Primul implant al unui dispozitiv de reglare a debitului cardiac, realizat la Targu Mures

16 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Operartia, in premiera nationala, a fost realizata ieri, de o echipa condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant.

 

Institutul Inimii Targu mures

Institutul Inimii Targu mures

Ieri a fost consemnata cea dintai premiera medicala romaneasca din anul 2015, iar ea a fost trecuta in contul medicilor de la Institulul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures. Acestia au realizat cu succes prima operatie de implantare a unui dispozitiv de reglara a debitului cardiac din Romania, procedura  considerata o alternativa la transplantul cardiac. Operatia a fost efectuata de o echipa de medici condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, dr. Horatiu Suciu, asistat de medicii Bojan Biocina din Croatia si Peter Branecky din Germania, care au mai efectuat astfel de interventii in clinicile de unde provin. Pacientul operat ieri, care beneficiaza de primul astfel de dispozitiv implantat in Romania, este un sucevean de 44 de ani, care era inscris de un an si jumatate pe lista pentru transplant cardiac, dar a carui stare de sanatate s-a agravat. Intrucat nu exista posibilitatea realizarii transplantului cardiac pentru care acesta era programat, s-a luat decizia implantatii unui dispozitiv ce actioneaza asemenea unei pompe, pentru a regla debitul cardiac.

 

Operatie de transplant

Operatie de transplant

Dispozitivul implantat ieri la Institutul Inimii din Targu Mures foloseste ca sursa de energie electricitatea, fiind alimentat de o baterie care se incarca la interval de sase ore. Este vorba despre o pompa implantata in interiorul ventriculului stang al inimii pacientului, care are rolul de a prelua cantitatea de sange pe care ventriculul nu mai reuseste sa o ejecteze pe cale naturala.

Dupa cum au explicat medicii, este vorba de o cantitate de 7-8 litri de sange pe minut, cantitatea normala pentru o stare de bine a organismului, care va fi pompata de dispozitivul implantat, muschiul inimii care nu mai facea fata acestei sarcini fiind pus in repaus.

Operatia s-a desfasurat pe parcursul catorva ore si a decurs fara probleme, medicii declarandu-se  multumiti de starea pecientului dupa realizarea implantului. Dispozitivul costa aproximativ 90.000 de euro, suma care a fost decontata de CNAS,  iar costurile interventiei realizate in premiera au fost suportate de Institutul Inimii de la Targu Mures din fondurile Programului National de Transplant.

 

Dr. Bojan Biocina

Dr. Bojan Biocina

Desi realizata in premiera in Romania, aceasta procedura nu mai constituie de mult o noutate in domeniul medical, fiind realizata in Europa inca din 2007. In tarile din Est a ajuns ceva mai tarziu, Croatia fiind prima care a preluat procedura in 2008, urmata de Ungaria in 2012 si Serbia in 2013.

Astfel se explica participarea celor doi medici straini la operatia ce a avut loc ieri, Germania fiind prima tara in care a fost introdusa aceasta procedura, iar Croatia aflandu-se si ea printre primele tari care au preluat-o.

Dr. Bojan Biocina a declarat la finalul operatiei ca se bucura de faptul ca a partitipat la aceasta interventie si ca a putut impartasi din experienta sa medicilor romani. „Acest procedeu este deosebit de important. In primul rand, deoarece prin acest procedeu se salveaza vietile acelor persoane care nu ajung sa obtina un transplant si, asa cum am aflat acum, din acest punct de vedere, in Romania exista o problema. La nivel global, acest procedeu reprezinta un standard de ingrijire si este o reala alternativa la transplant. Rezultatele clinice dupa implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de dupa realizarea unui transplant. Este evident ca niciodata nu vor exista suficiente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant”, a mai declarat medicul corat.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

La randul sau, medicul Horatiu Suciu a declarat ca aceasta operatie reprezinta pasul inainte pe care Clinica de la Targu Mures il anunta inca din luna decembrie. „Exista o mare nevoie in tara de tratament al acestei afectiuni, insuficienta cardiaca, ce afecteaza o mare parte din populatie si este una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate in Romania si nu numai. Acest tratament modern vine ca o solutie complementara fata de transplantul cardiac, care desi este un tratament modern al insuficientei cardiace, are si impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil in toate tarile din Europa, precum si o categorie de pacienti care nu incadreaza in aceasta indicatie de transplant cardiac. Acest procedeu complementar vine in ajutorul pacientilor, ajutandu-i sa astepte in siguranta transplantarea cordului, care nu poate fi prevazut intotdeauna si poate sa fie si o alternativa la transplant pentru o anumita categorie de pacienti”, a declarat medicul, precizand si ca exista pacienti care au trait timp de 6-7 ani cu un astfel de dispozitiv si ca Romania s-a aliniat acum unor standarde internationale  in tratamentul modern al insuficientei cardiace.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Elena Vaneata spune:

    FELICITARI ! Va multumim.

Adaugati un comentariu


 

*