Prim-ajutor cu forcepsul pentru buzoienii loviti de canicula

21 iunie 2012 | 0 comentarii |

Codul galben de canicula care se resimte din plin in aceste zile ar fi trebuit sa determine autoritatile locale sa ia masuri de acordare a primului ajutor persoanelor care resimt efectele nedorite ale arsitei.

La Ramnicu Sarat, Primaria a instalat deja un punct de prim-ajutor la Muzeul Municipal, unde incepand din 20 iunie, se ofera un pahar cu apa si, la cerere, un asistent medical masoara tensiunea arteriala persoanelor care vor sa preintampine o problema grava de sanatate cauzata de aceasta, intre orele 10:00 -18:00.

De astazi, si angajatii Administratiei Domeniului Public din Rm. Sarat care lucreaza in soare primesc apa, pentru a se hidrata.

La Buzau, insa, punctul de prim-ajutor se naste cu forcepsul. Presedinta Crucii Rosii, Floarea Barzu, spune ca desi a solicitat autoritatilor locale sa infiinteze un punct de prim-ajutor permanent pentru lunile de vara, nu a gasit intelegere. „Toata povestea ar fi costat 10.000 de lei, din care timp de trei luni de zile s-ar fi putut asigura apa necesara hidratarii celor care ar fi avut nevoie si s-ar fi platit salariul unui asistent medical calificat care ar fi acordat primul-ajutor la nevoie si ar fi masurat tensiunea celor care ar fi solicitat acest lucru. Deocamdata, doar in Dragaica avem un astfel de punct”, declara Floarea Barzu.

Viceprimarul Marcel Ciolacu spune insa ca s-a amenajat, deja, in sediul palatului Comunal, la parter, unde a mai functionat si in alti ani, un punct de prim ajutor, dar lipseste personalul care sa asigure serviciile necesare in zilele caniculare. „Am amenajat deja punctul de prim-ajutor. Am cumparat apa, avem ce ne trebuie. Crucea Rosie nu ne-a trmis, insa, niciun voluntar”, spune Ciolacu, dand asigurari ca se va gasi o solutie.

Pana cand autoritatile se vor lamuri cine si cum va acorda servicii de prim-ajutor in centrul municipiului, buzoienii trebuie sa aiba singuri grija sa se fereasca de efectele caniculei.

Medicii ne recomanda sa ne ferim pe cat posibil sa ne expunem in perioada 11:00 – 18:00 si sa consumam in fiecare zi cel putin doi litri de apa, fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Alcoolul este cu desavarsire interzis in zilele caniculare.


Categorii: Comunitate, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*