Se ascute lupta intre cei mai importanti furnizori de servicii medicale private
MedLife se mentine pe primul loc in clasamentul national, iar Medicover a trecut pe locul secund, dupa ce a devansat Regina Maria. Totodata, Sanador se anunta un puternic competitor pentru locul trei.
In ultimii ani, piata serviciilor mediclae private din Romania a cunoscut o puternica dezvoltare, fenomen favorizat intr-o oarecare masura si de starea jalnica a sistemului public de sanatate, care i-a determinat pe multi medici sa plece in strainatate sau sa se indrepte spre sectorul privat, unde au parte de conditii de munca si de salarizare superioare.
Conform analistilor, in ultimul an, dezvoltarea pietei serviciilor medicale private a cunosut in Romania o incetinire cu 10-12 procente, ajungand la aproximativ 570 de milioane de euro. Intre principalii actori de pe aceasta piata, clasamentul este dominat de MedLife, care a reusit sa se mentina pe primul loc, pentru urmatoarele trei locuri dandu-se in ultimul an o lupta acerba intre Medicover, Regina Maria si Sanador – cel mai recent competitor aspirant la un loc in Top 3. Astfel, in ultimul an, Medicover a reusit sa revina pe locul doi, profitand de o stagnare prelungita a grupului Regina Maria, care a ajuns in acest mod pe locul al treilea si care risca sa piarda si acest ultim loc de pe podium, pozitia fiindu-i amenintata de grupul Sanador care a facut progrese considerabile in ultimii doi ani.
In urmatoarea perioada se estimeaza o continuare a ascensiunii Medicover, marindu-se distanta ce desparte grupul de Regina Maria, care risca sa piarda teren si in fata celor de la Sanador. Cel mai probabil, in urmatorii doi ani, lupta pentru primele doua locuri se va da intre MedLife si Medicover, in timp ce Regina Maria si Sanador isi vor disputa locul al treilea. Anul trecut, MedLife a inregistrat o cifra de afaceri de 72 de milioane de euro, Medicover de 45,9 milioane de euro, Regina Maria de 43,9 milioane de euro si Sanador de 32 de milioane de euro. Din totalul pietei, de aproximativ 570 de milioane de euro, 350 milioane de euro reprezinta valoarea serviciilor decontate de stat, iar restul sunt plati ale populatiei. Daca incepand din acest an se va interzice coplata in privat (asa cum prevad Normele Contractului-cadru), este posibil ca valoarea serviciilor decontate din Fondul de Asigurari Sociale de Sanatate sa scada, reprezentantii companiilor private declarand deja ca nu-si pot permite sa ofere servicii medicale la standarde ridicate la acelasi pret cu unitatile publice.
Asa cum spuneam, in ceea ce priveste fondurile de la Casa Nationala de Sanatate, reprezentantii principalilor actori de pe piata romaneasca a serviciilor private de sanatate se plang, de asemenea, ca si obtinerea contractarii se face cu mari intarzieri si deficiente. „Daca in cazul pietei medicamentelor s-a decis in urma cu mai multi ani ca fondurile din sistemul de stat trebuie sa urmeze pacientul, lucrand in avantajul acestuia, in cazul serviciilor spitalicesti s-a decis ca in continuare pacientul sa nu aiba dreptul de a alege, ci sa fie nevoit sa se adreseze unitatilor medicale de stat sau private care dispun de fonduri de la CNAS. O nemultumire exprimata frecvent in ultimii ani a fost inasprirea conditiilor cu care spitalele private pot contracta fonduri publice si cu precadere limitarea diferentiata a sumelor ce pot fi contractate de diferiti furnizori medicali privati”, a declarat Mihai Marcu, presedinte al consiliului de administratie al MedLife.
In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea in 11 hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Arad, Galati si Iasi, 8 laboratoare proprii de analize, 6 spitale in Bucuresti, Brasov si Arad, dintre care un spital de pediatrie, unul de ortopedie si unul de obstetrica-ginecolgie, 3 maternitati in Bucuresti si in tara, 30 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, 9 centre de excelenta cu specializare unica, 7 farmacii proprii reunite sub brandul PharmaLife Med.
Medicover are o retea de 11 clinici proprii in Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Ploiesti, Brasov, spitalul privat Medicover din Capitala si o retea de furnizori externi in toata tara.
Regina Maria detine 18 policlinici proprii in Bucuresti, Cluj, Brasov, Constanta, Bacau si peste 140 de policlinici partenere in intreaga tara, 5 spitale in Bucuresti si in tara, doua maternitati in Bucuresti si Brasov, 3 campusuri medicale, 5 centre de imagistica in Bucuresti, Brasov si Bacau, Divizia Laboratoare Clinice si Banca Centrala de Celule Stem.
Reteaua Sanador cuprinde trei clinici, un laborator si un spital privat in Bucuresti.