Trei transplanturi de ligament intr-o singura zi, la spitalul din Targu Mures

 Metoda folosita a fost aplicata in premiera pentru Romania in luna aprilie, odata cu reluarea activitatii de transplant tisular la spitalul muresean.

 

Operatie cord prof. DeacLa finele lunii aprilie, o echipa de medici, condusa de chirurgul Tiberiu Bataga, efectua in premiera pentru Romania o operatie de transplant de ligament incrucisat, folosind o metoda noua pentru chirurgia ortopedica autohtona. Era vorba despre metoda Press-fit, cu ajutorul careia medicii ortopezi l-au ajutat pe un schior accidentat sa isi reia activitatea sportiva in cel mai scurt timp posibil, transplantul de ligament incrucisat fiind singura sa sansa in urma accidentului suferit.

La aproape doua luni de la acea operatie, la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu-Mures a fost consemnat un nou record. Echipa de medici condusa de chirurgul Tiberiu Bataga a reusit, ieri, sa realizeze alte trei operatii de acest tip, intr-o singura zi, fiecare interventie durand in medie doar 25 de minute. Si de aceasta data, beneficiarii au fost trei sportivi (unul dintre ei practicand sport de performanta) si care astazi, la doar o zi dupa operatie, si-au putut relua mersul, cu sprijin partial.

 

Dr.Ttiberiu Bataga

Dr.Ttiberiu Bataga

Metoda folosita de medicii targmureseni aduce mai multe avantaje pacientului, atat din punct de vedere estetic, datorita inciziilor de un centimetru si jumatate, care nu lasa cicatirci foarte vizibile, dar, mai ales, din punct de vedere al recuperarii, aspect important in cazul unui sportiv. Medicii spun ca sportivii isi vor putea relua antrenamentele peste sase luni, fara a risca sa resimta efecte adverse, datorita faptului ca fixarea tendoanelor nu s-a mai facut cu suruburi, ca in cazul interventiilor clasice, ci prin noua metoda, ce nu presupune niciun sistem de fixare.

Totodata, folosirea metodei Press-fit inseamna si o economie de 400-500 de euro pentru fiecare operatie, acesta fiind costul unui sistem clasic de fixare. „Fixarea prin metoda Press-fit se face prin capetele tendinoase os-tendon, care in 4-6 saptamani se fixeaza prin tesut special de interconexiune, care asigura o stabilitate a articulatiei si bineinteles si reluarea activitatilor sportive intr-o perioada de 3 luni. Daca un sistem de fixare costa intre 450-500 de euro, un astfel de sistem Press-fit nu are niciun fel de cost adiacent. Deci sunt niste bani care raman in cadrul sistemului de sanatate si care pot fi utilizati intr-o alta directie” a precizat medicul Tiberiu Bataga, referindu-se la beneficiile acestei operatii.

 

operatie de meniscLa momentul efectuarii in premiera a acestui gen de operatie,  ortopedul muresean explica amanuntit si detaliile „tehnice” ale interventiei: Practic, sunt doua fragmente osoase si un tendon, se fac niste tunele si in femur si in tibie si se fixeaza. Cum se fixeaza? Fie prin suruburi, fie cum s-a facut astazi, prin acel Press-fit. In locul surubului cilindric se foloseste fragmentul de os, care este conic si atunci vine si se infunda, practic, in femurul respectiv. Asta este noutatea care a aparut, este o tehnica de ultima ora. Cu aceste suruburi, care inainte erau metalice, era greu,  pentru ca in momentul in care ai metal acolo trebuie sa-l scoti.  Din punct de vedere tehnic, erau si  niste probleme, ca putea sa apara un oarecare joc acolo, de asta s-a intervenit la partea asta tehnica, de Press-fit”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*