Ingrijirile la domiciliu, un drept legal despre care romanii nu prea stiu, iar autoritatile il considera un privilegiu

Primul Forum al Furnizorilor de Ingrijire la Domiciliu a fost organizat in cadrul proiectului „SenioriNET” –dedicat persoanelor varstnice si implementat de Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena si asociatiile Habilitas, ADAM si Four Change.

 

senior net

Reprezentantii filialei buzoiene a Crucii Alb-Galbene s-au numarat printre cei peste 80 de participanti la lucrarile primului Forum al Furnizorilor de Ingrijire la Domiciliu desfasurat saptamana trecuta, la Sinaia.

Pe langa reprezentantii a 53 de ONG-uri cu activitate in domeniu, la forumul organizat in premiera nationala s-au numarat si reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, precum si experti independenti care, timp de trei zile, au dezbatut problemele cu care se confrunta zilnic persoanele varstnice care au nevoie de ingrijire la domiciliu si furnizorii de astfel de servicii, incercand sa gaseasca solutii.

Sistemul sanitar si sistemul social actioneaza paralel de multe ori, de aceea furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu incearca sa realizeze un dialog intre cele doua sisteme”, a spus Gyorgy Peter, director al Asociatiei Caritas Alba Iulia, de asistenta medico-sociala, aratand ca este nevoie de un sistem unitar, in conditiile in  care varstnicii reprezinta 15 la suta din populatia Romaniei, iar estimarile arata ca in anul 2050 se va ajunge la 30 la suta.

 

ingrjiire-sociala-la-domiciliu

Pe langa discutiile purtate, in cadrul evenimentului a fost redactat un document care a fost semnat de 53 de ONG-uri si autoritati locale, prin care se face apel la decidentii politici sa isi exprime sustinerea publica asupra mai multor aspecte care pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice.  Activitatea de ingrijire la domiciliu este una dintre principalele activitati prin care se poate atinge acest deziderat, iar accesul mai multor persoane varstnice la aceste servicii ar reduce mult din costurile actuale cu spitalizarea.

Astfel, in documentul respectiv se solicita elaborarea unei legi a contractarii serviciilor sociale si socio-medicale, diminuarea fenomenului masiv al emigratiei personalului calificat in domeniul ingrijirii la domiciliu, elaborarea Nomenclatorului de servicii sociale si a standardelor de calitate si de cost, reglementarea unitara a serviciilor de ingrijiri la domiciliu, sociale si medicale, sustinerea si promovarea colaborarii si parteneriatului intre autoritatile locale si centrale si sectorul neguvernamental, precum si introducerea pe agenda publica si in programele de guvernare a problematicii complexe a persoanelor varstnice.

 

Cristina Vasile, reprezentanti Caritas

Cristina Vasile, reprezentanti Caritas

Mai bine de 750.000 de varstnici nu isi pot desfasura minimul necesar de activitati zilnice, iar nevoia de ingrijire la domiciliu se manifesta la cel putin 20 la suta din populatia varstnica actuala. In contextul in care nici azile si camine de batrani nu exista ca sa acopere nevoile reale, ingrijirile la domiciliu acopera doar 0,23 la suta din cazuri.

Fostul ministru al Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, actual consilier al primului ministru, a apreciat ca nu este necesara elaborarea unei noi legislatii pentru a se rezolva aceste probleme, ci se poate imbunatati cea actuala.  „Nu trebuie sa construim alt sistem de sanatate, trebuie sa-l maximizam si sa-l optimizam pe acesta”, a punctat dr. Cepoi, admitand insa ca solicitarile sunt pertinente si justificate.

Prezenta la eveniment, Cristina Vasile, directorul Crucii Alb-Galbena Buzau a apreciat atat tematica dezbaterilor cat si „calitatea deosebita a participantilor” si a tinut sa felicite organizatorii, care „au stiut sa mobilizeze atat ONG-urile cat si autoritatile, prin exemplul de bune practici pe care l-au prezentat si efectele obtinute in comunitatile in care autoritatile locale s-au implicat si sprijina acest tip de servicii de ingrijire medico-sociala”.

 

Cristina Vasile- Forum

Cristina Vasile- Forum

Concluziile acestui Forum au fost acelea ca este necesara o legislatie si o finantare unitara pentru aceste servicii, nu ca acum, cand o parte sunt decontate de Ministerul Muncii, alta de Ministerul Sanatatii si o a treia, mai rar, de autoritatile locale si/sau judetene.

La Buzau, spre exemplu, in sustinerea acestuor servicii se implica doar Consiliul Judetean si doua-trei primarii, pe cand in judete precum Alba sau Harghita sunt implicate toate Consiliile locale. In plus, este necesar ca populatia varstnica sa constientizeze ca are dreptul la astfel de ingrijiri, iar autoritatile sa inteleaga ca in acest fel, pe de o parte creste calitatea vietii varstnicilor, iar pe de alta parte se fac economii la bugetul general consolidat. In consecinta, acel minim respect pe care cu totii il datoram persoanelor varstnice ar deveni real, nu doar tema de campanie electorala”, a precizat Cristina Vasile pentru SanatateaBuzoiana.ro

 

servicii_de_ingrijire_la_domiciliuForumul a fost organizat in cadrul proiectului „SenioriNET – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” implementat de Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana, in cadrul acestuia fiind infiintata Reteaua SenioriNET, ce reuneste 35 de ONG-uri furnizoare de servicii de ingrijiri la domiciliu, printre membrii numarandu-se si fundatia Crucea Alb-Galbena Buzau. Reteaua SenioriNET isi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice.

 

senior net2Totodata, Reteaua SenioriNET a publicat Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice. Conform acestuia, peste 81 la suta dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si peste 47 la suta dintre autoritati s-au confruntat in ultimii doi ani cu o crestere acerba a numarului de solicitari de servicii de ingrijire la domiciliu din partea persoanelor varstnice sau a apartinatorilor acestora. Tot mai multi varstnici solicita astfel de servicii, fie ca vorbim despre servicii de ingrijire la domiciliu din sfera medicala sau sociala.

Cu toate acestea, implicarea statului roman in sustinerea serviciilor pentru varstnici este in continuare extrem de redusa. Peste 80 la sut dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu declara ca in ultimii doi ani, autoritatile nu au dezvoltat servicii noi pentru persoanele varstnice. Mai mult, 85 la suta dintre ONG-urile respondente nu au beneficiat de surse publice de finantare in anul 2013. Peste 47 la suta dintre furnizori considera ca varstnicii nu isi cunosc drepturile si nici nu stiu ca pot beneficia de servicii de ingrijire la domiciliu, mai indica barometrul de opinie.

 



Comentarii (1)

  1. Maria Ionita spune:

    La Buzau…Consiliul Local este implicat ! Cspv Camin Batrani Al Marghiloman are si componenta de ingrijiri la domiciliu datata de vreo noua ani !

Adaugati un comentariu


 

*