Topul celor mai importanti producatori de medicamente din Romania

Clasamentul a fost intocmit pe baza datelor existente la finalul anului trecut, considerat de specialisti unul favorabil pentru piata medicamentelor.

 

medicamente generice - producatoriDin punctul de vedere al producatorilor de medicamente, Romania are un specific aparte, pe de o parte fiind un teren propice dezvoltarii acestei industrii, pe de alta parte avand darul sa le dea serioase batai de cap producatorilor. Profitabilitatea vine din faptul ca in Romania, consumul de medicamente este mai mic decat media europeana si cea mondiala, ceea ce ar trebui sa duca la cresterea cifrei de afaceri a producatorilor de medicamente, insa, in acelasi timp, decontarile de la Casa de Asigurari se fac lent, lista de compensate face subiectul unor dispute aprinse, iar ministrii Sanatatii si-au tot schimbat optica cu privire la cea mai buna abordare asupra actului medical, eficientizarii sistemului si asigurarii personalului calificat, aspecte ce influenteaza negativ si activitatea producatorilor de medicamente cu fabrici in Romania. Cu toate acestea, profitabilitatea celor mai importanti jucatori din piata este in continuare ridicata, iar in anii urmatori, indiferent de competitia in domeniu, cifra de afaceri a liderilor de piata va creste, iar profitabilitatea se va pastra la nivel ridicat, sunt de parere analistii in domeniu.

 

GSK-EuropharmSi anul trecut a fost unul favorabil pentru piata medicamentelor din Romania, dupa cum o arata si cifrele de afaceri ale principalilor producatori. Nu acelasi lucru se poate spune despre Europharm Brasov, ocupanta locului al doilea in topul producatorilor la finele lui 2012, care a disparut apoi din clasamentul primilor 10, dupa ce grupul Glaxo SmithKline si-a anuntat decizia inchiderii n 2015 a fabricii de la Brasov.

In rest, in topul primilor 10 producatori de medicamente de pe piata romaneasca nu au intervenit schimbari spectaculoase, Terapia Cluj, Antibiotice Iasi si Zentiva, continuand sa domine clasamentul.  Aceasta este ordinea primelor trei clasate, locurile urmatoare fiind ocupate, in ordine descrescatoare, de catre Sandoz, Zentiva, Bio Eel, Gedeon Richter Romania, Infomed Fluids, Biofarm si Labormed Pharma.

 

Terapia Cluj

Terapia Cluj

Prima clasata, compania Terapia din Cluj, a inregistrat anul trecut cresteri pe toate planurile, respectiv angajati, cifra de afaceri, profit net, dar si creante. Astfel, compania a obtinut o cifra de afaceri de 500,63 milioane lei si un profit net de 109,06 milioane lei, cu o marja a profitului net de peste 20 la suta, asa cum a realizat compania in aproape toti anii din ultimii 20. La 31 decembrie 2013, Compania avea 801 angajati. Grupul Ranbaxy, cel care detine Terapia din 2006, mentine firma de produse generice in topul producatorilor de medicamente din Romania, bazandu-se in continuare pe gama de produse de acest tip vandute la preturi competitive, care a facut din Terapia un lider de piata.

Cu afaceri de 318,63 milioane lei, Antibiotice SA din Iasi s-a clasat pe a doua pozitie in top. Compania a avut un profit de 31,38 milioane lei, in timp ce volumul creantelor a insumat 252,69 milioane lei. Compania isi mentine statutul de companie de interes national si acopera un spectru larg de antibiotice generice pentru piata interna, dar si-a dezvoltat foarte mult si reteaua de export.

 

medicamenteZentiva SA din Bucuresti a urcat anul trecut doua pozitii in clasament, pana pe locul 3, inregistrand o cifra de afaceri de 290,36 milioane lei. A redus insa numarul de angajati in 2013, de la 531 la 484 de persoane, dar profitul a crescut la 40,29 milioane lei. Grupul are prezenta regionala in Europa Centrala, de Est si Sud, din Rusia pana in Turcia si doreste sa fie un competitor pe produse generice pentru intreaga zona.

Compania Sandoz, din Mures, a raportat pentru 2013 afaceri in crestere, de pana la 268,04 milioane lei, dar un profit mai mic, de 21,85 milioane lei. Volumul de creante al companiei a atins la 31 decembrie 2013 pragul de 184,07 milioane lei.

In acelasi interval, in timp ce Labormed – Pharma, urmatoarea clasata, a raportat o cifra de afaceri de 141,78 milioane lei si si-a diminuat pierderile la 17,97 milioane lei.  Compania a avut anul trecut cu 34 mai putini angajati comparativ cu 2012, respectiv 235 de persoane.

 

GSK medicamenteSituata pe pozitia a sasea, compania Gedeon Richter din Mures a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 119,18 milioane lei si si-a crescut pierderile la 44,19 milioane lei. Creantele companiei s-au diminuat la 176,68 milioane lei.

Cu o cifra de afaceri in crestere, respectiv 119,07 milioane lei, Biofarm s-a pozitionat anul trecut pe locul 7. Compania avea la 31 decembrie 360  de angajati si un profit de 25,58 milioane lei. Creantele companiei au atins nivelul de 64,36 milioane lei.

Bio EEL din Mures a obtinut anul trecut locul 8, inregistrand o cifra de afaceri de 112,69 milioane lei.  Ultimele doua locuri din clasament apartin Infomed Fluids si Rompharm Company, care au raportat afaceri de 110,65 milioane lei, respectiv 98 milioane lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*