Previziuni optimiste pentru sistemul privat de sanatate din Romania

12 septembrie 2016 | 1 comentariu |

Expertii unei cunoscute companii de cercetare de piata considera ca in urmatorii cinci ani, acest sistem va cunoaste cel mai rapid ritm de crestere din zona Europei Centrale.

 

spital privat (1)Daca in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei si eficienta sistemului public de Sanatate, Romania ocupa inca de la adrerarea la UE ultimele locuri in clasamentul tarilor membre, in cativa ani, sistemul privat de sanatate romanesc ar putea deveni unul de referinta, cel putin in zona Europei Centrale. O spun expertii companiei PMR, specializata pe cercetarea de piata, care sustin ca in urmatorii cinci ani, acest sector va cunoaste cel mai rapid ritm de crestere din regiune si, coroborat cu problemele celorlalte state din Europa Centrala, va ajunge undeva pe locurile fruntase din clasament.

In prezent, analistii companiei de cercetare spun ca Romania reprezinta doar 10 la suta din piata serviciilor private de sanatate din Europa Centrala, insa se afla, alaturi de Bulgaria, pe un trend ascendent, iar in urmatorii ani va inregistra o crestere semnificativa.

 

spital privat (4)Astfel, in urmatorii cinci ani, ritmul de crestere in domeniul serviciilor medicale private din Romania va fi cel mai rapid din intreaga regiune, astfel ca pana in 2021 va depasi Cehia.

La momentul actual, cele mai mari cote de piata pe acest segment in Europa Centrala le au Polonia si Ungaria. Polonia este o tara cu un numar mare de locuitori, unde au fost facute reforme eficiente in sistemul de Sanatate, astfel ca tara se afla de cativa ani pe un trend ascendent, despre care analistii spun ca va continua si in anii urmatori, consolidandu-si locul de leader in zona. La randul sau, Ungaria a investit sume importante in cumpararea de medicamente, insa in ultima vreme autoritatile au adoptat unele reforme nefavorabile, astfel ca specialistii se asteapta la un usor declin.

Cresterea cotei de piata pentru Romania si Bulgaria este pusa de catre compania PMR pe seama cererii tot mai mari pentru serviciile medicale private si pe evolutia investitiilor in acest sector.

 

spital privat sf constantinSanatateabuzoiana.ro a publicat, in ultima perioada, o serie de articole privind inaugurarea unor investitii importante in sectorul medical privat, constand in deschiderea de noi spitale, policlinici, campusuri medicale, in diferite zone din tara. Principalii actori de pe piata sunt intr-o permanenta competitie in ceea ce priveste extinderea si diversificarea serviciilor.

Pe de alta parte, un sondaj recent arata ca spitalele private se afla in topul increderii in randul pacientilor romani, in conditiile in care sistemul medical privat detine trei sferturi din unitatile medicale din Romania, astfel ca exista toate premisele ca previziunile expertilor sa se adevereasca.

La polul opus, Cehia si Slovacia vor inregistra in urmatorii cinci ani cele mai mari scaderi ale cotei de piata, ca urmare a unor reforme nefavorabile, existand mari sanse se fie depasite de Romania si Bulgaria pana in 2021.

Clasamentul celor mai mari jucatori din piata romaneasca de servicii private de sanatate este dominat de MedLife, cu o cifra de afaceri de 450 de milioane de lei in 2015, pe locul doi se plaseaza reteaua Regina Maria, cu o cifra de afaceri de 290 de milioane de lei anul trecut, iar pe urmatorul loc se  afla Sanador, care a raportat pentru 2015 o cifra de afaceri neta de 188 milioane lei (42,3 milioane euro).

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Comentarii (1)

  1. Drgos Butufei spune:

    Este minunat ca sunt confirmate aceste previziuni si prin studii de specialitate. Cu siguranta in urmatorii ani vom asista la si mai multi operatori privati prezenti pe piata locala; locatii noi; investitii strategice in anumite specialitati medicale; preluari de clinici/spitale etc. Toate cu scopul final de a servisa pacientul in conditii cat mai sigure si cu garantul calitatii.

Adaugati un comentariu


 

*