Actiunile producatorului de medicamente care detine Terapia Cluj, in cadere libera

28 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Scaderea valorii actiunilor concernului indian Ranbaxy Laboratories se datoreaza embargoului impus pe piata din SUA pentru mai multe medicamente ce nu respecta standartdele americane de calitate.

 

RanbaxyNo2

Vinerea neagra, pentru concernul indian  Ranbaxy Laboratories, important poducator de medicamente pentru piata mondiala, a fost data de 24 ianuarie 2014. In aceasta zi, actiunile firmei au scazut dramatic, cu aproape 20 la suta, dupa ce Statele Unite au anuntat oficial ca au interzis importurile si distributia pe piata americana a medicamentelor produse de singura unitate de productie din India, ale carei medicamente mai erau permise in SUA.

Concernul detine 4 mari facilitati de productie in India, care au primit rand pe rand embargo pe piata americana, cea din statul Punjab fiind cea care a primit cel mai recent interdictia. Primelor doua unitati li s-a suspendat dreptul de a mai exporta produse in SUA inca din 2008, aceeasi interdictie fiind aplicata in luna septembrie a anului trecut si pentru cea de-a treia unitate. La sfarsitul saptamanii trecute, americanii le-a dat procucatorilor indieni lovitura de gratie, interzicand importurile si distributia pentru produsele singurei unitati a concernului care mai era acceptata pe piata din State.

Interdictia vine din partea Administratiei pentru Alimente si Medicamente din SUA, pentru ca produsele respective incalca standardele americane de calitate.

 

Terapia Cluj

Terapia Cluj

Ranbaxy are 14.600 de angajati la nivel mondial si este prezenta in 43 de tari, dar furnizeaza medicamente in 150. De asemenea, compania indiana detine, in toata lumea, opt fabrici, dintre care una la Cluj. Este vorba de fabrica de medicamente Terapia, preluata in 2006 de compania indiana. In prezent, unitatea de productie din Cluj are 750 de angajati, compania  investind anual, de la preluare, 10 milioane de dolari in dezvoltarea fabricii, in care se produc astazi 132 de tipuri de medicamente.

Doi ani mai tarziu, in  2008, concernul farmaceutic Daiichi Sankyo a cumparat o cincime din actiunile Ranbaxy, iar Terapia a devenit astfel parte a concernului creat.

Terapia Cluj se numara printre cei mai importanti producatori autohtoni de medicamente, alaturi de Europharm, Antibiotice, Sandoz, Zentiva, Gedeon Richter Romania si Biofarm. De anul acesta, Romania ar putea pierde un exportator, dupa ce Glaxo Smith Kline a anuntat ca vrea sa vanda fabrica Europharm de la Brasov si, in cazul in care nu gaseste cumparator, vrea sa o inchida.

 


Adaugati un comentariu


 

*