuata in premiera, a fost finalizara cu bine, iar starea pacientului s-a ameliorat substantial.

 

spital marie-curieUn barbat de 47 de ani din Arad a fost primul pacient caruia medicii de la spitalul judetean din localitate, impreuna cu cei ce la Centrul de Interventii Cardiovasculare, inaugurat in urma cu un an si jumatate in cadrul aceleiasi institutii medicale, i-au aplicat o metoda de tratament ce nu mai fusese folosita pana acum la nivelul judetului. Este vorba de o angioplastie coronariana primara, procedura recomandata de Ghidul de diagnostic si tratament in infarct miocardic acut al Societatii Europene de Cardiologie. Medicii care l-au examinat pe pacientul ajuns la urgente au constatat ca starea sa era grava si au decis ca singura metoda de tratament este efectuarea angioplastiei coronariene primare, chiar daca o astfel de interventie nu mai fusese efectuata pana atunci la spitalul aradean.

 

Dr. Cristian Dina

Dr. Cristian Dina

Pacientul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgente a spitalului din Arad ieri dimineata, unde i-a fost stabilit diagnosticul de infarct miocardic acut inferior. Medicul cardiolog care era de garda si-a dat seama ca situatia pacientului era una de mare risc, asa ca a luat legatura cu medicul coordonatur al Centrului de Interventii Cardiovasculare, care functioneaza in acelasi spital. Echipa de medici a stabilit ca situatia pacientului era prea grava pentru a pute fi transferat la un alt spital mai mare, asa ca s-a luat decizia de a efectua in cadrul centrului angiografia coronariana primara, singura metoda ce putea fi aplicata in cazul barbatului de 47 de ani. S-a trecut imediat la pregatirea pacientului, iar in mai putin de o ora de la internare, echipa de medici incepuse interventia. „In urma coronarografiei s-a documentat ocluzia acuta a uneia din arterele mari ale inimii, motiv pentru care s-a trecut imediat la procedura de dezobstructie si de implant de stent, operatiune finalizata cu succes”, a declarat medicul Cristian Dina, coordonatorul Centrului de Interventii Cardiovasculare din Arad.

 

Dr. Teodora Olariu, manager SJU Arad

Dr. Teodora Olariu, manager SJU Arad

La 70 de minute de la prezentarea la sectia de urgente, ocluzia arteriala care provocase infarctul fusese inlaturata, echipa de medici reusind astfel sa se incadreze si in standardul de calitate recomandat de Societatea Europeana de Cardiologie, care prevede un interval de 90 de minute de la intrarea pe usa spitalului pana la rezolvarea problemei, pentru astfel de cazuri. Imediat dupa interventie, starea pacientului s-a ameliorat vizibil, acesta fiind cooperant si putand fi transferat la sectie de Cardiologie a spitalului aradean, pentru a mai fi tinut o vreme sub observatie. Referitor la starea actuala a pacientului medicul Teodora Olariu, managerul spitalului din Arad a precizat ca „sansele de supravietuire ale pacientului si probabilitatea de evolutie buna in continuare au fost ameliorate atat datorita rapiditatii cu care s-a actionat, cat si datorita gestionarii impecabile a pacientului de catre echipa de medici ai UPU, ai sectiei de cardiologie a SCJU Arad si ai Centrului de Interventii Cardiovasculare, de calitatea foarte buna a ingrijirilor acordate pacientului pe intreg traseul acestuia in spital”.

 

operartii  inima copii marie curieStatisticile arata ca afectiunilor cardiovasculare li  se datoreaza cele mai multe decese inregistrate in randul romanilor. Potrivit ultimelor statistici ale bolilor cardiovasculare in Europa, 62 la suta dintre decesele inregistrate in Romania sunt cauzate de o boala cardiovasculara. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic acut, iar doi din trei romani mor de afectiuni cardiovasculare, intre care cea mai frecvent intalnita este hipertensiunea arteriala. Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar principalii factori de risc sunt obezitatea, fumatul, hipertensiunea si diabetul. Raportul de evaluare a riscului cardiovascular a indicat ca 2.017 subiecti, toti barbati, au avut anul trecut un risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiovasculare favorizate de acesti factori. Studiile mai releva ca, in cazul femeilor, obezitatea si lipsa exercitiilor fizice au fost principalele cauze ale decesului cauzate de bolile de inima. Medicii specialisti spun ca aceste statistici negative pot fi schimabate, insa numai printr-o atitudine responsabila a pacientilor si a celor din jurul lor. Este vorba de un stil de viata sanatos, cu rol in prevenirea si controlul riscurilor cardiovasculare, dar si de monitorizarea constanta si de respectarea stricta a tratamentului medicamentos.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*