Prima competitie internationala de prim-ajutor din Romania, castigata de sloveni

17 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Intrecerea a avut loc in cadrul Festivalului de prim-ajutor organizat in premiera de Crucea Rosie din Romania, la  care au participat 28 de echipaje, din 24 de tari.

 

competitie crucea rosie (1)Voluntarii Crucii Rosii din pot raporta „Misiune indeplinita”, dupa ce s-a tras cortina peste primul Festival de prim-ajutor din Romania. Evenimentul a inclus si o importanta competitie europeana destinata echipajelor de Cruce si Semiluna Rosie, competitie care, de asemenea, s-a desfasurat pentru prima data in Romania. Astfel, cea de-a 28-a editie a Competitiei Internationale de Prim-Ajutor a reunit la start 28 de echipaje, din 24 de tari europene.

Fiind ocupati cu organizarea evenimentului, voluntarii romani ai Crucii Rosii nu au participat la competitie, insa au avut de facut fata unei provocari mult mai mari, reprezentata de asigurarea bunei desfasurari a concursului si a intregului Festival, care a avut loc pe parcursul a doua zile, in parcul Lumea Copiilor din Capitala.

Evenimentul a debutat cu defilarea, in prima zi, a celor 28 de echipaje participante la competitie, urmata de Gala Crucii Rosii Romane, ziua a doua fiind destinata in cea mai mare parte desfasurarii concursului si apoi festivitatii de premiere a castigatorilor.

 

competitie crucea rosie (3)Competitia s-a desfasurat pe parcursul a 10 ore, fara intrerupere, reunind aproximativ 500 de participanti si suporteri veniti special in Romania pentru a-si sustina echipele nationale. Probele pe care le-au avut de trecut concurentii au fost din cele mai diverse, acoperind aproape intreaga gama de interventii si nefiind lipsite de elemente surpriza.

Au fost simulate cele mai dificile scenarii de accidente care se pot intampla oricand in viata reala, necesitand acordarea primului ajutor victimelor, fiecare echipaj trebuind sa intervina contra-cronometru. Au fost realizate nu mai putin de 14 tipuri de simulari, incluzand accidente aviatice, accidente feroviare, accidente de masina, accidente casnice, incendiu intr-o sala de sport, accidente acvatice, accidente de munca, simulare de cutremur, accidente montane, fiecare proba avand multiple victime carora salvatorii, avand la dispozitie 10 minute, au incercat sa le aplice cat mai corect manevrele de prim ajutor.

Juriul a avut nu mai putin de 84 de membri, dintre care 60 de medici romani si 24 de medici straini reprezentand tarile participante, iar peste 250 de voluntari romani au fost implicati in activitati de logistica, machiaj al victimelor, au avut rol de victime, au fost curieri, insotitori de echipaje, operatori de prelucrarea a datelor de concurs.

 

competitie crucea rosie (9)Referindu-se la competitia gazduita in premiera de Romania si de modul in care aceasta s-a desfasurat, directorul general al Crucii Rosii Romane, Ioan Silviu Lefter a declarat, la final, ca a fost „placut impresionat de faptul ca acesti salvatori, persoane laice, au solutionat cazuri de o complexitate majora, cu un minim de cunostinte medicale si materiale. De exemplu, cateva probe din concurs au avut un element surpriza: n-au putut intra imediat in proba din cauza unor pericole evidente, sau li s-a cerut sa intre fara truse de prim ajutor, pentru ca in viata de zi cu zi nu ai intotdeauna asupra ta trusa de prim ajutor, ci doar un minim necesar si esti nevoit sa improvizezi”.

Misiunea juriului a fost una destul de dificila, avand in vedere ca diferenta de punctaj intre echipajele clasate pe primele locuri a fost mica, competitia fiind una stransa pana la final. In cele din urma, echipajul Sloveniei s-a impus si a fost desemnat castigator al trofeului acestei editii, urmat pe locul al doilea de echipajul din Serbia si pe locul al treilea de voluntarii Crucii Rosii din Irlanda. Premiile le-au fost inmanate castigatorilor de vicepresedintele Crucii Rosii Romane, secretarul de stat Raed Arafat si de directorul general, Ioan Silviu Lefter.

 GALERIE FOTO (sursa: Crucea Rosie Romana)


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*