Premieră națională în sfera prevenției

O campanie lansată la începutul acestei luni se adresează cu precădere tinerilor, în scopul de a-i proteja de riscul bolilor cronice netransmisibile care îi pot afecta mai târziu, dacă ignoră măsurile de prevenire.

 

Începând cu această lună, la nivel național se desfășoară o nouă campanie de prevenție în domeniul medical, despre care inițiatorii spun că este prima de acest gen din România. Aceasta se adresează tinerilor, în scopul creșterii nivelului de informare în rândul acestora, cu privire la bolile cronice netransmisibile.

Dat fiind faptul că la tinerețe, preocupările sunt cu totul altele și foarte puțini se gândesc la riscul unor boli care i-ar putea afecta mai târziu, majoritatea ignoră faptul că prevenția trebuie făcută de timpuriu, iar greșelile și excesele făcute când totul pare lipsit de griji, îi pot costa mai târziu.

Din această cauză, campania desfășurată de Platforma Europeană de Dezvoltare a fost intitulată „Sănătatea ta depinde de tine”, iar mesajul este adresat în primul rând tinerilor, pentru a conștientiza că prevenţia, adoptarea unui mod de viaţă sănătos şi detectarea timpurie a simptomelor unor maladii sunt foarte importante chiar și la această vârstă, când  perspectiva unor boli percepute de tineri ca specifice vârstnicilor este aproape ignorată.

Nela Păvăloiu, președintele Platformei Europene pentru Dezvoltare a precizat cu ocazia lansări campaniei că „un tineret educat va reduce conştient factorii de risc şi va influenţa pozitiv comportamentul adulţilor din familie. Bolile cronice netransmisibile sunt ucigaşii secolului XXI şi depinde de fiecare dintre noi să le prevenim. Educarea tinerilor este esenţială în acest sens”.

 

Lansarea oficială a avut loc la Timișoara, ocazie cu care a fost organizată o primă întâlnire a unor specialiști din domeniul medical cu tinerii, cărora le-au explicat care sunt principalele boli cronice netransmisibile, care sunt riscurile de a dezvolta o astfel de afecțiune și care sunt măsurile de prevenție de care trebuie să țină cont pentru a nu deveni mai târziu pacienți cu un astfel de diagnostic.

Printre specialiștii invitați la eveniment s-a numărat și profesorul doctor Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen din Timișoara. Acesta a declarat că Organizația Mondială a Sănătății include în categoria bolilor cronice netransmisibile afecțiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, afecţiunile pulmonare cronice, acestea fiind responsabile pentru 70% dintre decesele din întreaga lume. „Cele mai frecvente maladii din această categorie sunt cele cardiovasculare, legate de ateroscleroză şi complicaţiile acesteia, precum şi diabetul zaharat, cu o incidenţă semnificativă. Cancerul este netransmisibil, dar există totuşi un număr redus de cancere, cum este cel de col uterin, dar nu numai, care este dat de un virus – papiloma virus – dar pentru care există vaccin”, a explicat dr. Virgil Păunescu.

 

Acesta le-a vorbit tinerilor și despre principalii factori de risc ce duc la apariția unor boli din această categorie, enumerând aici fumatul, lipsa exerciţiului fizic, consumul de alcool și regimul alimentar nesănătos.

Multe dintre aceste obiceiuri sunt frecvent întâlnite în rândul tinerilor, o mare parte dintre ei neconștientizând că acestea pot avea repercusiuni negative asupra stării lor de sănătate, chiar dacă nu le resimt încă.

Așa se explică și faptul că România a ajuns ca, la acest moment, să aibă circa 1,5 milioane de pacienți cu diabet de tip II, iar bolile cardiovasculare și cancerul constituie principalele două cauze ale mortalității, cu precădere în rândul populației active.

Specialistul a atras atenția că tot mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate în rândul persoanelor tinere, anual fiind depistate circa 83.000 de cazuri noi. Referindu-se la acest aspect, coordonatorul centrului OncoGen a apreciat că „profesorii pot fi primul şi, de cele mai multe ori, şi cel mai apropiat sprijin în ceea ce priveşte prevenţia, dar şi în situaţia nefericită în care tinerii se confruntă în mod direct sau în familie cu o astfel de problemă”.

 

Organizatori au mai anunțat că în cadrul campaniei sunt puse la dispoziţia tinerilor şi profesorilor informaţii cu privire la modalităţile de prevenţie ale acestor boli, despre un stil de viaţă sănătos, dar şi despre importanța diagnosticării precoce, simptomele bolilor şi paşii ce trebuie urmaţi de cei care sunt diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.

Timişoara a fost primul oraș în care s-a derulat acest proiect, care va fi continuat în Bucureşti şi în alte centre universitare importante. În plus, în fiecare oraş se va acorda o atenţie specială şi pregătirii profesorilor, pentru ca ulterior, aceștia să-i poată consilia pe elevi în aceste probleme.

Totodată, pe site-ul campaniei și pe pagina de Facebook sunt disponibile informaţii detaliate despre cele mai cunoscute boli cronice netransmisibile, precum și despre metodele de prevenţie, modalitățile de diagnosticare precoce şi multe alte detalii despre un stil de viață sănătos.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*