Premiera medicala mondiala la Cluj: 246 de tumori extirpate din plamanul unui pacient

17 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Operatia a fost facuta cu un aparat laser intrat recent in doatrea sectiei de Chirurgie toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello, unic in Romania

 

medicii-clujeni-si-aparatul-laserLa aproximativ o luna dupa ce un modern aparat cu laser, destinat in mod special operatiilor de extirpare a tumorilor de la nivel pulmonar a intrat in dotarea sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca, medicii de aici au inregistrat un record mondial. Au efectuat o operatie in cadrul careia au eliminat nu mai putin de 246 de tumori din plamanul unui pacient. Nicaieri in lume nu fusese extirpat un numar atat de mare de tumori, recordul precedent fiind de 235 de tunori si apartinandu-i unui medic german.

Echipa care a realizat interventia chirurgicala a fost condusa de medicul Dan Nicolau, seful sectiei de chirurgie toracica a clinicii clujene. Acesta sustine ca operatia nu ar fi fost posibila fara aparatul laser care a costat 25.000 de euro, achizitionat din Germania, cu fonduri alocate de autoritatile locale. „Operatia de chirurgie a metastazelor a fost posibila pentru ca am fost sprijiniti de Consiliul Judetean, care ne-a cumparat un aparat laser. Suntem printre putinele centre din Europa care facem asa ceva. Noi suntem, pe partea de plamani, proritari in toata Romania. Astfel de operatii s-au facut demonstrativ la Timisoara sau Bucuresti, la noi e o metoda folosita curent. In fiecare saptamana avem doua cazuri de genul acesta”, a declarat medicul Dan Nicolau la finalul operatiei care a fost consemnata in Cartea Recordurilor medicale.

 

Dr. Dan Nicolau

Dr. Dan Nicolau

Pacientul de pe plamanul caruia au fost extirpate cele 246 de tumori este in varsta de 77 de ani si are mai multe probleme de sanatate, fiind operat la colon, facand dializa si avand si probleme cardiace. Conform precizarilor  medicului care l-a operat, in cazul in care ar fi urmat tratamentul clasic cu chimioterapie, acesta nu ar fi avut prea mare efect, dat fiind numarul extrem de mare de tumori. In plus, citostaticele administrate i-ar fi putut afecta si alte organe, in situatia in care sanatatea pacientului era deja foarte subreda. Medicul chirurg Dan Nicolau a mai declarat, dupa operatie, ca „pacientul este in stare buna, are 77 de ani si mai multe complicatii: colon operat, de acolo pornind tumorile, e pe dializa, are probleme cu inima. Acesta este avantajul cu folosirea laserului, ca nu sunt afectate alte organe. Daca nu exista aceasta tehnica, se facea tratament cu chimioterapie, care nu prea ar fi avut influenta asupra unor tumori metastatice. E o sansa data acestui pacient. Statistica celor care practica astfel de tratamente mentioneaza o durata de supravietuire de 18 luni, fata de 6 luni, in cazul in care nu s-ar fi apelat la metoda cu laser.Un plus de 12 luni este enorm in ceea ce priveste viata pacientului”.

Acesta a confirmat si faprul ca interventia chirurgicala reprezinta o premiera mondiala, literatura de specialitate mentionand pana la acest moment doar recordul unui medic german care a extirpat 235 de tumori.

 

operatie2Aparatul cu laser de la clinica din Cluj, unic in Romania, permite extirparea tuturor tumorilor, chiar daca nu au putut fi obiectivizate prin metode de investigatie. Operatia are un caracter radical in zonele cu metastaze, iar supravietuirea pacientului se prelungeste cu cel putin 12 luni fata de metodele clasice. Unda luminoasa de laser face si taierea, si coagularea sangelui, dar si aerostaza pe parenchin, iar pacientul poate fi externat in doua-trei zile.

Cancerul pulmonar reprezinta o forma de tumora maligna cu origine in diferite celule ale plamanului. Este forma de cancer cea mai frecventa la barbati, apreciindu-se ca determina in fiecare an,  1.095.000 noi imbolnaviri si 514.000 decese in cazul barbatilor, iar la femei aproximativ 514.000 noi cazuri si 427.000 de decese. Cancerul pulmonar reprezinta 12,7% din totalul noilor cazuri de cancer si aproximativ 18,2% din totalul deceselor determinate de cancer. Principala cauza in dezvoltarea cancerului bronhopulmonar este fumatul. Statisticile arata ca la fiecare 30 de secunde undeva in lume o persoana moare din cauza cancerului pulmonar.

 


Adaugati un comentariu


 

*