Copiii, in centrul atentiei de Ziua Mondiala a Primului Ajutor

12 septembrie 2016 | 1 comentariu |

Crucea Rosie din Romania a organizat, zilele acestea, mai multe actiuni care s-au axat pe instruirea copiilor in acordarea primului autor.

 

primul ajutor copiiSambata a fost marcata, si in Romania, Ziua Mondiala a Primului Ajutor, initiata in urma cu 16 ani de Crucea Rosie, care a stabilit ca acest eveniment sa fie sarbatorit in fiecare a doua sambata din luna septembrie.

Anual, peste 100 de societati nationale de Cruce Rosie organizeaza actiuni specifice constand in evenimente, competitii si ceremonii pentru a constientiza in randul opiniei publice importanta acordarii primului ajutor. Printre acestea se numara si Crucea Rosie din Romania, care a organizat cu aceasta ocazie o serie de exercitii de simulare a unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, demonstratii de prim ajutor pentru copii si o serie de alte demonstratii facute chiar de copii. Anul acesta, activitatile organizate in acest context s-au concentrat in mod special asupra copiilor, despre care Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Rosii Romane, a declarat ca „sunt furnizori foarte importanti de prim ajutor si de asemenea ei sunt cei care beneficiaza cel mai des de prim ajutor in caz de urgenta. Noi credem ca insusirea abilitatilor de salvare de catre copii poate ajuta la construirea unei generatii viitoare mai pregatite in caz de urgenta”.

 

record prim-ajutor (1)Decizia reprezentantilor Crucii Rosii din Romania de a dedica Ziua Mondiala a Primului Ajutor problematicii copiilor a fost dictata si de statisticile internationale, care arata ca in intreaga lume, aproape un milion ce copii isi pierd viata anual din cauza accidentelor, iar alte cateva zeci de milioane necesita spitalizare din cauza unor evenimente similare. Multi raman cu dizabilitati permanente sau leziuni ale creierului, iar specialistii de la Crucea Rosie considera ca luarea unor masuri adecvate imediate si aplicarea tehnicilor corespunzatoare de prim ajutor pot reduce considerabil numarul de decese.

Pentru ca accidente de acest gen se petrec de multe ori in locurile de joaca sau in mediile in care copiii isi petrec foarte mult timp alaturi de cei de-o varsta cu ei, acestia pot avea rolul de salvatori in cazul unor evenimente nedorite. Ei pot fi instruiti in acordarea primului ajutor, care le va permite sa reactioneze in mod eficient in situatii de urgenta si sa ofere asistenta colegilor si familiilor lor, daca este necesar.

 

sunt primul ajutor-proiectDirectorul Crucii Rosii din Romania spune ca abilitatile de prim ajutor le permit copiilor sa devina mai receptivi si sa aiba o reactie mai buna in situatii de urgenta. In plus, copiii invata mai repede in primii ani de viata decat in orice alta perioada a vietii, iar furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o varsta timpurie va contribui la construirea bazei de cunostinte pentru deprinderi de prim ajutor pe care si le pot aminti in viitor.

Tinand cont de reactia pozitiva venita din partea copiilor in urma simularilor si demonstratiilor la care au participat cu aceasta ocazie, Ioan Silviu Lefter a mai precizat ca in viitorul apropiat Crucea Rosie din Romania se va concentra mai mult pe organizarea de cursuri de prim ajutor pentru copii.

Anul trecut, Crucea Rosie Romana a asigurat cursuri de prim ajutor de baza unui numar de aproximativ 35.000 de persoane, dintre care 6.972 au fost elevi de clasele V-XII, care au beneficiat de cursuri de prim-ajutor gratuite, unii dintre ei participand si la competitia Sanitarii Priceputi.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Emilian Onesciuc spune:

    Oare de ce nu se introduc cursurile de prin ajutor in scoala? Cu totii am avea de castigat!

Adaugati un comentariu


 

*