Bolile care ucid cei mai multi oameni, tema de dezbatere la un congres cu participarea a peste 500 de specialisti

28 februarie 2014 | 0 comentarii |

Al treilea Congres National „Bolile Cronice Netransmisibile” a fost organizat in acest an de Federatia Romana de Diabet, Nutrite si Boli Metabolice, sub egida Academiei Romane.

 

DSC_0706Zilele trecute, hotelul Ramada Parc din  Bucuresti fost gazda celui de-a treilea congres national avand ca tema principala „Bolile Cronice Netransmisibile”, peste 500 de medici specialisti participand pe parcursul celor doua zile la lucrarile in cadrul carora s-au dezbatut probleme referitoare la bolile care ucid cei mai multi oameni, la nivel global. Principalele obiective ale congresului organizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice sub egida Academiei Romane si  Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta au fost gasirea mai multor modalitati de preventie si control pentru bolile cronice netransmisibile, dupa cum a declarat academicianul Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara N. Simionescu si copresedinte al congresului. Scopul principal al acestui congres a fost acela de a trage un semnal de alarma cu privire la impactul bolilor cronice netransmisibile, care reprezinta principala cauza de mortalitate in lume. Este deosebit de important sa actionam rapid pentru a reduce povara acestor maladii. Cum? Prin preventie, depistare precoce, tratament si cercetare biomedicala”, a accentuat dr. Maya Simionescu, necesitatea luarii in serios a acestor deziderate.

 

prof.dr. Nicolae Hancu

prof.dr. Nicolae Hancu

Evenimentul s-a dorit a fi, totodata, o sursa de informare de referinta pentru medicii romani cu diferite specializari, problematica bolilor cronice netransmisibile necesitand o abordare multidisciplinara. Din acest motiv, tematica dezbatuta a fost una complexa, participantii prezentand informatii de ultima ora privind managementul clinic al celor mai frecvente afectiuni cronice netransmisibile, mai precis  bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul si bolile pulmonare cronice. Necesitatea informarii continue a medicilor specialisti a fost subliniata si de profesorul doctor Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si copresedinte al congresului, care a afirmat cu aceasta ocazie ca Incidenta bolilor cronice netransmisibile este in continua crestere atat in Romania, cat si la nivel mondial. Imbucurator este faptul ca acestea pot fi prevenite, iar impactul lor asupra societatii, precum si asupra economiei poate fi redus. In acest sens este nevoie de o buna monitorizare a pacientilor cu boli cronice netransmisibile, dar si de o informare continua a medicilor specialisti cu privire la cele mai noi metode de preventie, diagnostic si tratament”.

 

646x404Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 60 la suta din numarul total de 57 de milioane de decese produse la nivel global in 2008 au fost cauzate de bolile cronice netransmisibile. Aceasta inseamna 36 de milioane de decese, dintre care 48 la suta au fost provocate de afectiunile cardiovasculare, 21 la suta de cancere, 12 la suta de boli respiratorii cronice si 3,5 la suta de diabet. Toate aceste afectiuni au in comun patru factori determinanti, respectiv fumatul, alimentatia necorespunzatoare, lipsa activitatii fizice si consumul de alcool, ceea ce inseamna ca pot fi usor prevenite printr-un stil de viata sanatos si echilibrat. Din cauza ponderii ridicate pe care o au in randul populatiei, bolile cronice netransmisibile constituie si o serioasa problema financiara, chiar si pentru tarile dezvoltate din punct de vedere economic, nemaivorbind de tari precum Romania, in care sistemul de sanatate este cronic subfinant. Avand in vedere toate acestea, OMS a  pus bazele unui plan global de actiune in preventia si controlul bolilor cronice netransmisibile, al carui scop principal este reducerea cu 25 la suta a mortalitatii asociate cu bolile netransmisibile pana in 2025.

 


Adaugati un comentariu


 

*