Prima operatie din Romania in cazul unei paciente insarcinate, cu cancer de col uterin

3 februarie 2015 | 0 comentarii |

Interventia a fost realizata in cadrul unei clinici private, de catre medicul Petre Bratila si echipa sa din cadrul sectiei de oncoginecologie, care a operat pro bono.

 

Conf. univ. dr. Petre Bratila

Dr. P. Bratila – dir. medical Regina Maria

O noua premiera medicala a fost materializata in Romania, vineri, 30 ianuarie, printr-o interventie chirurgicala ce a salvat doua vieti, atat pe cea a pacientei operate cat si a copilului nenascut pe care il purta in pantece. In limbaj de specialitate, interventia se numeste tratament conservator pentru cancerul de col uterin. Diana Roman, tanara de 29 de ani care a fost operata, a fost diagnosticata cu aceasta boala dupa ce a ramas insarcinata.

Diana si Alexandru, un cuplu tanar din Iasi, incercau de 5 ani sa aiba copii. Minunea s-a produs, dar odata cu vestea ca este insarcinata, in urma unor investigatii standard in sarcina, Diana a aflat ca sufera de o boala grava: examenul Papanicolau a aratat ca exista celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv. Medicul ginecolog curant i-a recomandat renuntarea la sarcina si histerectomia (operatie de indepartare a uterului). Era o optiune care i-ar fi oferit sansa tratarii cancerului, dar care ar fi anulat orice posibilitate de a mai ramane vreodata insarcinata. Diana si-a dorit insa copilul cu orice pret.

 

Conf. univ. dr. Petre Bratila

Conf. univ. dr. Petre Bratila

In aceste conditii, doctorita ginecolog din Iasi le-a recomandat sotilor Roman sa apeleze la conf. univ. dr. Petre Bratila, de la Spitalul Euroclinic din Bucuresti, unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii.

Dr Bratila a efectuat, in 2002, o interventie chirurgicala dupa noua metoda, impreuna cu prof. dr. Daniel Dargent  din Lyon, cel care a perfectionat-o, la Spitalul Militar Central.

In anul 2007, in Spitalul Euroclinic, am putut sa folosesc, in premiera, aceasta metoda cu echipa mea. De atunci am operat prin aceasta tehnica peste 45 de femei cu varsta sub 40 ani, fara nici o complicatie sau recidiva a bolii, 6 dintre ele ducand la termen sarcina, aceste rezultate fiind comunicate atat pe plan national, cat si international”, a precizat dr. Bratila, citat intr-un comunicat al Clincii, in care este prezentata noua premiera si istoricul acestui gen de interventii.

 

Diana Roman-tanara operata

Diana Roman-tanara operata

Diana este insa prima romanca la care s-a practicat o interventie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in timpul sarcinii.

Conf. univ. dr. Petre Bratila si-a asumat responsabilitatea acestei interventii dificile si chiar a operat pro bono, desi interventia a avut loc intr-o clinica privata. Operatia a fost efectuata la Spitalul Euroclinic din Reteaua de Sanatate Regina Maria din Capitala, atat pacienta cat si copilul pe care il poarta in pantece trecand cu bine de primele zile de dupa interventie.

Dificultatea interventiei a constat in faptul ca echipa medicala a trebuit sa aiba grija nu doar de unul, ci de doi pacienti deodata, faptul ca femeia era insarcinata facand ca atat administrarea anesteziei cat si interventia in sine sa fie mai complicate decat in cazul unei operatii obisnuite.

 

oncoginecologie-bratilaMedicul Petre Bratila a declarat ca astfel de cazuri precum cel al pacientei operate vineri sunt rare si extrem de complxe din punct de vedere al tratamentului conservator. „Desi relativ rar, un astfel de caz, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin, reprezinta o situatie extrem de complexa si provocatoare atat pentru ginecolog, cat si pentru mama. Este insa foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu ia decizia de a intrerupe sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament. In anumite situatii exista o solutie, atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate, adica in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase”, a explicat medicul, dupa operatie. Acesta a mai adaugat ca prin tratamentul conservator al cancerului de col uterin se ofera femeilor sansa nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes, la termen.

 

operatie-„A fost bine!”- ata i-a spus dr. Bratila lui Alexandru, sotul Dianei, la iesirea din sala de operatie. Verificarile laparoscopice au permis echipei medicale sa vada dimensiunile tumorii si sa o extirpe. Pacienta a avut noroc cu sarcina, pentru ca altfel ar fi aflat mult mai tirziu ca este bolnava. Se poate spune ca s-au salvat reciproc, mama si copilul. „Intr-un fel, se poate spune ca mama si copilul s-au salvat reciproc, dar trebuie sa vedem evolutia ulterioara. Toate problemele au iesit negative, am putut sa trecem la faza a doua”, si-a exprimat optimismul dr. Bratila, dupa operatoie.

La etajul 4, sala 3 de operatii, in Spitalul Euroclinic, la ora 3.30 dupa-amiaza s-a incheiat cea de-a 12-a operatie complexa pe care conf. dr. Petre Bratila a facut-o saptamana trecuta, se mentioneaza in comunicatul clinicii. Dupa 3 ore si jumatate de concentrare, efort si emotii, le-a multumit celor care au ajutat la buna desfasurare a interventiei, dupa care a coborat la etajul doi, unde extrem de ingrijorat il asteapta Alexandru, sotul Dianei, care s-a rugat tot timpul pentru sotia lui, pentru copilul drag si reusita operatiei. „A fost bine!”, i-a spus medicul. Era tot ce dorea sa auda tanarul sot. Stia ca s-a intamplat o minune, iar asta datorita profesionalismului dr. Bratila si a echipei sale.

Acum, Diana si Alexandru spera din tot sufletul ca bebelusul lor se va naste sanatos. In urmatoarele luni insa, mama si sarcina vor fi supravegheate indeaproape.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*