Prima Coaliție „HPV Free City” din România, lansată la Cluj-Napoca
Inițiativa Cluj-Napoca – HPV Free City, coordonată de Federația Tinerilor din Cluj, aduce la aceeași masă actori-cheie din domeniile sănătății, educației, administrației publice și societății civile, este un apel la prevenție, solidaritate și acțiune comunitară în lupta împotriva infecției cu HPV, una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală.
În contextul în care România se confruntă cu o incidență a cancerului cervical (de col uterin) de 2,5 ori mai mare decât media europeană și una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității (de 4 ori mai mare dect media UE), municipiul Cluj-Napoca și-a asumat un rol de pionierat în lupta pentru sănătatea publică și dreptul tinerilor la prevenție și informare corectă privind infecția cu Virusul Papiloma Uman – HPV. În acest scop, la inițiativa Federației Tinerilor din Cluj a fost constituită Coaliția „Cluj-Napoca – HPV Free City”, prima coaliție locală din țară care a mobilizat zeci de instituții, organizații și tineri în efortul comun de a preveni infecția cu HPV prin vaccinare, informare și implicare comunitară, astfel încât numărul de cazuri de cancer provocate de acest virus să se reducă semnificativ.
Coaliția a fost lansată joi, 26 iunie 2025, la Pavilionul Tinerilor din Parcul Feroviarilor, unde peste 40 de actori-cheie din domeniile sănătății, educației, administrației publice și societății civile au semnat documentul de constituire, cu scopul de răspunde unei probleme de sănătate majoră, dar adesea trecută cu vederea în rândul tinerilor. Cu același prilej a avut loc o discuție interactivă cu tema „Vaccinarea salvează vieți. Realități, mituri și soluții”.
În cadrul coaliției multisectoriale pentru eliminarea afecțiunilor cauzate de HPV în județul Cluj au fost stabilite o serie de obiective strategice care vizează atât prevenția, cât și echitatea în sănătate.
„Obiectivele principale ale Coaliției «HPV Free City» constau într-un program solid de informare în rândul tinerilor și a părinților, pentru creșterea gradului de informare privind vaccinarea anti-HPV și facilitarea accesului la vaccinare și screening, dezvoltarea de inițiative comunitare și implicarea activă a tinerilor, asigurarea accesului echitabil pentru grupurile defavorizate, integrarea serviciilor de prevenție (vaccinare, screening, tratament), precum și consolidarea politicilor publice și a sustenabilității prin finanțare locală și europeană. De asemenea, ne propunem să extindem proiectul și dincolo de municipiul Cluj-Napoca, să ajungem și în mediul rural, în municipiile și orașele mici din județul Cluj, pentru a informa și a combate miturile despre acest subiect. Practic, ne dorim să creștem rata de vaccinare în județul Cluj, dar să și replicăm acest demers, la nivel național, prin documentarea bunelor practici, în spiritul valorilor fundamentale de echitate, participare comunitară, colaborare intersectorială și decizii bazate pe dovezi”, a transmis, în cadrul evenimentului, Paul Marc, președintele Federației Tinerilor din Cluj.
Infecția cu HPV este „una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală, responsabilă nu doar pentru apariția cancerului de col uterin, ce afectează anual mii de femei în România, ci și pentru o serie de alte forme de cancer, inclusiv orofaringian și genital, care afectează atât femeile, cât și bărbații”, au atras atenția specialiștii prezenți la eveniment.
Ovidiu Cîmpean, inițiatorul legii princare s-a extins vaccinarea gratuită anti-HPV, a explicat că demersul său a fost motivat de impresiile pe care le-a avut după o vizită la Insitutul Oncologic din Cluj-Napoca, pentru a vedea rezultatele obținute în urma unui proiect de screening și vaccinare anti-HPV, finanțat prin fonduri norvegiene. „Am fost impresionat de impactul acestui proiect dar și de suferința pe care am văzut-o, motiv pentru care mi-am propus ca, în Parlamentul României, să inițiez un proiect de lege prin care tinerii să aibă acces gratuit la vaccinare: până acum aveau acees de la 11 la 18 ani, iar noi am propus majorarea vârstei până la 26 de ani. În Parlament, atunci când s-a votat cu o largă majoritate acestă inițiativă legislativă, am spus că este ca o «autostradă a sănătății», pentru că reprezintă o investiție în sănătatea publică, în viitorul sănătos al tinerilor. Dacă am reuși realizarea unui program național real de vaccinare, am putea reduce cu peste 90% cazurile de cancer de col uterin”, a etransmis Cîmpean, subliniind că prevenția costă de 8 -10 ori mai puțin decât tratamentul.
În contextul în care vaccinarea este o oportunitate insuficient valorificată, prevenția și accesul la informare corectă în rândul tinerilor reprezintă un angajament ferm al Coaliției HPV Free City, susținut activ prin promovarea unor politici publice de sănătate bazate pe educație, echitate și acțiune comunitară. „Degeaba facem legi și norme de aplicare, dacă informația nu ajunge la tineri și dacă nu trecem de la mituri la realitate. Această Coaliție, lansată la Cluj, are menirea să dea glas tinerilor informați, specialiștilor, medicilor, instituțiilor din domeniu, pentru a crește protecția în fața infecției HPV și a reduce incidența acestor afecțiuni cauzate de infecția cu acest virus”, a adăugat Cîmpean, subliniind importanța extinderii acestui proiect la nivel național, în beneficiul sănătății publice a românilor.
În prezent, rata de acoperire vaccinală anti-HPV este suboptimală, cu doar 6% la nivel național. În perioada decembrie 2023 – decembrie 2024, peste 94.000 de persoane au început schema de vaccinare anti-HPV.
Cele mai multe persoane vaccinate au fost de sex feminin, din grupa de vârstă 19-45 ani (42.205 – 45%), urmată de fete cu vârsta între 11-14 ani (20.186 – 21,4%) și de fete cu vârsta între 15-18 ani (12.854 – 13.6%). În rândul băieților, cele mai multe doze au fost administrate segmentului de vârstă 15-18 ani. Clujul este pe locul doi în țară în ceea ce privește rata vaccinării anti-HPV, după muicipiul București.
Inițiativa Cluj-Napoca – HPV Free City este coordonată de Federația Tinerilor din Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Instituției Prefectului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția de Asistență Socială și Medicală, Direcția de Sănătate Publică Cluj, MSD România, Asociația Medicilor de Familie Cluj, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Organizația Studenților Mediciniști Cluj (OSM), Consiliul Județean al Elevilor Cluj (CJE), Forumul Tinerilor Maghiari din Județul Cluj KIFOR, ARAS România și ARAS Checkpoint Cluj-Napoca.
„Lista celor care pot susține această coaliție este deschisă, iar în cadrul evenimentului alte organizații sau instituții își pot arăta susținerea. Publicul țintă al acestei inițiative este variat și include atât adolescenți între 11 și 18 ani, tineri între 18 și 26 de ani, studenți sau tineri inactivi pe piața muncii (NEETs), alături de părinți, profesori, lucrători de tineret și alți factori educaționali. O atenție deosebită va fi acordată tinerilor din medii vulnerabile, cu acces redus la informații și servicii de sănătate”, au transmis inițiatorii proiectului.
Credit foto/video: Federatia Tinerilor din Cluj